Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Har du problem med migrän?

ANNONS. Innehåll från Rehdo.

Migrän är akuta anfall av sprängande huvudvärk som oftast pågår i några timmar upp till tre dygn. Värken blir värre när man anstränger sig fysiskt och rör på huvudet. Migrän är till stor del ärftligt men kan uppkomma spontant och triggas av exempelvis stress, hormonförändringar eller viss mat och dryck.

Kvinna som har ont i huvudet

Vad är migrän?

Migrän är en neurologisk störning i förmågan att filtrera sinnesintryck och man drabbas av anfall eller attacker på några timmar upp till tre dygn. Hur migränen beter sig varierar mellan personer och under olika stadier i livet, både gällande symtombild och hur kraftfull den är.

– Migrän är till stor del ärftligt men kan uppkomma spontant, säger Patrik Säterö, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin och legitimerad sjukgymnast på Rehdo i Göteborg. Cirka 15 procent av befolkningen har det i någon grad och två tredjedelar av dem är kvinnor.

Symtom på migrän

Vid migrän får man en måttlig till svår huvudvärk som kommer då och då, antingen på grund av en utlösande orsak eller spontant. Huvudvärken är oftast pulserande i sin karaktär och blir värre vid ansträngning. Den upplevs vanligtvis på ena sidan men kan växla sida och även kännas i hela huvudet. Samtidigt brukar man ofta känna illamående, ibland kan kräkningar förekomma, och man har också en besvärlig känslighet för ljud och ljus.

– Var tredje migränpatient har aura vilket vanligen består av synfenomen som blixtar, ljuspunkter eller sicksackmönster, säger Patrik Säterö på Rehdo. I ovanligare fall förekommer också domningar och känselpåverkan. Detta uppträder innan huvudvärken och ger en signal till personen att ta medicin och vila.

Migrän förvärras av stress och även avslappningen efter mental påfrestning, exempelvis när du slappar av efter arbetsveckan på fredag kväll eller vaknar upp lördag morgon. Trötthet, hormonsvängningar och rubbade rutiner kan också utlösa attacker, precis som viss mat, väderomslag och läkemedel. Många har också spänningshuvudvärk som både triggar och förvärras av migränhuvudvärken.

hjärta och sprutor

Migränbehandlingen beror på allvarlighetsgraden

Hur migrän behandlas beror på omfattningen av personens problem. De flesta kan hantera symtomen genom att vila, dricka vatten och en receptfri behandling av paracetamol, acetylsalicylsyra eller ibuprufen. Räcker inte det kan läkemedel från gruppen triptaner användas, till exempel Imigran, Sumatriptan eller Zomig. De finns i tablettform, som injektioner och som nässpray.

– Vid svåra och återkommande besvär kan man prova profylaktisk behandling med betablockerare Metoprolol, eller antiepileptika som topiramat eller valproinsyra, säger Patrik Säterö på Rehdo. Dessa har dock ofta biverkningar att ta hänsyn till.

Patrik Säterö
Patrik Säterö, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin och legitimerad sjukgymnast på Rehdo

Botox som förebyggande behandling mot migrän

Sedan 2011 är det godkänt med profylax av botulinumtoxin, Botox. Det ges som injektioner enligt ett rekommenderat schema bestående av 31 punkter i panna, hårbotten och nacke. Dock måste man först ha provat annan behandling och fått otillräcklig effekt, samt minst ha 15 dagar med huvudvärk per månad, varav minst åtta av dem med migränkaraktär, för att få denna behandling.

– Effekten av profylax med botulinumtoxin är lindrigare anfall och att de kommer allt mer sällan, säger Patrik Säterö på Rehdo. När de väl kommer kan de behandlas på vanligt vis och den effekten blir då oftast bättre. Många upplever också att de får kontroll över sin migränsjukdom och behöver inte avstå från aktiviteter, gå hem från jobbet eller planera sitt liv efter migränen i lika stor grad.

En injektionsbehandling har effekt cirka tre månader och de första behandlingarna bör ges direkt efter varandra. Därefter kan intervallet ofta glesas ut och man kan ta ny behandling när det "varvar upp" igen.

rehdo

Vilka kan utför migränbehandling med botox?

Tillgängligheten på behandlare som ger botulinumtoxin-profylax är inte så hög i Sverige. Det är vanligen neurologer och rehabspecialister som kan hantera botulinumtoxinet inom svensk sjukvård, men många andra specialister använder det i varierande grad.

– Det är inte alla landsting och regioner i landet som erbjuder botulinumtoxin-profylax i den allmänna sjukvården och då finns det privata vårdgivare som kan komplettera, som till exempel vi, säger Patrik Säterö på Rehdo.

ANNONS. Innehåll från Rehdo.

09:43 - 02 mar, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!