Ryggskott

Man kan ha ont i ryggen på olika sätt. Ett ryggskott kommer ofta plötsligt och det är vanligt att smärtan uppstår i samband med en sidovridning eller ett tungt lyft. Smärtan är väldigt kraftig och kan upplevas som skärande, huggande eller molande. Ibland kan ryggskott även uppstå utan någon tydlig utlösande orsak. På den här sidan har vi sammanställt viktig information om just ryggskott.

Sammanfattning

SymtomDe vanligaste symtomen är plötsligt, kraftig smärta som kan upplevas som skärande, huggande eller molande.
OrsakRyggskott beror ofta på dålig hållning (bålstabilitet) som i sin tur orsakas av svaga magmuskler. Det utlöses ofta av plötsliga, hastiga rörelser och tunga lyft.
EgenvårdVid allvarligare ryggskott kan du behöva vara sängliggande några dagar, men annars är motion oftast bra. Även smärtstillande läkemedel kan lindra värken.
VårdgivareOm du behöver behandling för ditt ryggskott kan du få hjälp hos din vårdcentral eller av en ortoped, naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor
NätläkareOm du misstänker ryggskott kan en nätläkare göra en första bedömning och hänvisa dig vidare vid behov. 

Symtom vid ryggskott

Följande är vanliga symtom vid ryggskott:

  • Plötslig, kraftig smärta i ländryggen, ofta på en sida
  • Smärtan brukar upplevas som molande, huggande eller skärande
  • Muskelkramp i ländryggen som kan stråla ner mot skinkan och benet
  • Nedsatt rörlighet 
  • Ökad smärta vid rörelse

Varför får man ryggskott?

Den medicinska orsaken bakom ryggskott är ofta åldersförändringar, slitningar eller inflammation i diskarna och facettlederna, som binder ihop ryggradens kotor med varandra. Smärtan kan även komma från muskler och ledband.

Det vanliga är sedan att det faktiska ryggskottet och den akuta smärtan utlöses till följd av en plötslig sidovridning eller ett tungt lyft som i sin tur ofta sker i samband med aktiviteter som kroppen inte är van vid. Exempel på sådana aktiviteter kan vara att skotta snö, byta däck på bilen eller att utföra trädgårdsarbete där du måste stå framåtlutad under en längre tid.  

Egenvård vid ryggskott

Får man en svår form av ryggskott kan man få mycket ont och behöver då vara sängliggande några dagar. Det kan vara svårt att sitta på grund av smärtan, och det brukar vara lättare att ligga eller stå. Det är dock bra att röra sig så mycket man kan, även om det gör ont eftersom smärtan lindras av rörelse. Man kan försöka gå runt lite hemma eller göra enklare hushållssysslor. Man bör undvika tunga lyft.

Det kan vara bättre att sitta i ett högre läge, till exempel på en stol med en extra dyna. Att sitta så man sjunker ner som till exempel i en soffa kan förvärra smärtan. Är det svårt att komma upp ur sängen kan det bli lättare om man rullar över till sidan, och sedan börjar med att svänga benen över sängkanten.

För att dämpa värken kan det också hjälpa med smärtstillande läkemedel. 

Vem kan hjälpa dig vid ryggskott?

Om smärtan i ryggen inte har lättat på 3-4 dagar kan du vända dig till någon av följande vårdgivare för att få hjälp:

Kan ryggskott behandlas av nätläkare?

Om du upplever symtom som stämmer in på ryggskott kan du vända dig till en nätläkare som kan göra en första bedömning och hänvisa dig vidare vid behov. 

Vill du få hjälp med ryggskott redan idag?

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Källor

1177 Vårdguiden

Naprapatlandslaget

Relaterade blogginlägg

Ischias drabbar de flesta någon gång i livet. För att lindra smärtan ska du hålla dig fysiskt aktiv, vi listar därför träningsövningar som lindrar värken.

Läs mer

Med allt fler multi- och kroniskt sjuka står svensk sjukvård inför nya utmaningar. Olika digitala verktyg kan vara en del av lösningen. Läs mer här!

Läs mer

Besväras du av problem med fötterna, som till exempel Hammartå, hälsporre eller Hallux Valgus? Då kan behandling med Pronatos vara en enkel lösning för dig!

Innehåll från Pronatos.
Läs mer

Stillasittande arbete är förknippat med många risker, och smärta och stelhet är vanligt. Här får du tips på hur du undviker skador och håller dig frisk.

Innehåll från Telge Rehab.
Läs mer

Publicerad: 16 oktober 2020 kl 16:14
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:07

Författare:

Faktagranskad av:

Magnus Carlsson, Leg. Kiropraktor, Norra Agnegatans kiropraktorklinik

Snabba fakta

Om ryggskott

  • Man kan ha ont i olika delar av ryggen och den vanligaste typen av smärta sitter i nedre delen av ryggen, också kallad ländryggen.
  • Fyra av fem svenskar får någon gång ont i ländryggen och ryggskott är en akut form av ländryggssmärta.
  • Vid ryggskott kommer smärtan troligtvis från diskarna och facettlederna. Det kan till exempel vara åldersförändringar i diskarna och facettlederna, eller så kan de ha blivit slitna eller inflammerade. 

 

Viktiga länkar

 

Boka tid för att få hjälp med ditt ryggskott

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.