Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling, eller shockwave therapy, är en behandlingsmetod som minskar smärta, eller helt tar bort värk i mjukdelar som muskler, senor och senfästen.

Till en början användes den för att avlägsna njursten men idag utnyttjas metoden även inom idrottsvärlden av många landslag för att just minska smärta.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Stötvågsbehandling
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

37 Träffar
Sortera på
(29)
Öppet, idag till 17:00

Naprapat Doktorerna, Skärholmen

Bodholmsgången 10, Skärholmen
(17)
Öppet, idag till 17:00

Smood Västra Hamnen

Hallenborgs gata 12, Malmö
(30)
Öppet, idag till 18:00

Rehabkliniken

Västmannagatan 40
(42)
Öppet, idag till 18:00

Naprapat Doktorerna, Bromma

Abrahamsbergsvägen 31, Bromma
(25)
Öppet, idag till 16:00

Friska Tag Fysio

Värtavägen 30, Stockholm
(9)
Öppet, idag till 17:00

Naprapat Mats Emilson

Västmannagatan 40, Stockholm
(18)
Öppet, idag till 17:00

Kiropraktorerna Frölunda

Gruvgatan 8, Västra Frölunda
(10)
Öppet, idag till 18:00

Smood City

Föreningsgatan 26, Malmö
(6)
Öppet, idag till 17:30

Lidingö Fysioterapi

Herserudsvägen 5B, Lidingö
(5)
Öppet, idag till 17:00

Sundbybergskliniken

Löfströms Allé 7, i Marabou-huset, Sundbyberg
(4)
Öppet, idag till 20:00

Agilokliniken, City

Västra järnvägsgatan 13, Stockholm
(11)
Öppet, idag till 18:00

Norra Agnegatans kiropraktorklinik

Norra Agnegatan 34, Stockholm
(5)
Öppet, idag till 19:30

Totalkropp

Ingenjörsvägen 34, Stockholm
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Stötvågsbehandling

Vad är stötvågsbehandling?

Genom att låta en tryckvåg gå in i vävnaden med en viss frekvens kan man fokusera på den punkt det gör ont utan att skada omkringliggande område. Tryckvågen ger en cellmetabolisk effekt, vilket innebär att vävnaden bryts ner och kroppens egna återuppbyggnadssystem stimuleras. Detta ger en högre genomblödning i det skadade området med en smärtlindrande effekt.

Det finns många fördelar med stötvågsbehandling; ingen penetrering av huden sker, vilket gör att det inte finns någon risk för infektion; kroppens egna läkningssystem stimuleras och oftast behövs ingen vidare medicinering; den behandlade vävnaden tål belastning vilket gör att man kan arbeta även under den period man får behandling. Eftersom stötvågsbehandling har många goda effekter rekommenderas den ofta framför kirurgiska ingrepp och kortisoninjektioner.

När används stötvågsbehandling?

Kroppen har flera så kallade triggerpunkter. Det är muskelceller i ett område som har en förhöjd spänningsgrad vilket kan leda till försämrad blodcirkulation och därmed ömhet. Ett vanligt problem kan vara huvudvärk som orsakats av spänning av muskler i nacken. Stötvågsbehandling har visat sig väldigt effektiv mot dessa besvär.

Man använder fortfarande stötvågsbehandling som en effektiv metod för att ta bort njursten, men det sker endast på sjukhus. Fördelen med denna metod när den används för att lindra smärta är att det sker på flera kliniker utanför sjukhusen.

Stötvågsbehandling används för att behandla flera olika besvär och du kan vända dig till kliniker som erbjuder denna behandling vid kronisk eller långvarig smärta, om du exempelvis har hälsporre, tennisarmbåge, hopparknä, trochanterit, hälseneinflammation eller kalkaxel.

Hur går stötvågsbehandling till?

Det finns två typer av stötvågsbehandling: radial stötvågsbehandling (tryckvåg) och fokuserad stötvågsbehandling (chockvåg).

Radial stötvågsbehandling
Behandling med tryckvågor bygger på att en kula slungas mot ett membran med en viss frekvens som genererar en tryckvåg mot huden. Energin överförs till vävnaden och är starkast vid ytan och blir svagare ju längre bort den kommer. Denna metod används vid ytligare skador och risk för att omkringliggande vävnad skulle skadas är ytterst liten.

Fokuserad stötvågsbehandling
Vid denna behandling kan man nå till skador som sitter djupare och används vid njursten eller djupt liggande ärr, men den används även vid ytliga skador. Man använder apparatur som skapar högt tryck i fokuserade chockvågor mot det område man vill behandla.

Oftast räcker tre till fem behandlingar med en veckas mellanrum för att ge tillfredsställande resultat som består. Själva behandlingen tar bara några minuter, och man kan återgå till sin vardag direkt efter. Dock ska intensiv fysisk aktivitet undvikas det närmaste dygnet efter behandling.

När ska man undvika stötvågsbehandling?

Om du har en inflammation i det skadade området eller om du har fått kortisoninjektioner den senaste månaden ska du undvika stötvågsbehandling. Även vid graviditet, cancer, blödningssjukdom eller intag av blodförtunnande medicin, försämrad blodcirkulation i området eller försämrad känsel i området, ska försiktighet iakttas.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.