Läkarbesök reumatolog
reumatolog som sitter på en brits

Läkarbesök reumatolog

En reumatolog är en läkare som är specialiserad för att utredning och behandla artritsjukdomar. Läs mer om reumatologbesök.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder läkarbesök reumatolog där det passar dig.

Snabba fakta om Läkarbesök reumatolog

Om läkarbesök reumatolog

En reumatolog är en läkare som är specialiserad för att utredning och behandla artritsjukdomar. Läs mer.

Om läkarbesök reumatolog

En reumatolog är en läkare som är specialiserad för att utredning och behandla artritsjukdomar. Artritsjukdomar kan vara bland annat ledgångsreumatism, psoriasisartrit och ryggreumatiska sjukdomar. Du kan läsa mer om reumatism i vår guide.

För att få gå till en reumatolog behöver du få en remiss från en vårdcentral eller annan läkare.

Så går ett läkarbesök hos en reumatolog till

När du kommer till reumatologen kommer du berätta om dina symtom. När du känner av dem, hur länge och hur de påverkas när du rör på dig. Du kommer få frågor om din hälsa, vilka läkemedel som du använder, om det finns reumatiska sjukdomar i släkten och hur ditt liv är och vad som fungerar bra i vardagen.

Därefter kommer reumatologen göra en kroppsundersökning där läkaren tittar efter tecken på inflammationer och svullnad i leder. Du kommer få lämna blodprov som kan visa om du har en inflammation i kroppen. 

Dina leder kommer röntgas. Om du har fått dina besvär nyligen så kommer röntgenbilderna troligen inte visa någon påverkan på lederna. Men om du har haft besvären länge och att inflammationerna har pågått under en längre tid kan röntgenbilderna visa att skelettet intill lederna har tunnats ut.

Du kan också bli undersökt med ultraljud och magnetkamera. Detta kan visa om en ledkapsel är svullen, om det finns vätska i leden och om ledbrosket är skadat. 

Innan du lämnar ditt första besök hos reumatologen får du veta om du ska kontakta mottagningen för att få svaren eller om mottagningen kommer kontakta dig.

Innan besöket

Det är bra att vara väl förberedd inför ditt besök hos reumatologen. Då kan du lättare vara delaktig i din vård och du kan med läkaren komma fram till vilken behandling som kommer passa dig bäst.

Om det är din första gång hos en reumatolog kan det vara bra att skriva en lista med allt du undrar över. Detta för att se till att du får svar på allt du undrar över. 

På din remiss kommer det framgå om du behöver förbereda dig något ytterligare innan ditt besök.

Efter besöket

När alla svarer på proven är färdiga blir du kallad på ett återbesök. Reumatologen gör en bedömning på den sammantagna symtombilden och på undersökningsresultaten. Inga prover kan med hundra procents säkerhet säkerställa att du har reumatoid artrit. Men genom kombinationen av dina symtom och provsvar kan reumatologen ställa din diagnos. 

Behandlingen kommer utformas av ett reumatologiskt vårdteam tillsammans med dig. I detta teamet ingår reumatolog, sjuksköterska, fysioterapeut/sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator. 

Reumatologen bedömer sjukdomsförloppet utifrån dina symtom och undersökningsresultaten och ordinerar läkemedel.   

Sjuksköterskan ger råd i hälsofrågor, tar blodprover, ger information om dina läkemedel och din behandling. Sjuksköterskan samordnar också kontakterna med andra i teamet och är den som du kan vända dig till med frågor. 

Kuratorn kan hjälpa dig att hitta rätt bland samhällets resurser, regler och bestämmelser, och ge stöd och hjälp med eventuella besvär som du stöter på i ditt dagliga liv. Du kan träffa kuratorn enskilt eller i grupp.

Vad kostar ett läkarbesök hos en reumatolog?

Kostnaden för ett besök hos reumatolog varierar beroende på om du söker vård via regionen eller på en privat urologmottagning. 

På en reumatologmottagning som arbetar på uppdrag av regionen gäller den vanliga patientavgiften. Patientavgiften är olika i olika regioner. Om du blivit remitterad av en annan läkare ligger avgiften vanligtvis på cirka 200 kr. Om du har frikort är besöket kostnadsfritt.

Vad är fördelarna med ett läkarbesök hos reumatolog?

  • Du får hjälp och rådgivning gällande dina besvär.
  • Du får en diagnos som förklarar dina besvär och som du kan få hjälp med.

Vad är nackdelarna med ett läkarbesök hos reumatolog?

  • Det kan vara svårt att förstå vad reumatologen menar och därför är det viktigt att se till så att du förstår vad läkaren säger.

Vem kan hjälpa dig med ett läkarbesök hos reumatolog?

Publicerad:
9 december 2022 kl 14:58
Uppdaterad:
15 augusti 2023 kl 11:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!