En tandläkare arbetar med tandvård och de flesta tandläkarmottagningar erbjuder regelbundna undersökningar och akut tandvård. Många kliniker erbjuder också estetisk tandvård, exempelvis tandblekning och fasader. Du kan välja att gå till en privat tandläkare eller till Folktandvården.
I Malmö finns det cirka 230 stycken tandläkare som antingen arbetar inom den privata eller offentliga sektorn. Tandvård ingår i Hälsoval Skåne vilket innebär att du som patient själv kan välja var du vill gå för att få tandvård, antingen hos det statligt ägda Folktandvården eller på en privat mottagning som är kopplad till regionen och landstinget. Som barn skrivs du automatiskt in hos Folktandvården, men du kan byta mottagning när du vill.
Tandläkarens uppgift är att diagnostisera och behandla patienten, men en tandläkare kan också utföra mer avancerade behandlingar vid behov. Det kan till exempel vara kronor, rotfyllningar, implantat, tandställning och snark-/bettskena. En tandläkare kan även hjälpa till vid akuta problem och utföra estetisk tandvård som exempelvis att bleka tänderna.
En tandläkare arbetar i ett team som oftast består av tandläkare, tandsköterska, tandhygienist och tandtekniker.
För dig som bor i Malmö kallas du automatiskt till tandläkaren med jämna mellanrum fram till du året du fyllt 20. Hur ofta du bör gå till tandläkaren vid vuxen ålder beror på hur stora problem du har med dina tänder, men du bör gå på en rutinmässig tandläkarundersökning en gång om året. De vanligaste problemen är karies och tandlossning, sjukdomar som är viktiga att upptäcka i tid, och därför rekommenderas man att gå på regelbundna besök.
All tandvård och specialisttandvård i Malmö är gratis för barn och ungdomar fram till och med den sista december det år man fyller 19. För någon som är över 19 år kostar ett tandläkarbesök olika beroende på vad det är för behandling som ska utföras.
Att gå på en vanlig tandläkarundersökning brukar kosta från cirka 750 kronor och då kontrollerar tandläkaren manuellt och med hjälp av röntgen om du har några hål, hur tandköttet ser ut och om det finns någon risk för tandlossning. Om det finns tandsten brukar tandläkaren även ta bort det.
Om du är i behov av akut tandvård i Malmö dagtid, kvällar och helger erbjuder vissa tandvårdsmottagningar det. Akuta problem kan exempelvis vara att du har slagit ut en tand eller delar av den.
Du bör alltid börja med att kolla om din tandläkarmottagning erbjuder akut tandvård, annars kan du vända dig till någon annan klinik. De flesta mottagningar kan erbjuda akut tandvård fast du vanligtvis inte är patient hos dem.
Vid ett besök för akut tandvård genomförs först en undersökning, sedan får du ett prisförslag att ta ställning till innan behandlingen påbörjas. Det kan ibland innebära att de gör en temporär lösning och att du får komma tillbaka vid ett senare tillfälle för att åtgärda problemet permanent.
Vanlig tandvård och specialisttandvård är avgiftsfri i Malmö till och med den sista december det år man fyller 19 år. Efter det har man fortfarande olika sorters tandvårdsbidrag som täcker tandvårdskostnaderna. Beroende på hur gammal man är får man mellan 150-300 kronor per år att använda som betalning vid ett tandläkarbesök och bidraget går att spara i upp till två år. Det finns även speciella högkostnadsskydd som kan utnyttjas vid tandreglering och mycket dyra tandvårdsbehandlingar.
Alla som bor i Skånes län och är från 20 år och uppåt kan få Frisktandvård hos Folktandvården. Även vissa privata tandvårdskliniker i Malmö erbjuder liknande tandvårdsavtal. Avtalet innebär regelbunden tandvård och akuttandvård till fast pris. Ett personligt frisktandvårdsprogram tas fram och ser till att du får rätt hjälp i rätt tid och slipper oroa dig för kostnaderna.
Vissa mottagningar i Malmö erbjuder även studentrabatter.
I Malmö kan man läsa tandläkarprogrammet på Malmö Högskola som är ett femårigt program. Efter slutförda studier och examen får tandläkaren sin tandläkarlegitimation utfärdad av Socialstyrelsen.
Efter minst två års allmänpraktik som tandläkare kan de välja att vidareutbilda sig till specialist inom åtta olika områden: oral kirurgi, ortodonti, pedodonti, parodontologi, oral protetik, bettfysiologi, endodonti eller odontologisk radiologi. För att bli specialist krävs oftast tre-fyra års teoretiska och praktiska studier och efter godkänd utbildning blir de specialisttandläkare.
För att du som patient ska få komma till en specialisttandläkare måste din allmäntandläkare skriva en remiss.
Malmö kallas ibland för “Parkernas Stad" eftersom att ingen annan stad i Sverige har så många parker. Stadens många stora gamla parker har alla sin egen karaktär. De äldsta parkerna i Malmö är Kungsparken (Kung Oscars Park) som invigdes år 1872 och Beijers park som anlades år 1885.