Endoskopi

Det är ett samlingsnamn för olika typer av titthålsundersökningar. Vid endoskopiska undersökningar används en mjuk slang med integrerad kamera för att se hur exempelvis mag- och tarmkanalen, lungor och luftrör eller urinvägarna ser ut på insidan. Genom endoskopi går det att ta vävnadsprover och på så vis upptäcka olika tillstånd eller sjukdomar i kroppen. Här har vi sammanställt information om endoskopi.

Vill du boka tid för endoskopi redan idag? 

Boka endoskopi redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta endoskopiverksamhet

Sammanfattning

OmEndoskopi är ett samlingsbegrepp för olika former av titthålsundersökningar.
MetodVid en endoskopisk undersökning används en mjuk slang med integrerad kamera för att undersöka organ och vävnad inuti kroppen.
KostnadEndoskopi kostar cirka 350 kronor totalt om du får en remiss via vårdcentralen, och uppemot 2 000 kronor på en privatklinik.
FördelarFördelarna med endoskopi är att allvarliga sjukdomar och andra tillstånd kan upptäckas, att undersökningen oftast går fort och att man i de flesta fall får besked direkt efteråt.
NackdelarEn nackdel med endoskopi är att det kan kännas pinsamt, jobbigt eller läskigt att genomgå undersökningen.
VårdgivareDu kan genomgå endoskopi på en endoskopiverksamhet. Du kan antingen boka tid på en privatklinik eller få remiss via vårdcentralen.

Vad är endoskopi?

Endoskopi är ett samlingsnamn för titthålsundersökningar. Vid endoskopiska undersökningar används ett särskilt instrument som kallas endoskop. Instrumentet kan se ut på olika sätt beroende på vilken typ av endoskopisk undersökning det handlar om, men i grund och botten handlar det om en mjuk slang med integrerad kamera. Instrumentet är anslutet till en bildskärm vilket gör det möjligt att se hur olika organ och dess vävnad ser ut från insidan.

Varför gör man endoskopi?

Det finns flera sorters endoskopiska undersökningar. Samtliga kan användas när det finns misstanke om inflammation, infektion, sår, tumörer eller sjukdomar. Här nedan kan du läsa mer om olika typer av titthålsundersökningar – så kallade skopier.

Koloskopi

Endoskopi av tjocktarm, tunntarm och ändtarm kallas koloskopi, och innebär att en mjuk slang med kamera förs in genom ändtarmsöppningen. Den vanligaste anledningarna till att genomföra en koloskopiundersökning är följande:

Gastroskopi

Gastroskopi är en annan slags undersökning av magens inre. Vid gastroskopi förs slangen in i munnen och leds ner till magsäcken. Gastroskopi är inte bara aktuellt vid misstanke om olika sjukdomar eller tillstånd, utan kan även användas som en direkt åtgärd när:

  • det fastnat ett föremål i matstrupen
  • det finns polyper som behöver avlägsnas
  • det förekommer blödningar från godartade tumörer eller sår.

Bronkoskopi

Bronkoskopi är en undersökning av lungor och luftrör. Instrumentet förs då ner genom munnen eller näsan för att se hur luftrör eller lungor ser ut på insidan, eller för att avlägsna föremål som fastnat.

Cystoskopi

Vid cystoskopi undersöks urinröret och urinblåsan. Instrumentet förs då in via urinröret för att se om det finns någon sjukdom eller annat problem. Cystoskopi är aktuellt om:

  • det finns blod i urinen
  • du har urinläckage
  • du får ont när du kissar.

Rektoskopi och proktoskopi

Vid rektoskopi undersöks enbart ändtarmen, vilket betyder att instrumentet förs in via ändtarmsöppningen. Denna endoskopiundersökning kan vara aktuell vid olika besvär från ändtarmen – till exempel blödningar, hemorrojder eller förändrad avföring. Även vid andra typer av mag- och tarmbesvär kan rektoskopi bli aktuellt. Ett kortare instrument som kallas proktoskop kan i sin tur användas om läkaren vill titta på området precis innanför ändtarmsöppningen. Då kallas undersökningen för proktoskopi.

Artroskopi

Artroskopi innebär undersökning eller operation av en led. Då förs ett instrument in i leden via ett litet hål och ger läkaren möjlighet att antingen inspektera leden eller följa sitt arbete under en operation. Denna typ av endoskopi används ofta för att behandla axel- och knäleder – exempelvis skador på korsband eller menisker.

Hur går en endoskopi till?

Metod

Vid endoskopi förs en slang in genom en kroppsöppning. Slangen kan sedan manövreras med ett särskilt reglage för att se organ och vävnader från alla håll. Kameralinsen i ena änden av slangen skickar högkvalitativa bilder till den anslutna bildskärmen som läkaren kan studera under undersökningens gång. Vid endoskopiska undersökningar går det även att ta vävnadsprover, så kallade biopsier, med hjälp av en nål via instrumentet.

