Mammografi

Mammografi är en effektiv metod för att upptäcka bröstcancer med hjälp av röntgen. I Sverige kallas kvinnor mellan 40 och 74 år regelbundet till gratis undersökningar av brösten – mammografiscreening. På detta sätt kan man upptäcka bröstcancer innan den hunnit sprida sig vidare, och sätta in rätt behandling. I denna guide har vi samlat allt du behöver veta innan du gör en undersökning med mammografi.

Sammanfattning

OmMammografi är en undersökning av brösten som görs för att kunna upptäcka eller utesluta bröstcancer.
MetodVid mammografi tas bilder av brösten i en speciell röntgenmaskin.
FördelarEn stor fördel med mammografi är att bröstcancer kan upptäckas innan den spridit sig, vilket ökar chansen till lyckad behandling.
NackdelarInte ens med mammografi kan all typ av bröstcancer upptäckas.
KostnadUndersökning med mammografi är gratis i Sverige.
VårdgivareMottagningar som utför mammografi finns över hela landet.

Vad är mammografi?

Mammografi är en undersökning som innebär att man röntgar brösten med hjälp av en speciell röntgenmaskin. Med hjälp av mammografi kan man upptäcka eventuell bröstcancer innan den spridit sig, och sätta in rätt behandling så fort som möjligt. 

Hur ofta ska man göra mammografi?

I Sverige kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år till regelbunden undersökning med mammografi, så kallad mammografiscreening. Kallelsen kommer en gång vartannat år.

Om du själv känner en knöl i bröstet, har ont eller har andra besvär med dina bröst, bör du snarast boka tid på en vårdcentral. Om det behövs kan läkaren på vårdcentralen skriva en remiss, så att du får gå på mammografi.

Undersök dina bröst själv

Som komplement till mammografi är det bra om du själv undersöker dina bröst regelbundet. Extra viktigt är det för dig som inte tillhör gruppen som kallas till mammografiscreening. Du undersöker brösten genom att kolla efter yttre förändringar och känna på brösten med händerna för att upptäcka knölar, förhårdnader eller ojämnheter. 

Hos bröstcancerförbundet kan du läsa mer om självundersökning av bröst, och se en instruktionsfilm.

Hur går mammografi till?

En undersökning med mammografi görs av en röntgensjuksköterska. Besöket inleds med att sköterskan ställer frågor om dina bröst, om du har några besvär och om du tar några mediciner som innehåller hormoner. Därefter undersöker sköterskan dina bröst genom att titta efter synliga förändringar. När det är dags för själva mammografin lägger sköterskan ditt ena bröst på en skiva. En annan skiva pressar ner ditt bröst och håller fast i några sekunder, medan röntgenbilderna tas. Samma undersökning görs sedan på ditt andra bröst. Mammografi kan kännas smått obehagligt eller göra lite ont, men det går snabbt över.

Efter mammografin

Efter mammografin granskas röntgenbilderna av två oberoende röntgenläkare för att se om något är avvikande. Du får vanligen besked efter ungefär två veckor, men svarstiden kan variera lite beroende på var du bor. Om läkarna anser att något behöver undersökas ytterligare kallas du till ett nytt besök. Du kan också bli kallad till ett återbesök om röntgenbilderna blivit för otydliga och behöver tas om.

Vad är fördelarna med mammografi?

Mammografi är en billig och lättillgänglig metod. De största fördelarna med regelbunden mammografi är att man kan

  • upptäcka bröstcancer innan den hunnit ge symtom
  • sätta in behandling innan bröstcancern hunnit sprida sig.

Vad är nackdelarna med mammografi? 

Det finns några nackdelar med mammografi, exempelvis

  • att man inte ser all form av bröstcancer på röntgenbilderna
  • att bilderna ibland är svårbedömda, så du måste komma tillbaka för ytterligare undersökningar.

Vad kostar mammografi?

Sedan år 2016 är mammografi kostnadsfritt i hela Sverige. 

Här kan du göra mammografi

På Vården.se hittar du mottagningar i hela landet som genomför mammografi.


Publicerad: 21 april 2022 kl 10:30
Uppdaterad: 13 oktober 2022 kl 09:01

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177 Vårdguiden

Bröstcancerförbundet

Cancerfonden

Relaterade blogginlägg

5 vanliga frågor och svar om diabetes

Ungefär en halv miljon svenskar har diabetes, vilket gör det till en av våra vanligaste folksjukdomar. Här kan du läsa vanliga frågor och svar om sjukdomen.

Prostatacancer – Sveriges vanligaste cancerform

I det här blogginlägget samlar vi viktig information om Sveriges vanligaste cancerform prostatacancer.

Visste du det här om folksjukdomen psoriasis?

Psoriasis ger inte bara utslag på huden, vilket många tror. I det här blogginlägget kan du läsa mer om folksjukdomen psoriasis.

Hur vet jag om jag har diabetes?

Diabetes är en relativt vanlig sjukdom som ibland kan vara svår att upptäcka. Lär dig vilka symtom du bör se upp med och vart du ska vända dig för vård!


Snabba fakta

Om mammografi

  • Mammografiscreening infördes i Sverige successivt under 1980- och 1990-talet.
  • Ungefär 65 % av bröstcancerfall upptäcks genom mammografiscreening. 
  • Mammografiscreening minskar dödligheten i bröstcancer med ungefär 20 % i Sverige.

Viktiga länkar

Undersök dina bröst själv (Bröstcancerförbundet)