Stötvågsbehandling
Person behandlas med stötsvågsbehandling

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling är en metod för smärtlindring och påskyndad läkning som passar dig som har ont i en muskel eller en sena.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder stötvågsbehandling där det passar dig.

Boka tid för stötvågsbehandling

Engelbrekts Kiropraktorcenter
Stötvågsbehandling
Östermalm, Stockholm
Naprapat Doktorerna, Skärholmen
Stötvågsbehandling
Skärholmen, Skärholmen
Naprapat Doktorerna, Skärholmen
Stötvågsbehandling
Skärholmen, Skärholmen
Stjärnkliniken Stockholm City
Stötvågsbehandling
Norrmalm, Stockholm
Engelbrekts Kiropraktorcenter
Stötvågsbehandling
Östermalm, Stockholm
Engelbrekts Kiropraktorcenter
Stötvågsbehandling
Östermalm, Stockholm

Snabba fakta om Stötvågsbehandling

Viktiga länkar

Stötvågsbehandling av njursten (Internetmedicin.se)

Vad är stötvågsbehandling?

Stötvågsbehandling kan påskynda kroppens egna läkeprocesser när du har en ortopedisk diagnos. Läs mer.

Vad är stötvågsbehandling?

Stötvågsbehandling är en metod som på ett skonsamt och effektivt sätt kan hjälpa dig som har ont i muskler eller senor. Alternativet till en stötvågsbehandling är ofta en operation eller injektioner med kortison. Vid behandlingen används en applikator som genom pneumatiskt tryck (tryckluftsteknik) genererar stötvågor som går in i det område där du har ont. Det är framförallt hos naprapater som du kan få stötvågsbehandling.

På engelska kallas behandlingen för radial shockwave, och den beteckningen förekommer även på svenska kliniker. Man började med stötvågsbehandling på 80-talet och det är idag en beprövad och vetenskapligt dokumenterad metod.

Hur fungerar stötvågsbehandlingar?

Stötvågsbehandlingen gör att du får en positiv reaktion i den vävnad där du har ont som påskyndar läkningen och förbättrar rörligheten i det skadade området. Bland annat genom att blodcirkulationen förbättras. Stötvågsbehandling är alltså en metod som sätter igång kroppens egna system för återhämtning.

Du får sällan mer utan snarare mindre ont efter det att behandlingen är genomförd. Efter flera behandlingar kan du bli helt bra även om du haft ont väldigt länge. Även du som har ont på grund av en inflammation kan få hjälp genom stötvågsbehandling. Stötvågorna förändrar då inflammationen så att den blir aktiv och läkande istället för att vara vilande och bara ge dig smärta.

Vad är stötvågsbehandling bra för?

Stötvågsbehandling är vanligt om du har hälsporre eller trokanterit. Även vid andra ortopediska diagnoser kan stötvågsbehandling vara aktuellt. Här är några exempel:

  • ont i axeln
  • tennis- eller golfarmbåge
  • hopparknä
  • hälseneinflammation
  • benhinneinflammation
  • löparknä.

Stötvågsbehandling kan också vara ett alternativ vid njursten och innebär då att njurstenar kan avlägsnas utan kirurgi.

Hur känns stötvågsbehandling?

Det är ganska olika hur man upplever själva stötvågsbehandlingen. Vissa tycker att det är smärtsamt medan andra inte har ont överhuvudtaget. Smärtan är stickande men upphör så fort behandlingen är avslutad. I sällsynta fall kan det gör ont i mer än ett dygn efter behandlingen men då räcker det i regel med receptfri smärtlindring.

Finns det risker med stötvågsbehandling?

Jämfört med kirurgisk behandling anses stötvågsbehandling vara ett bra alternativ eftersom det inte finns några större risker med ingreppet. Det värsta som kan hända är att det under en kortare tid gör mer ont efter behandlingen än det gjorde innan.

När ska man inte ge stötvågsbehandling?

Man bör inte genomföra stötvågsbehandling om du får kortison eller antiinflammatoriska läkemedel. Samma sak gäller om du har hjärtbesvär, är gravid eller har starkt nedsatt funktion alternativt en akut inflammation i det drabbade området.

Så går stötvågsbehandling till

Metod

Behandlingen börjar med att kontaktgel appliceras på huden där behandlingen ska genomföras. Du kan ligga ner eller sitta, beroende på vad som känns mest bekvämt för dig. Under en stötvågsbehandling får du under några minuter 1 000–4 000 pulser, eller stötvågor, på området där man vill stimulera läkning. Genom en kontrollenhet kan den som utför behandlingen bestämma stötvågornas styrka, antal och frekvens. Behandlingen kan vara ganska intensiv men genomförs alltså snabbt. Om du reagerar kraftigt kan styrkan eller frekvensen justeras.

Stötvågsbehandling av njursten tar 30–60 minuter och innebär att njurstenarna krossas i mindre bitar som försvinner ut med urinen.

Innan stötvågsbehandling

För att en stötvågsbehandling ska ge bra resultat är det viktigt att du har en tydlig diagnos så att rätt inställningar kan göras. Du kan få göra olika rörelser för att man ska kunna kartlägga dina besvär.

Efter stötvågsbehandling

Du bör vara försiktig med hur du belastar det drabbade området i ett dygn efter behandlingen. Du kan få ett blåmärke och en kvardröjande ömhet. En stötvågsbehandling görs ofta om efter en vecka och du får räkna med att det brukar krävas tre till fem behandlingar av samma område.

Vad kostar stötvågsbehandling?

Pris på stötvågsbehandling brukar ligga på omkring 500 kronor om du gör det privat. Ofta kan du få ett rabatterat pris för en serie behandlingar. Stötvågsbehandling kan ingå i högkostnadsskyddet men du bör kolla upp så att kliniken som genomför behandlingen har avtal med din region.

Fördelar med stötvågsbehandling

  • Betydligt skonsammare än ett kirurgiskt ingrepp.
  • Det är inga köer för att få behandlingen.
  • Hjälper vid många olika ortopediska diagnoser.
  • Inga allvarliga biverkningar.

Nackdelar med stötvågsbehandling

  • Det kan göra ont under själva behandlingen.
  • Det krävs oftast flera behandlingstillfällen.

Vem kan hjälpa dig med stötvågsbehandling?

Kan stötvågsbehandling utföras av nätläkare?

En nätläkare kan ge remiss för stötvågsbehandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:30
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:30
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!