Vad Àr tennisarmbÄge?
TennisarmbÄge Àr ett smÀrttillstÄnd som uppstÄr pÄ utsidan av armbÄgen, ofta orsakat av repetitive rörelser.
Vilka Àr vanliga symtom pÄ tennisarmbÄge?
Vanliga symtom inkluderar smÀrta eller ömhet pÄ utsidan av armbÄgen, smÀrta vid grepp eller vridning av underarmen, och stelhet i armen.
Kan tennisarmbÄge bero pÄ att jag har spelat tennis?
TennisarmbÄge behöver inte nödvÀndigtvis bero pÄ att du har spelat tennis; det kan orsakas av upprepade ensidiga rörelser.
Hur behandlas tennisarmbÄge?
Behandlingen kan inkludera vila, smÀrtstillande lÀkemedel, och fysioterapi. Vid behov kan man fÄ kortisoninjektioner.
Hur lÄng tid tar det att bli av med tennisarmbÄge?
LÀkningstiden varierar beroende pÄ behandling och orsak men kan ta upp till flera veckor.
Ska jag kontakta en fysioterapeut för tennisarmbÄge?
Ja, om smÀrtan inte gÄr över pÄ egen hand kan en fysioterapeut hjÀlpa med specifika övningar och behandling.
Vilka aktiviteter ska jag undvika med tennisarmbÄge?
Undvik rörelser och aktiviteter som förvÀrrar smÀrtan, och ta regelbundna vilopauser om möjligt.
Kan ett armbÄgsskydd hjÀlpa vid tennisarmbÄge?
Ja, armbÄgsskydd kan avlasta smÀrtomrÄdet och ge stöd under lÀkningen.
Vad kostar en behandling för tennisarmbÄge?
En behandling för tennisarmbÄge kostar cirka 860 kr per session.
Hur vet jag om jag behöver en kortisoninjektion?
RÄdgör med en lÀkare eller specialist om smÀrtan Àr allvarlig och inte förbÀttras med andra behandlingar.
Kan jag trÀna min arm om jag har tennisarmbÄge?
Ja, sÄ snart smÀrtan minskar bör du lÄngsamt börja trÀna armen med rekommenderade övningar.
Vad orsakar tennisarmbÄge?
TennisarmbÄge orsakas ofta av överanstrÀngning och ensidiga rörelser, men Àven nervsmÀrta kan spela en roll.
Kan naprapater behandla tennisarmbÄge?
Ja, naprapater kan erbjuda behandlingar som inkluderar manuella terapier och trÀningsövningar.
Ăr det okej att anvĂ€nda vĂ€rme eller kyla för smĂ€rtlindring?
Ja, bÄde vÀrme och kyla kan anvÀndas för att lindra smÀrta, beroende pÄ vad som kÀnns bÀst för dig.
NÀr bör jag söka ytterligare medicinsk hjÀlp för tennisarmbÄge?
Om smÀrtan kvarstÄr eller förvÀrras trots initial behandling, bör du söka ytterligare hjÀlp.