Vad är insomni?
Insomni innebär problem med att somna, vilket leder till att du får för lite sömn och påverkar dina dagliga funktioner.
Vilka är symtomen på insomni?
Symtomen inkluderar svårigheter att somna, att vakna ofta under natten eller känna sig trött och utmattad om dagen.
Vad orsakar insomni?
Stress och oro är vanliga orsaker, men insomni kan också bero på andra medicinska tillstånd eller läkemedelsbiverkningar.
Kan insomni vara ärftligt?
Ja, det finns en ärftlig faktor som kan göra det mer sannolikt att du drabbas om en nära släkting har insomni.
Vad kan jag göra för att förbättra min sömn?
Undvik koffein och nikotin nära sänggåendet, och försök att ha en lugnande ruting inför natten.
Hur behandlas insomni?
Behandling kan inkludera KBT, sömnmedicin eller förändringar i livsstil beroende på orsaken och svårighetsgraden.
Är KBT effektivt för insomni?
Ja, kognitiv beteendeterapi (KBT) kan vara effektivt genom att förändra negativa tankemönster kring sömn.
Vilka typer av läkemedel kan hjälpa mot insomni?
Receptbelagda sömnmedel kan användas kortvarigt, men melatonin är ett receptfritt alternativ för milda fall.
Behöver jag söka vård för mina sömnproblem?
Ja, om sömnproblemen påverkar din vardag negativt och varar i flera veckor bör du söka vård.
Kan en nätläkare hjälpa med insomni?
Ja, nätläkare kan bedöma dina symtom och i vissa fall skriva ut receptbelagda läkemedel.
Kan insomni orsaka andra hälsoproblem?
Ja, långvariga sömnproblem kan påverka både fysisk och psykisk hälsa negativt.
Hur lång tid ska jag ha haft insomni för att få en diagnos?
Du bör ha haft svårigheter att somna minst tre gånger i veckan i flera veckor för att övervägas för diagnos.
Finns det en risk att insomni blir kronisk?
Ja, om sömnproblemen inte hanteras effektivt kan de bli en långvarig utmaning.
Vilken roll spelar stress i insomni?
Stress är en av de vanligaste orsakerna till insomni eftersom det kan störa kroppens naturliga sömncykler.
Kan livsstilsförändringar förbättra insomni?
Ja, att etablera en stabil sömnrytm och undvika stressfaktorer kan förbättra sömnkvaliteten.