Sjukskrivning

Sjukskrivning

Här har vi sammanställt information om sjukskrivning. Om du får en skada eller sjukdom behöver du sjukskriva dig, antingen till din arbetsgivare och/eller Försäkringskassan. En sjukskrivning går till på olika sätt beroende på hur din individuella situation ser ut. I den här guiden kan du läsa mer om hur en sjukskrivning kan gå till och vad du själv behöver göra för att få sjukpenning.

Vill du boka tid för sjukskrivning redan idag? 

Boka tid för eventuell sjukskrivning redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se.

Hitta vårdcentral

Sammanfattning

OmSjukskrivning innebär att du anmäler dig sjuk eller skadad till Försäkringskassan eller din arbetsgivare.
MetodBeroende på hur din personliga situation ser ut kan en sjukskrivning gå till på olika sätt.
KostnadEfter sju dagars sjukdom behöver du ett läkarintyg. Om du går till en regionansluten vårdmottagning behöver du oftast bara betala 200 kronor för läkarbesöket, medan det kan kosta uppemot 1 000 kronor eller mer på en privat mottagning.
FördelarFördelarna med sjukskrivning är att du kan få hjälp att förbättra din arbetsförmåga, och åtgärda det tillstånd som ledde till sjukskrivningen.
NackdelarEn nackdel med sjukskrivning är att det påverkar din ekonomi negativt, och att det i vissa fall även kan påverka dina semesterdagar.
VårdgivareDu kan få hjälp med sjukskrivning av en läkare på en vårdcentral.

Vad innebär sjukskrivning?

Om du drabbas av influensa, halsfluss, förkylning, en bruten arm eller något annat hälsoproblem är det dags att sjukskriva sig. En sjukskrivning innebär alltså att någon anmäler en skada eller sjukdom från den första sjukdagen, och från och med då gäller även sjukskrivningen. Det är lagligt att sjukskriva sig för psykisk ohälsa – sjukskrivning för stress och sjukskrivning för utmattning är relativt vanligt i dagens samhälle.

Sjukskrivningsregler

Anmälan om sjukskrivning görs antingen direkt till en arbetsgivare eller Försäkringskassan. Hur just du ska göra beror på hur din individuella situation ser ut.

Sjukskrivning som anställd

Om du är anställd ska du anmäla sjukdom eller skada till arbetsgivaren, och då har du rätt till sjuklön under de första 14 dagarna av sjukskrivningen. Är du därefter fortsatt sjuk ska arbetsgivaren anmäla detta till Försäkringskassan som i sin tur behöver ett läkarintyg. Ett läkarintyg skickas in av läkaren som utfärdat det eller av den anställde.

Sjukskrivning i andra fall

Du ska skicka in en sjukanmälan till Försäkringskassan på den första sjukdagen om:

  • du är arbetssökande
  • du är föräldraledig
  • du inte har en anställning
  • du har en arbetsgivare men inte rätt till sjuklön.

Hur länge kan man sjukskriva sig utan läkarintyg?

Som anställd behöver du normalt sett inte skicka in ett sjukintyg till arbetsgivaren under den första veckan, men det finns vissa undantag som du kan läsa om i nästa stycke. Om du är fortsatt sjuk efter den åttonde sjukdagen har arbetsgivaren alltid rätt att få ett sjukintyg från en behörig yrkesutövare. Samma sak gäller för sjukskrivning i andra fall – då ska läkarintyg skickas in till Försäkringskassan den åttonde sjukdagen.

Om det finns särskilda skäl kan en arbetsgivare kräva sjukintyg redan från första sjukdagen. Särskilda skäl kan vara att du under en begränsad tid haft en större mängd korta sjukdomsfall utan läkarkontakt, och trots att du inte har en kronisk sjukdom.

Vad är karensavdrag?

Den summa som du förlorar på att vara sjukskriven kallas för karensavdrag. År 2019 ersattes den så kallade karensdagen med detta avdrag för att göra det hela mer förutsägbart och rättvist. Nu spelar det ingen roll när på dagen du väljer att sjukanmäla dig eller hur många arbetstimmar du egentligen skulle haft just den dagen. Karensavdraget ligger alltid på 20 % av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka.

Hur länge kan man bli sjukskriven utan att bli uppsagd?

En arbetsgivare får som huvudregel inte säga upp en medarbetare av anledningen att denne just är sjukskriven. Som arbetsgivare har man nämligen ett långtgående arbetsmiljö- och rehabiliteringsansvar. I vissa fall kan det dock bli aktuellt att säga upp en långtidssjukskriven medarbetare. Exempelvis om denne inte kan genomföra några betydelsefulla arbetsuppgifter eller omplaceras till annat arbete, och om arbetsgivaren fullgjort sitt ansvar kring rehabilitering och arbetsmiljö. Uppsägningen måste alltså vara sakligt grundad.

Hur räknas semesterdagar vid sjukskrivning?

När du är sjukskriven har du fortfarande rätt att få semester precis som andra arbetstagare. Det kan däremot bli så att du inte har rätt till lika många semesterdagar som du skulle haft om du jobbat. Enligt lagen behöver du tjäna in betald semester under ett intjänandeår, och dessa semesterdagar kan du sedan ta ut året därefter. Sjukskrivningar är semesterlönegrundande under 180 dagar per år, och därefter upphör den rätten.

