Tandläkarundersökning

Det är viktigt att gå på regelbundna tandläkarundersökningar hos sin tandläkare för att upptäcka tandsjukdomar i ett tidigt skede.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Tandläkarundersökning
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (2055)
Digital vårdgivare (5)
(67)
Öppet onsdag från 09:00

Ektorps Tandläkare

Ektorpsvägen 4, Nacka
(31)
Öppet torsdag från 10:00

Tandläkare Yasser Kayyali

Drottninggatan 20-22, Helsingborg
(35)
Öppet måndag från 08:00

Karlakliniken, Östermalm

Styrmansgatan 45, Stockholm
(43)
Öppet måndag från 08:00

Tandläkare Siv Sladius

Odengatan 83, Stockholm
(70)
Öppet måndag från 08:00
(30)
Öppet måndag från 08:00

Din Tandläkare i Solna AB

Hotellgatan 3, 5 tr, Läkarhuset i Solna Centrum, Solna
(29)
Öppet måndag från 08:00

Stockholms Tandhälsa Odenplan

Dalagatan 42, Stockholm
(17)
Öppet måndag från 08:00
(29)
Öppet idag från 10:00

Abbas Dental, Helsingborg

Kullagatan 52, Helsingborg
(16)
Öppet måndag från 07:30

Tandläkare Thomas Alvling

Marconigatan 23, Västra Frölunda
(74)
Öppet måndag från 08:00

Gloss & Floss

Ölandsgatan 42, Stockholm
(20)
Öppet måndag från 08:00

Hornsgatans Tandvård

Hornsgatan 88, Stockholm
(14)
Öppet fredag från 07:00

Folktandvården Kista

Kista Galleria, trappa 5, plan 1
(31)
Öppet idag från 09:00

City Dental

Drottninggatan 27, Stockholm
  • 1

Tandläkarundersökning

De vanligaste tandsjukdomarna vi drabbas av är hål i tänderna, karies och tandlossning, parodontit. Ju snabbare de upptäcks desto lättare blir det att behandla dem och därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller hos sin tandläkare. Vanligt är att man gör en allmän undersökning per år, men det skiljer sig beroende på hur friska tänder man har.

Även tandhygienisten kan kontrollera tandstatus, men får inte göra en grundligare undersökning, utan får bara diagnostisera just karies och parodontit. Hittar tandhygienisten något annat som inte ser friskt ut i tandområdet skickas man vidare till tandläkaren.

Barn

Första gången ett barn blir kallat till tandvården är vid tre års ålder. Men redan vid ett år ålder kan man som förälder få råd om hur man bäst ska sköta barnets tandhygien. Detta kan ske både på tandkliniken och på BVC. De första besöken är även viktiga för att barnet ska få bekanta sig med den nya miljön och träffa personalen för att skapa en trygghet som är viktig för framtida besök.

Tandläkaren börjar med att räkna tänderna, se så att de är hela och växer fram som de ska. Bettet kontrolleras, men detta blir viktigare vid fem års ålder då man börjar få sina permanenta tänder.

Man tittar även på tandköttet och om barnet har karies. Oftast räcker det med att tandläkaren använder sig av manuella verktyg, men sitter kindtänderna tätt kan man behöva ta röntgenbilder för att få en bra uppfattning om hur tänderna mår. Oftast görs detta inte vid första besöket, utan när barnet blir lite äldre och de permanenta tänderna börjar växa.

Om barnet tänder ser bra ut brukar de fortsatta besöken ske hos tandhygienisten, och man blir kallad ca en gång per år. Besöken är gratis.

Vuxna

När man är vuxen är det vanligt att man själv får hålla koll på när det är dags att gå till tandläkaren, men man rekommenderas att gå på regelbundna kontroller.

Tandläkaren använder sig främst av manuella verktyg, spegel och sond, som är ett verktyg med krok i ena änden, för att kontrollera tandytorna och se om man har karies. Tandköttet kontrolleras, särskilt djupet på fickorna mellan tand och tandkött. Fickan ska bara vara några millimeter djupt, är det mer än så kan det vara risk för tandlossning.

På vuxna är det vanligt att man tar röntgenbilder för att undersöka det man inte ser med blotta ögat. På detta sätt kan tandroten kontrolleras, och tandläkaren kan se om det finns karies mellan tänderna, hur visdomständerna sitter och om det finns risk för tandlossning.

Vid besöket slipas tandsten bort och behöver man laga ett hål kan det göras i samband med undersökningen, eller så bokas man in för ett nytt besök. Käkled och slemhinnorna i munnen kontrolleras eftersom man kan ha andra sjukdomar som måste behandlas. I vissa fall skickas man till specialist för vidare behandling.