Nageltrång
En fot på en pall.

Nageltrång

Nageltrång innebär att nagelns kant växer in i huden och ger besvär som smärta, svullnad, varbildning och infektioner.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med nageltrång på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Bedömning av vårtor
Nacka
Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Bedömning av vårtor
Nacka
Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Bedömning av vårtor
Nacka
Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Bedömning av vårtor
Nacka
Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Bedömning av vårtor
Nacka
Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Bedömning av vårtor
Nacka

Snabba fakta om Nageltrång

Viktiga länkar

Information om nageltrång (1177 Vårdguiden)

Information om nageltrång (Sveriges Fotterapeuter)

Information om operation av nageltrång (1177 Vårdguiden)

Om nageltrång

Nageltrång uppstår när nageln växer in i huden och skapar en infektion. Vanligtvis på ens stortå. Läs mer.

Om nageltrång

Nageltrång kallas det när en del av nageln växer fel, så att den går in i huden intill och skapar en infektion. Besväret kan både uppstå av yttre faktorer, som för trånga skor, och genetiska faktorer, som att naglarna är väldigt inrullade. Nageltrång kan vara mycket smärtsamt och kan i värsta fall leda till blodförgiftning. För att undvika förgiftning är det därför viktigt att det behandlas i tid.

Symtom vid nageltrång

  • Röd och svullen tå eller finger
  • Dunkande smärta i tån
  • Var eller vätska i kanten av nageln
  • Blödning i kanten av nageln
  • Varbildning vid nageln

I ett tidigt stadie av nageltrånget och nagelbandsinfektion kan du uppleva att huden runt nageln är öm, svullen eller hård och att du känner smärta vid tryck mot nageln. Det är vanligast att få nageltrång på stortån.

Varför får man nageltrång?

Det finns en rad olika anledningar till att nageltrång och nagelbandsinfektion uppstår. Två av de vanligaste är att man har klippt nageln fel, vilket leder till att den växer in i huden, eller att man har för trånga skor, som trycker på nageln. Andra faktorer som kan påverka är genetik (hur inrullade dina naglar är), skador (om du till exempel tappat något tungt på nageln) eller dålig fothygien.

Det finns också medicinska skäl till att man lättare drabbas av nageltrång. Har du nedsatt cirkulation, nervskador, kärlsjukdom, diabetes, nedsatt immunförsvar eller är överviktig så ökar risken att få besvär med fötterna. Om något av detta stämmer in på dig är det viktigt att du söker vård för ditt nageltrång.

Förbygg nageltrång genom att ta hand om fötterna och fingrar

Att ta hand om sina fötter och fingrar lönar sig och det finns mycket som du kan göra för att förebygga att nageltrång ska uppstå:

  • Använd bekväma skor och strumpor. Se till att de är rymliga så du kan röra på tårna och att de inte klämmer eller trycker på naglarna.
  • Klipp naglarna rakt över och inte för kort. Klipp inte kanterna runda, om det uppstår vassa kanter kan du fila dem försiktigt, men inte för mycket.
  • Ta regelbundna fotbad för att mjuka upp naglar och hud.
  • Besök en fotterapeut regelbundet. Det kan vara särskilt lämpligt om du vet att du har lätt för att få problem med fötterna.

Vad kan man göra åt nageltrång?

Ju tidigare man kan behandla ett nageltrång desto bättre är det, så vänta inte med behandling om du känner av några besvär. Om du bara har lindriga besvär med nageltrång kan du oftast hantera dem på egen hand, till exempel genom att:

  • Mjuka upp naglarna och huden med hjälp av ett fotbad.
  • Försiktigt fila på kanten av nageln som trycker in i huden, så den blir mindre vass. Undvik dock att klippa nageln!
  • Peta in en bit kompress eller bomull under nageln för att minska trycket och hjälpa nageln att växa rakt.
  • Se till att ha bekväma och rymliga skor och strumpor, för att avlasta trycket på naglarna.

Om du har svårare besvär eller vill ha hjälp med behandling kan du vända dig till en fotterapeut, som erbjuder medicinsk fotvård. En fotterapeut är specialiserad på besvär från fötterna och kan hjälpa till med behandling av nageltrång. Med sina kunskaper och speciella verktyg kan de klippa, fila, rengöra och räta ut nageln. Har du stora besvär kan det behövas flera besök. Samma behandling kan man göra om man får nageltrång i sitt finger.

I mycket allvarliga fall av nageltrång kan det vara aktuellt med en operation. Då opererar man bort den del av nageln som växer in i huden, eller ibland hela nageln. Detta är dock bara aktuellt om ingen annan behandling fungerar, och det är relativt få som behöver genomgå operation.

Vem kan hjälpa dig vid nageltrång?

Kan nageltrång behandlas av nätläkare?

Om du upplever symtom som du misstänker kan tyda på nageltrång kan du vända dig till en nätläkare för en första bedömning. Nätläkaren kan inte behandla besvären fysiskt, men kan ge dig råd och hänvisa dig vidare till rätt vård och behandling.

Publicerad:
5 januari 2023 kl 02:45
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 15:12
Författare:
Faktagranskad av:

Marina Häll, Medicinsk Fotterapeut, Fotia Kliniken.