Så går en sjukskrivning till

Metod

Om du är fortsatt sjuk efter sju dagar behöver du ge ett läkarintyg till arbetsgivaren eller Försäkringskassan. Då behöver du kontakta en vårdcentral och träffa en läkare som får göra en bedömning. Själva läkarbesöket går naturligtvis till på olika sätt beroende på vilka besvär du har. Handlar det om en fysisk åkomma genomförs en kroppslig undersökning, och ibland tas även prover. 

När det gäller psykisk ohälsa får du svara på frågor, vilket i sin tur lägger grund för läkarens bedömning. Om din diagnos är känslig för dig behöver sjukintyget inte uppge detta. Säg det i så fall till läkaren innan hen skriver intyget. Det som däremot måste framkomma av intyget är vilka begränsningar som ditt tillstånd innebär.

Innan sjukskrivning

Om du har en fysisk åkomma finns det inget särskilt du behöver tänka på innan läkarbesöket. Lider du däremot av psykisk ohälsa kan det vara en god idé att i förväg fundera på hur du mår, vilka begränsningar det ger och sedan sätta ord på känslorna. På så vis kan du ge läkaren en så tydlig bild som möjligt gällande dina besvär.

Efter sjukskrivning

I sjukintyget du får av läkaren uppger hen sin bedömning kring vidare sjukskrivning, och därefter är det Försäkringskassan som avgör om sjukskrivningen ska bli förlängd. Om sjukskrivningen förlängs så betalas sjukpenning ut till dig av Försäkringskassan. Viktigt att komma ihåg är att även om Försäkringskassan tar över efter den fjortonde dagen så behöver din arbetsgivare ha fortsatta kopior på sjukintyg. Ju bättre information du ger arbetsgivaren under sjukdomsperioden desto bättre kan återgången till arbetet bli.

Vad kostar sjukskrivning?

På en regionansluten vårdmottagning behöver du enbart betala kostnaden för själva läkarbesöket, vilket brukar vara runt 200 kronor. Går du till en privatklinik kan läkarbesöket i sin tur kosta någon tusenlapp eller mer. Beroende på vad du har för besvär och om du hänvisas till vidare utredning blir kostnaden såklart högre oavsett vart du vänder dig.

Fördelar med sjukskrivning

  • När det gäller arbetslivet kan en sjukskrivning ge möjlighet till rehabiliteringsaktiviteter som förbättrar din arbetsförmåga.
  • Under en sjukskrivning får du tid att vila och åtgärda den orsak som föranledde sjukskrivningen.

Nackdelar med sjukskrivning

  • När du är sjukskriven påverkas din ekonomi och eventuellt även dina semesterdagar.

Vem kan hjälpa dig med sjukskrivning?

Kan en nätläkare hjälpa till med sjukskrivning?

En nätläkare kan i vissa fall skriva läkarintyg som lägger grund till en eventuell sjukskrivning.


Publicerad: 13 november 2022 kl 23:37
Uppdaterad: 13 november 2022 kl 23:37

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Lawline.se (kan man bli uppsagd när man är sjukskriven?)

Lawline.se (ger sjukskrivning rätt till semesterersättning?)

Lawline.se (från vilken dag kan arbetsgivaren kräva sjukintyg?)

Familjensjurist.se

Arbetet.se

Medhelp.se

Jobbland.se

Relaterade blogginlägg

Bild på pass och EU sjukförsäkringskort
Ska du resa i sommar? Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet!

Ska du resa i Europa i sommar? Tänk på att beställa EU-kortet i god tid! Vi guidar dig till hur du beställer EU-kortet redan idag.

Närbild på gammal person och bebis
Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic för med sig konsekvenser för diabetiker i Sverige. Läs mer om varför här!

Lova lagom – för den psykiska hälsans skull

Med jul och nyår kommer stress. Vi har samlat artiklar och poddavsnitt som hjälper dig att lova lagom i år!

man sitter på en säng och hostar
3 receptfria läkemedel för att lindra hostan

För dig som vill lindra din hosta har Vården.se 3 tips på receptfria läkemedel som du kan klicka hem redan idag!


Vill du boka tid för sjukskrivning redan idag? 

Boka tid för eventuell sjukskrivning redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se.

Hitta vårdcentral

Snabba fakta

Om sjukskrivning

  • En sjukskrivning innebär att någon anmäler en skada eller sjukdom från den första sjukdagen – antingen till Försäkringskassan eller sin arbetsgivare.
  • Som anställd får du sjuklön (med karensavdrag) av arbetsgivaren under de första 14 dagarna som sjuk, därefter kan du få sjukpenning av Försäkringskassan.
  • Den åttonde dagen som sjuk behöver du få ett sjukintyg av en behörig yrkesutövare.
  • Även arbetssökande, föräldralediga och egenföretagare kan få sjukpenning.

Viktiga länkar

Sjukpenning för arbetssökande

Sjukpenning för föräldralediga

Sjukpenning för anställda

Sjukpenning för dig med enskild firma