Ortopedtekniska hjälpmedel

Ortopedtekniska hjälpmedel

Ibland behöver du hjälp för att stabilisera en skadad kroppsdel. Eller så har du en funktionsnedsättning som kan göra vissa rörelser svårare. Då finns det ortoser att tillgå för att underlätta. Här har vi sammanställt information om ortopedtekniska hjälpmedel.

Vill du boka tid för utprovning av ortopedtekniska hjälpmedel redan idag? 

Boka utprovning av ortopedtekniska hjälpmedel redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta ortoped

Hitta ortopedteknisk mottagning

Hitta fysioterapeut/sjukgymnast

Sammanfattning

OmOrtoser är ett samlingsnamn för hjälpmedel till dig som är skadad eller har en sjukdom som gör att du behöver stöd.
MetodOrtopedtekniska hjälpmedel förskrivs utifrån dina behov och önskemål.
KostnadPriset på ortopedtekniska hjälpmedel varierar kraftigt. Dels på grund av de många olika typerna av hjälpmedel och dels på region och kommun.
FördelarFördelarna med ortopedtekniska hjälpmedel är att de underlättar din vardag.
NackdelarNackdelarna med ortopedtekniska hjälpmedel är att alla regioner inte erbjuder samma utbud.
VårdgivareDu kan få ortopedtekniska hjälpmedel förskrivna hos en vårdcentral, ortoped, ortopedteknisk mottagning eller fysioterapeut/sjukgymnast.

Vad är ortopedtekniska hjälpmedel?

Ortopedtekniska hjälpmedel, ortoser, är ett samlingsbegrepp för en rad olika stöd till kroppen. Syftet kan vara att stödja vid muskelsvaghet, förebygga felställning som exempelvis skolios eller att hålla en fraktur stilla så att den kan läka. Exempel på ortopediska hjälpmedel är bråckband, skenor, korsetter, proteser och gjutna sulor.

Hur får man ortopedtekniska hjälpmedel?

För dig som har en funktionsnedsättning är ortopedtekniska hjälpmedel mycket viktiga för att du ska kunna leva ett så självständigt och aktivt liv som möjligt. Trots att region och kommun är skyldiga att erbjuda dig hjälpmedel kan det vara relativt stora skillnader mellan dem vilka hjälpmedel som är tillgängliga. Även kostnaden varierar.

Innan du får ett hjälpmedel får du träffa en förskrivare. Det är en person som har till uppgift att bedöma dina behov och sedan skriva ut de hjälpmedel som är lämpliga. Det kan exempelvis vara en fysioterapeut, logoped eller synpedagog. För att hamna rätt bör du först kontakta vården.

Du kan också köpa ett ortopedtekniskt hjälpmedel direkt utan kontakt med region eller kommun. Då vänder du dig till den butik eller tillverkare som har det hjälpmedel som du önskar.

Metod

Innan du får ortopedtekniska hjälpmedel 

Tillsammans med förskrivaren diskuterar du dina behov och önskemål samt vilka hjälpmedel som finns att tillgå. Ibland är också dina närstående med. Inom vissa regioner får du endast välja bland deras upphandlade utbud, men andra har ett så kallat fritt val av hjälpmedel. Då får du en rekvisition som du får handla för själv. Beloppet på rekvisitionen är oftast detsamma som kostnaden för det upphandlade alternativet. Om du väljer ett dyrare hjälpmedel än det som regionen eller kommunen erbjuder får du betala mellanskillnaden själv.

Efter att du fått ortopedtekniska hjälpmedel

När du har fått ett ortopediskt hjälpmedel får du behålla det så länge det fyller en funktion och fungerar. Oftast ska det lämnas tillbaka när du inte längre behöver det. Om du flyttar och byter ansvarig region eller kommun bör du tala med din förskrivare innan du tar med dig ditt hjälpmedel.

I samband med utlämningen kommer du att få information om hur du bäst tar hand om hjälpmedlet och hur och var du vid behov ska lämna in det på service. Skulle du inte vara nöjd med funktionen, trots att du skött om din ortos korrekt, bör du vända dig till förskrivaren. Hjälpmedlet kan behöva justeras eller så behöver du hjälp med hur du använder det på bästa sätt. Det kan också vara så att ditt behov förändras över tid.

Vad kostar ortopedtekniska hjälpmedel?

Priset för ortopedtekniska hjälpmedel varierar stort. Ibland är de helt kostnadsfria och ibland tas en avgift ut. Om du köper hjälpmedlet själv utan att gå via region eller kommun får du stå för hela kostnaden själv. Du kan också bli ersättningsskyldig för ett skadat eller borttappat hjälpmedel.

Fördelar med ortopedtekniska hjälpmedel

  • Underlättar din vardag och hjälper dig att leva ett mer självständigt och aktivt liv.
  • Hjälper dina närstående vid moment som exempelvis förflyttning mellan säng och rullstol.

Nackdelar med ortopedtekniska hjälpmedel

  • Alla regioner och kommuner erbjuder inte samma utbud av hjälpmedel.
  • Ibland beviljas du inte ett hjälpmedel trots att du upplever ett behov av det.

Vem kan hjälpa dig med utprovning av ortopedtekniska hjälpmedel?

Kan utprovning av ortopedtekniska hjälpmedel göras av nätläkare?

En vårdgivare online kan förskriva vissa ortopedtekniska hjälpmedel men inte andra. Det beror bland annat på dina behov och hur avancerade hjälpmedlen är. Via en nätläkare kan du få hjälp att kontakta rätt instans där du bor.


Publicerad: 7 oktober 2022 kl 14:47
Uppdaterad: 7 oktober 2022 kl 14:47

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177

Vårdgivarguiden

Relaterade blogginlägg

Kvinna ligger utomhus på marken, med benen uppdragna mot magen.
3 enkla knipövningar – så gör man!

Vad är knipövningar och hur gör man? Vården.se listar 3 knipövningar du kan göra för att träna din bäckenbotten!

Massagens dag 12 maj – passa på att boka en behandling på Vården.se

Den 12 maj är det massagens dag! Vården.se listar fördelarna med massage och reder ut ifall massage ingår i friskvårdsbidraget eller inte.

Så blir du av med din nackspärr

Har du drabbats av nackspärr? Vi listar våra bästa övningar och tips på hur du kan bli av med din nackspärr.

Trött på att ha ont i foten? 4 övningar för att bli av med hälsporre

Om du har ont på undersidan av foten kan det bero på hälsporre, ett vanligt obehag som drabbar bland annat löpare. Vi tipsar om 4 övningar!


Vill du boka tid för utprovning av ortopedtekniska hjälpmedel redan idag? 

Boka utprovning av ortopedtekniska hjälpmedel redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta ortoped

Hitta ortopedteknisk mottagning

Hitta fysioterapeut/sjukgymnast

Snabba fakta

Om ortopedtekniska hjälpmedel

  • Ortopedtekniska hjälpmedel ska vara ett stöd för en yttre kroppsdel, exempelvis din fot eller arm.
  • Vissa hjälpmedel ska hålla en kroppsdel stilla, exempelvis vid en fraktur, medan andra ska underlätta vid rörelse.
  • Ibland kan du behöva ortopediska skor eller skoinlägg. Det är om du av olika anledningar inte kan använda vanliga skor, som till exempel vid hälsporre eller sår som behöver läka.

Viktiga länkar

Ortopediskt magasin