Många tycker att det känns pinsamt eller jobbigt att genomföra en endoskopisk undersökning. I så fall kan du få lugnande eller smärtlindrande medicin. De allra flesta känner dock i efterhand att det inte var så jobbigt som de trott från början. Det är endast i speciella fall som endoskopi sker under narkos – exempelvis när det utförs på barn, eller om du är mycket orolig. Vid artroskopi är det något vanligare att undersökningen/operationen sker under narkos.

Hur lång tid tar endoskopi att genomföra?

En endoskopi kan ta olika lång tid beroende på vilken typ av undersökning det handlar om. Gastroskopi brukar till exempel ta mellan fem till åtta minuter medan koloskopi kan ta uppemot en timme att genomföra.

Innan endoskopi

Endoskopi kräver ofta förberedelser av olika slag, och det är viktigt att följa dessa noga. Du kommer få tydliga instruktioner av den person som ska utföra undersökningen. Vid gastroskopi, bronkoskopi, koloskopi och artroskopi behöver du till exempel fasta i ungefär sex timmar innan undersökningen. Inför en koloskopi behöver du ta laxerande medel samma dag, och detta kan också bli aktuellt inför en rektoskopi. Inför bronkoskopi och artroskopi måste du undvika rökning och snusning i samband med fastan.

Efter endoskopi

Du kommer få tydliga instruktioner av din läkare om vad du behöver tänka på efter din endoskopi. Efter en endoskopisk undersökning av tarmen är det till exempel vanligt att ha lite magknip, och prutta mer än vanligt. Då är det bra att röra på sig eftersom det hjälper luften att ta sig ut snabbare. Efter bronkoskopi är det i sin tur vanligt att hosta upp lite blodigt slem, men det är ofarligt och går över. Om du genomgått cystoskopi kan det svida lite när du kissar en tid efter, och vissa får även en mindre blödning. Vid alla typer av endoskopiska undersökningar då du fått lugnande läkemedel är det viktigt att undvika bilkörning resten av den dagen, eftersom du kan känna dig extra trött och dåsig.

Vad kostar endoskopi?

Vad endoskopi har för pris beror på om du vänder dig till en regionansluten vårdmottagning eller privat klinik. Om du får en remiss via en vårdcentral kostar det cirka 350 kronor totalt, medan det kan kosta uppemot 2 000 kronor på en vårdmottagning i privat regi.

Fördelar med endoskopi

  • Tack vare endoskopi kan cancer och andra allvarliga sjukdomar upptäckas tidigt.
  • De flesta endoskopiska undersökningar går fort att genomföra.
  • I de flesta fall får du ett besked på undersökningen direkt efteråt.

Nackdelar med endoskopi

  • Somliga tycker att det känns jobbigt, läskigt eller pinsamt att genomgå en endoskopisk undersökning.

Vem kan hjälpa dig med endoskopi?

Kan endoskopi utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra endoskopiska undersökningar.


Publicerad: 25 november 2022 kl 12:58
Uppdaterad: 25 november 2022 kl 12:58

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Cancerfonden.se (endoskopi)

Cancerfonden.se (frågor & svar om endoskopi)

Svaren.nu

1177.se (koloskopi)

1177.se (gastroskopi)

1177.se (bronkoskopi)

1177.se (cystoskopi)

1177.se (rektoskopi)

1177.se (artroskopi)

Relaterade blogginlägg

Bild på pass och EU sjukförsäkringskort
Ska du resa i sommar? Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet!

Ska du resa i Europa i sommar? Tänk på att beställa EU-kortet i god tid! Vi guidar dig till hur du beställer EU-kortet redan idag.

Närbild på gammal person och bebis
Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic för med sig konsekvenser för diabetiker i Sverige. Läs mer om varför här!

Lova lagom – för den psykiska hälsans skull

Med jul och nyår kommer stress. Vi har samlat artiklar och poddavsnitt som hjälper dig att lova lagom i år!

man sitter på en säng och hostar
3 receptfria läkemedel för att lindra hostan

För dig som vill lindra din hosta har Vården.se 3 tips på receptfria läkemedel som du kan klicka hem redan idag!


Vill du boka tid för endoskopi redan idag? 

Boka endoskopi redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta endoskopiverksamhet

Snabba fakta

Om endoskopi

  • Endoskopi är en slags titthålsundersökning där man tittar in i kroppens hålrum och organ med ett särskilt instrument för att se hur det ser ut på insidan.
  • Genom endoskopi kan man ta vävnadsprover och upptäcka tillstånd eller sjukdomar i exempelvis lungor, luftrör, magen eller urinvägarna.
  • Vid endoskopiska undersökningar används ett instrument som kallas endoskop – en mjuk slang med integrerad kamera som är ansluten till en bildskärm.
  • Det finns flera olika typer av undersökningar inom endoskopi – gastroskopi, koloskopi, bronkoskopi, cystoskopi, artroskopi och rektoskopi.

Viktiga länkar

Mer information om titthålsundersökningar (skopier)