Vad Àr en förlossningsskada?
En förlossningsskada Àr bristningar som uppstÄr under en vaginal förlossning och delas in i fyra grader beroende pÄ allvarlighetsgrad.
Hur vet jag om jag har en förlossningsskada?
Det Àr vanligt med bristningar vid en vaginal förlossning, och om du upplever smÀrta eller obehag bör du kontakta vÄrden för en diagnos.
Vilka grader av förlossningsskador finns det?
Det finns fyra grader av förlossningsskador, frÄn grad 1 som Àr ytliga bristningar, till grad 4 som Àr de mest allvarliga.
Hur kan jag förebygga förlossningsskador?
Barnmorskan kan hjÀlpa till att förebygga skador genom att stödja mellangÄrden under förlossningen, men vissa faktorer kan öka risken.
Kan min förlossningsskada rÀttas till utan operation?
SmÄ bristningar kan oftast sys direkt av en barnmorska, men allvarligare skador kan krÀva operation.
Ăr det vanligt med förlossningsskador?
Ja, det Àr mycket vanligt med bristningar under vaginal förlossning, sÀrskilt av grad 2.
Kan jag fÄ ersÀttning för förlossningsskador?
Ja, vÄrdgivare mÄste ha en patientförsÀkring som kan ge rÀtt till ersÀttning vid skador i vÄrden.
Hur lÀnge brukar det ta för en förlossningsskada att lÀka?
LÀkningstiden varierar beroende pÄ skadans allvarlighetsgrad, men det Àr viktigt att ge kroppen tid att lÀka fullstÀndigt.
Vilka egenvÄrdsÄtgÀrder kan hjÀlpa vid förlossningsskador?
Lindring kan fÄs genom att vila, gÄ korta promenader, och undvika intensiv fysisk anstrÀngning.
Vad kan jag göra om det svider nÀr jag kissar efter förlossning?
Du kan prova att kissa i duschen och skölja underlivet med ljummet vatten för att lindra svedan.
NÀr Àr det sÀkert att Äteruppta sex efter förlossningsskada?
VÀnta med penetrationssex tills underlivet kÀnns helt lÀkt och du Àr redo för det, tiden kan variera.
Vad Àr risken med icke-lÀkande analsfinkterskador?
Om analsfinktern inte lÀker kan det leda till avföringsinkontinens, och det Àr viktigt att söka vÄrd vid problem.
Varför Àr det viktigt att lufta underlivet vid förlossningsskador?
Att lufta underlivet kan pÄskynda lÀkning och minska risken för infektioner.
Kan förlossningsskador behandlas av en nÀtlÀkare?
En fysisk undersökning kan vara nödvÀndig, sÄ du kan behöva hÀnvisas eller remitteras vidare.
Vilka yrkesgrupper kan hjÀlpa vid förlossningsskador?
BÄde gynekologer och barnmorskor kan bistÄ vid behandling och rÄdgivning för förlossningsskador.