Vad Àr spelberoende?
Spelberoende Àr en sjukdom dÀr en person spelar om pengar pÄ ett sÀtt som pÄverkar relationer, arbete och ekonomi negativt.
Hur kan jag mÀrka om jag har spelberoende?
Tecken pÄ spelberoende kan vara konstant tÀnkande pÄ spel, behov av att spela större summor och oro vid försök att sluta.
Kan jag fÄ hjÀlp med spelberoende?
Ja, hjÀlp finns tillgÀnglig genom ideella föreningar och vÄrden kan erbjuda behandlingar som KBT och motiverande samtal.
Hur diagnostiseras spelberoende?
Diagnos stÀlls av lÀkare eller psykolog genom en helhetsbedömning av uppfyllda kriterier.
Vilka behandlingar finns mot spelberoende?
Behandlingar som kognitiv beteendeterapi (KBT) och motiverande samtal anvÀnds ofta vid spelberoende.
Kan spelberoende behandlas online?
Ja, nÀtlÀkare kan utföra en bedömning och rekommendera eller remittera till vÄrd.
Vad kostar HĂ€lsokontroll Kvinna?
HĂ€lsokontroll Kvinna kostar 1590 kr.
Kan jag spÀrra mig frÄn spelsidor?
Ja, det Àr möjligt att försvÄra spelandet genom att spÀrra dig frÄn spelsidor.
Vilka riskfaktorer finns för att utveckla spelberoende?
Riskfaktorer inkluderar spelande i ung Älder och att ha nÀrstÄende med spelproblem samt psykiska hÀlsoproblem.
Ăr spelberoende Ă€rftligt?
Det finns Àrftliga faktorer som kan bidra till spelberoende, men det Àr ocksÄ beroende av miljöfaktorer.
Vilken hjÀlp kan kommunens budget- och skuldrÄdgivning erbjuda?
De kan ge kostnadsfri hjÀlp med ekonomiska problem relaterade till spelberoende.
Kan jag spela för att hantera stress eller Ängest?
Ăven om det kan dĂ€mpa negativa kĂ€nslor, leder spelande ofta till ytterligare problem och beroende.
Hur kan jag prata med nÄgon om mitt spelberoende?
Du kan kontakta spelberoende-grupper eller stödlinjer för rÄd och samtalsstöd.
Hur fungerar kognitiv beteendeterapi vid spelberoende?
KBT hjÀlper till att identifiera och Àndra negativa tankemönster som leder till spelberoende.
Var kan jag hitta mer information om behandling för spelmissbruk?
Information finns tillgÀnglig via vÄrdcentraler, psykiatriska öppenvÄrdsmottagningar och speciella beroendemottagningar.