Psykoterapeut i Örebro

På vården.se kan du jämföra 2 Psykoterapeuter i Örebro. Boka tid på den mottagning som passar dina behov bäst Läs mer.
11 mottagningar i närheten av Örebro
 
KBT-Mottagning Online - Yvonne Hellström
Digital vårdgivare

1000 kr
Bergmark Consulting AB
Digital vårdgivare

1600 kr 
Familjerådgivningen Örebro

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Affektivmottagningen Universitetssjukhuset Örebro, Örebro

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Medicheck
Digital vårdgivare
CharlieCare
Digital vårdgivare
Familjerådgivningen Hallsberg

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Familjerådgivningen Lindesberg

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
primary care

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Familjerådgivningen Karlskoga

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
mental health

Vill du komma i kontakt med mottagningen?

Vad har psykoterapeuter i Örebro för snittbetyg?

I nuläget finns det inga omdömen på psykoterapeut i Örebro. Lämna gärna ett omdöme om just din psykoterapeut i Örebro så att fler patienter kan hitta rätt vård!

Vilken psykoterapeuter är bäst i Örebro?

Eftersom det inte finns några omdömen på psykoterapeuter i Örebro idag så är det svårt att säga vilken som är bäst. Du kan till exempel jämföra öppettider eller adress, för att se vilken psykoterapeuter som passar bäst för just dig.

Vilka psykoterapeuter i Örebro har öppet på kvällar och helger?

Idag finns det inga psykoterapeuter i Örebro som har öppet på kvällar eller helger. Om du vill nå en psykoterapeut på kvällen eller på helgen kan du prova att utöka din sökning på Vården.se.

Vad gör en psykoterapeut?

En psykoterapuet arbetar med att behandla olika psykiska problem, oftast i form av samtal. Samtalsterapin kan se olika ut beroende på ditt behov. Många psykoteraputer erbjuder individuella terapisamtal, men samtalen kan också ske i grupp eller som parterapi eller familjeterapi. Det finns olika former av psykoterapi. Kognitiv beteendeterapi, det som många gånger kallas KBT är en av de vanligaste terapiformerna som har visat sig effektivt för att behandla flera psykiska tillstånd. En annan form av psykoterapi är psykodynamisk psykoterapi (även kallat PDT). Du kan läsa mer om detta i vår guide om psykoterapi

Vad kan en psykoterapeut hjälpa till med?

Det kan finnas alla möjliga anledningar till att söka psykoterapeut. En vanlig orsak till att kontakta en psykoterapeut är att man hamnat i en kris eller en svår livssituation. Med hjälp av en psykoterapeut kan du få verktyg att hantera dina tankar, känslor och beteenden. 

Några andra vanliga anledningar till att söka hjälp hos en psykoterapeut är: 

Så här kan behandling hos en psykoterapeut gå till

Psykoterapeuten anpassar behandlingen efter vilka psykiska besvär du lider av. Fokuset ligger på att du ska må bättre. Behandlingen inleds oftast med några första bedömningssamtal. Psykoterapeuten hjälper dig att formulera mål med behandlingen och tillsammans väljer ni lämplig behandlingsmetod.

Psykoterapibehandlingen kan pågå under en kortare eller längre tid. För en del personer räcker det att träffa en psykoterapuet vid ett fåtal tillfällen innan man mår bättre. I vissa fall kan en behandling bli längre, från några månader till ett eller flera år.

Ofta träffar man sin psykoterapeut en gång i veckan, antingen enskilt eller i grupp beroende på terapiform. Behandlingen brukar sedan avslutas när du har uppnått dina mål för behandlingen och har fått verktyg för att hantera dina besvär framöver.

Vad har en psykoterapeut för utbildning?

Psykoterapeut är en skyddad yrkestitel och får endast användas av legitimerade psykoterapeuter. För att få kalla sig för psykoterapeut krävs det att man genomgått en godkänd utbildning i psykoterapi, som leder till en psykoterapeutexamen och legitimation. Psykoterapeutprogrammet genomförs på halvfart under tre års tid. Efter avklarad utbildning utfärdas legitimation av Socialstyrelsen.

Utbildningen till psykoterapeut är en påbyggnadsutbildning, vilket innebär att många legitimerade psykoterapeuter har en grundexamen från andra utbildningar såsom läkare, socionom eller psykolog. Det är vanligt att psykoterapeuter är psykologer i grunden. 

Vad är skillnaden mellan psykolog och psykoterapeut?

Både psykologer och psykoterapeuter arbetar med att behandla psykiska problem och tillstånd. Psykologer studerar i fem år, medan psykoterapeutprogrammet genomförs på halvfart under tre års tid. Båda yrkestitlarna är skyddade och kräver legitimation från Socialstyrelsen. En stor skillnad mellan de två yrkesrollerna är att en psykoterapeut kan ha olika utbildningsbakgrunder, till exempel socionom, psykolog, läkare eller psykiatriker. Det innebär att en legitimerad psykoterapeut också kan vara en legitimerad psykolog. 

Vad kostar det att gå till en psykoterapeut?

Om du väljer att söka vård för psykisk ohälsa genom vårdcentralen betalar den region där du är folkbokförd för stora delar av behandlingen. Det betyder att du aldrig behöver betala mer än den vanliga patientavgiften. I de flesta regioner brukar patientavgiften vara ungefär 200 kr per besök.

Väljer du istället att söka psykoterapi hos psykoterapeut på en privat mottagning kan priset på psykoterapi bli relativt högt. Kostnaden varierar från mottagning till mottagning men ett besök på en timme kan kosta mellan 800 och 1 500 kronor på en privat mottagning. Gruppterapi och psykoterapi på nätet brukar vara något billigare. Här på Vården.se kan du läsa mer om vad det kostar att gå till en psykoterapeut

När ska man gå till en psykoterapeut?

Genom att gå i psykoterapi kan du lära dig att förstå dig själv bättre. Du kan även få verktyg för att bättre förstå och hantera din psykiska hälsa. Om du lider av psykisk ohälsa, exempelvis depression, ångest, oro, utmattningssyndrom eller andra besvär rekommenderas du att träffa en psykoterapeut för professionell hjälp.

Så bokar du tid hos en psykoterapeut

Om du vill träffa en psykoterapeut genom sjukvården i din region kan du ta kontakt med din vårdcentral. Du kan också vända dig till en privat mottagning. Då kan du oftast boka en tid 
på nätet, antingen hos oss på Vården.se eller på mottagningens egen hemsida.