Vad Àr graviditet?
Graviditet innebÀr att ett befruktat Àgg börjar utvecklas till ett foster, vilket kan ske genom slidsamlag, insemination eller IVF.
Hur vet jag om jag Àr gravid?
Det vanligaste symtomet Àr utebliven mens. Andra tecken kan vara ömma bröst, illamÄende och trötthet.
NĂ€r kan jag ta ett graviditetstest?
Du kan ta ett graviditetstest tidigast tvÄ till tre veckor efter utebliven mens för att fÄ ett sÀkert resultat.
Vad kostar en IVF-behandling?
En IVF-behandling kostar 44,000 kr enligt VÄrden.se.
Vilka Àr de tidiga symtomen pÄ graviditet?
Ămma och spĂ€nda bröst, huvudvĂ€rk, yrsel, illamĂ„ende och trötthet Ă€r vanliga tidiga symtom pĂ„ graviditet.
Vad Àr insemination?
Insemination innebÀr att spermier förs in i livmodern med en spruta och plastslang.
Vad bör jag göra vid graviditetsillamÄende?
Undvik fet och kryddad mat, och rÄdfrÄga apotekspersonal, barnmorska eller lÀkare innan du tar lÀkemedel.
Hur kan jag lindra foglossning under graviditeten?
En fysioterapeut kan ge övningar eller TENS-behandling för att lindra smÀrta vid foglossning.
NÀr börjar fostret utvecklas efter befruktning?
Fostrets utveckling startar nÀr Àgget och spermien möts och ett embryo bildas.
Vad kan en barnmorska hjÀlpa till med under graviditeten?
En barnmorska kan övervaka din och barnets hÀlsa, samt ge rÄd under hela graviditeten.
Vad Àr havandeskapsförgiftning?
Det Àr ett tillstÄnd som kan drabba gravida och behandlas oftast med blodtryckssÀnkande lÀkemedel.
Kan en nÀtlÀkare ge rÄd vid graviditet?
Ja, en nÀtlÀkare kan erbjuda rÄdgivning och i vissa fall behandling vid graviditet.
Vilka förÀndringar kan huden gÄ igenom under graviditeten?
Huden kan uppleva förÀndringar som ökad pigmentering och ÄderbrÄck under graviditeten.
Vad innebÀr provrörsbefruktning (IVF)?
IVF innebÀr att Àgg befruktas av spermier utanför kroppen och sedan sÀtts in i livmodern.
Vilka symtom Àr vanliga senare i graviditeten?
Magont, förstoppning, illamÄende och humörsvÀngningar Àr vanliga besvÀr senare i graviditeten.