Vad är hosta?
Hosta är kroppens sätt att rensa och skydda luftvägarna från sådant som skapar irritation.
Vilka symtom är vanliga vid hosta?
Vanliga symtom inkluderar torrhosta, rethosta och slemhosta, som kan förvärras vid fysisk ansträngning eller när du ligger ner.
Hur länge kan hosta pågå efter en infektion?
Efter en förkylning, influensa eller covid-19 kan torrhosta kvarstå i några veckor.
Vad kan långvarig hosta bero på?
Det kan bero på allergier, astma, KOL eller allvarligare tillstånd som lunginflammation eller hjärtsvikt.
Hur smittar hosta?
Hosta smittar mest under de första dagarna av en infektion; stanna hemma tills du är feberfri och mår bättre.
Hur kan jag lindra hosta naturligt?
Du kan dricka mycket vätska, varm dryck med honung och höja huvudändan av sängen.
Vad kan förvärra hosta?
Rökiga och dammiga miljöer kan förvärra hostan, samt att röka.
När bör jag söka vård för min hosta?
Sök vård om hostan varar längre än fyra veckor eller om du upplever svårigheter att andas.
Kan jag få hjälp med hosta av en nätläkare?
Ja, en nätläkare kan bedöma symtom, ge rådgivning och i vissa fall skriva ut läkemedel.
Vad är skillnaden mellan torrhosta och slemhosta?
Torrhosta är hackig och utan slem, medan slemhosta innebär att slem transporteras upp från luftvägarna.
Hur kan jag undvika att smitta andra om jag hostar?
Håll dig hemma när du är sjuk och hostar, särskilt under de första dagarna av en infektion.
Vilka infektioner orsakar oftast hosta?
Förkylning, influensa och covid-19 är vanliga orsaker till hosta.
Hur kan rökning påverka hosta?
Rökning kan förvärra hostan och skada luftvägarna, vilket kan göra hostan mer långvarig.
Vilka medicinska tester kan användas för att utreda hosta?
Blodprov, lungfunktionstest och röntgenundersökning kan vara nödvändiga för att utreda orsaken till hosta.
Kan jag använda huskurer för att behandla hosta?
Ja, huskurer som varm dryck med honung kan hjälpa till att lindra rethosta och lugna halsen.