Vad är matförgiftning?
Matförgiftning är en sjukdom som orsakas av att äta mat förorenad med bakterier, virus, parasiter eller gifter. Vanliga symtom inkluderar illamående, kräkningar och diarré.
Vilka är de vanliga symtomen på matförgiftning?
De vanligaste symtomen inkluderar illamående, kräkningar, diarré, magsmärtor och feber.
Hur kan jag skilja mellan matförgiftning och magsjuka?
Symtomen är liknande, men om flera som ätit samma mat blir sjuka kan det röra sig om matförgiftning.
Hur snabbt uppträder symtom på matförgiftning?
Symtomen kan uppträda några timmar till flera veckor efter att man ätit förorenad mat, beroende på orsak.
Kan matförgiftning smitta andra?
Matförgiftning kan smitta vid infektionstypen, men inte vid intoxikation.
Hur kan jag undvika matförgiftning?
Håll god hygien vid matlagning, förvara mat kallt och se till att maten är väl tillagad.
När bör jag söka vård vid matförgiftning?
Sök vård om symtomen inte går över inom ett dygn eller om du upplever allvarligare symtom som feber, kraftiga kräkningar eller blod i avföringen.
Hur behandlas matförgiftning?
Vätskebalansen bör återställas med vätskeersättning och vila; ytterligare behandling behövs sällan.
Hur länge bör jag stanna hemma efter matförgiftning?
Stanna hemma två dygn efter att symtomen försvunnit.
Kan jag få hjälp av en nätläkare vid matförgiftning?
Ja, nätläkare kan ge råd och tips på hur man återställer vätskebalansen.
Vad orsakar matförgiftning?
Matförgiftning orsakas av föda som innehåller skadliga mikroorganismer eller gifter.
Vad ska jag göra med mat som kan ha orsakat matförgiftning?
Släng maten för att undvika att fler blir sjuka och rengör alla ytor ordentligt.
Vilka typer av matförgiftning finns det?
Det finns tre typer: infektion, intoxikation och toxiko-infektion.
Kan matförgiftning ge långvariga konsekvenser?
De flesta tillfrisknar snabbt, men i sällsynta fall kan komplikationer uppstå.
Vilka är de vanligaste orsakerna till matförgiftning?
Vanliga orsaker är felaktig förvaring, otillräcklig tillagning av mat och dålig hygien.