Tre populära behandlingar inom estetisk tandvård hos Tandea

ANNONS. Innehåll från Tandea

Är du missnöjd med hur dina tänder ser ut och har funderat på att prova estetisk tandvård? Då kan du få hjälp hos Tandea, som är ett tandvårdsföretag med åtta kliniker runt om i Stockholm. De erbjuder ett stort utbud av estetiska behandlingar, till förmånliga priser. Här kan du läsa mer om Tandeas tre populäraste behandlingar inom estetisk tandvård.

12 januari 2021 kl 04:36

Tandblekning

Tandblekning är en av de vanligaste behandlingarna inom estetisk tandvård, och syftar helt enkelt till att göra tänderna vitare. 

Hur går tandblekning hos Tandea till?

Tandea erbjuder två olika metoder för att bleka tänderna: hemmablekning och klinikblekning. Vid hemmablekning gör du själv blekningen i hemmet, med hjälp av formgjutna skenor i plast. Skenorna tas fram utifrån ett avtryck av dina tänder. Du får ett speciellt blekmedel som du fyller skenorna med och dessa placeras sedan över tänderna för att verka. Du kan göra behandlingen på dagtid eller nattetid, och du bleker tänderna över flera dagar.

Vid en klinikblekning sker istället blekningen på kliniken. Precis som vid en hemmablekning placeras blekmedel på tänderna där det får verka, och sköljs sedan bort. Skillnaden är att man använder ett starkare blekmedel är vid hemmablekning och att behandlingen därför är klar på ungefär en timme.

Innan du genomgår en tandblekning hos Tandea får du alltid komma på undersökning hos en tandläkare, som bedömer om behandlingen är lämplig för dig.

Fördelar med tandblekning

 • Du får vitare tänder.
 • Behandlingen är helt ofarlig, så länge du genomgått en undersökning och bedömning av tandläkare först.
 • Hemmablekning är mer skonsam för tänderna och du kan själv anpassa hur vita tänder du vill ha.
 • Vid hemmablekning får du behålla dina skenor, så du kan upprepa behandlingen vid behov, genom att bara köpa till mer blekmedel.
 • Klinikblekning har fördelen att den går snabbare. Allt görs på kliniken och du går hem med vitare tänder efter ett besök.

Nackdelar med tandblekning

 • Tandblekning riskerar att ge tillfälliga besvär med ilningar och skador på tandköttet.
 • Hemmablekning kräver lite pyssel hemma och tar flera dagar.
 • Klinikblekning har en högre risk att ge skador och ilningar, eftersom blekmedlet är starkare än vid hemmablekning.

Vad kostar tandblekning hos Tandea? 

Hemmablekning: 3000 kr

Klinikblekning: 3500 kr

Tandreglering med osynlig tandställning

Det som brukar kallas för osynlig tandställning är en metod för tandreglering, där tänderna flyttas med hjälp av speciella skenor i plast. Skenorna byts med jämna mellanrum ut till skenor med korrigerad passform, tills tänderna nått sin slutliga position. Osynlig tandställning används oftast för mindre till moderata korrigeringar, till exempel snedställningar. Tandea erbjuder osynlig tandställning med ClearCorrect.

Hur går det till att få osynlig tandställning hos Tandea?

Du börjar alltid med att komma på en konsultation hos en tandläkare, som undersöker dina tänder och gör en bedömning av ditt bett. Efter undersökningen får du veta om osynlig tandställning är rätt för just dig. Om du är lämpad för behandlingen tas ett avtryck av dina tänder, som skickas till en tandtekniker. Teknikern tar fram en 3D-modell av hur tänderna kommer att se ut när behandlingen är klar och hur många skenor som kommer att behövas. Allt detta går tandläkaren igenom med dig, och därefter inleds behandlingen.

Fördelar med osynlig tandställning

 • Du slipper vanlig tandställning, med metalltrådar som fästs på tänderna.
 • Eftersom skenorna är i genomskinlig plast, syns det i princip inte att du har tandställning.
 • Du får ett snyggt resultat, med rak tandbåge.

Nackdelar med osynlig tandställning

 • Behandlingen tar lång tid (men går fortfarande snabbare än konventionell tandställning).
 • Det krävs mycket egenvård under tiden som du har din tandställning, du måste borsta tänderna efter varje måltid och vara noga med att använda tandtråd.
 • Om man inte sköter sin tandhygien under behandlingen riskerar man komplikationer, som exempelvis karies.

Vad kostar osynlig tandställning hos Tandea?

Priset beror på hur omfattande behandling du behöver, och varierar mellan 25 000-45 000 kr. 

Skalfasader

Skalfasader är ett sätt att förbättra tändernas utseende genom att fästa ett tunt lager porslin på dem. Det är ett bra sätt att korrigera snedställningar, men också olika defekter och fläckar. 

Hur går det till att skaffa skalfasader hos Tandea?

När du kommer till kliniken börjar tandläkaren med att undersöka dina tänder och bedöma om skalfasader är rätt för dig. Därefter gör man ett avtryck av dina tänder och en tandtekniker tar fram dina skalfasader. I vissa fall behöver man slipa tänderna något för att kunna fästa fasaderna, som limmas direkt på tänderna.

Fördelar med skalfasader

 • Slutresultatet blir väldigt snyggt, eftersom alla tänder får samma färgton, form och glans.
 • Skalfasader är färgstabila, vilket innebär att de inte missfärgas över tid.
 • Det går att anpassa tändernas färg och form så de passar ansiktet.

Nackdelar med skalfasader

 • Man behöver ofta slipa ner tanden något för att fästa skalfasader, vilket ökar risken att drabbas av karies där tanden slipats.
 • Porslin är inte lika hårt som tändernas egen emalj och därför finns det en risk att fasaderna skadas, exempelvis om du gnisslar tänder.
 • På grund av punkterna ovan är det extra viktigt att du sköter din tandhygien noga när du har skalfasader, och att du använder en bettskena för att skydda tänderna.

Vad kostar skalfasader hos Tandea?

Det är svårt att säga ett exakt pris för skalfasader. Tandea har ett grundpris på 7500 kr per tand, om patienten står för hela kostnaden själv. Men om det finns någon typ av diagnos, till exempel att tänderna på något sätt är skadade, kan det finnas möjlighet att få hjälp med kostnaden från Försäkringskassan.

Boka tid hos Tandea

Oavsett vilken behandling du vill genomgå är det alltid bäst att börja med att boka en konsultation. Vi har här presenterat tre olika estetiska behandlingar, men det finns naturligtvis många andra alternativ. Hos Tandeas kunniga tandläkare kan du få hjälp att hitta den bästa lösningen för just dig. Tandea har flera kliniker runt om i Stockholm, så tveka inte att boka en tid på närmaste klinik redan idag!