Ischias

Ischias kallas det när du upplever smärta som strålar ut från ryggslutet, ner i benet. Det beror på att ischiasnerven på något sätt har blivit irriterad och besväret kan ha flera bakomliggande orsaker. Ischias lindras i första hand genom att du håller dig i rörelse, men du kan också bli hjälpt av manuella behandlingstekniker, hos till exempel en kiropraktor eller naprapat. Här har vi sammanställt information om ischias.

Sammanfattning

OmIschias kallas det när du upplever smärta från ischiasnerven, som går från ryggslutet, hela vägen ner genom benet till foten.
SymtomDe vanligaste symtomen är strålande smärta, försvagade muskler och domningar.
OrsakIschias uppstår när ischiasnerven blir irriterad eller inflammerad.
EgenvårdDu kan själv lindra ischias genom att hålla dig i rörelse, men om du har problem under lång tid är det viktigt att söka vård.
BehandlingIschias behandlas för det mesta genom fysisk rörelse i kombination med smärtlindring. Manuella behandlingstekniker kan också hjälpa.
VårdgivareOm du behöver vård, kan du vända dig till en kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut.
NätläkareKan inte diagnostiseras eller behandlas av nätläkare.

Vad är ischias?

Ischias kallas det när du har smärta som strålar ner i benet, ofta i kombination med ryggvärk. Namnet kommer från ischiasnerven, vår längsta nerv, som sträcker sig från ryggslutet, ner i baksidan av benet och hela vägen ner till foten. När ischiasnerven på något sätt blir irriterad eller inflammerad kan det ge problem med smärta. Ischias i sig är inte farligt, men det är ett tecken på att det kan finnas andra besvär i rörelseapparaten som orsakar en irritation.

Symtom på ischias

  • Strålande smärtor från ryggslutet ner i benet, ibland hela vägen ner i foten
  • Försvagade muskler i låret och vaden
  • Känselbortfall och domningar
  • Nedsatt reflexförmåga

Varför får man ischias?

Ischias uppstår när ischiasnerven av någon anledning är irriterad eller inflammerad, oftast för att den utsätts för tryck. Ischias brukar delas upp i äkta och falsk ischias, beroende på vad som ligger bakom besvären.

Äkta ischias

Äkta ischias uppstår när påverkan på ischiasnerven kommer inifrån ryggraden, oftast på grund av ett diskbråck. ​Då buktar delar av disken ut mellan två kotor i ländryggen och skapar irritation av nerven, vilket ger smärta som ofta är kraftig och har stor påverkan på vardagslivet.

Falsk ischias

Falsk ischias uppstår när påverkan på nerven inte är kopplad till ryggraden, utan har andra orsaker, oftast muskelspänningar i rygg eller säte. Vid falsk ischias är smärtan ofta mer diffus och strålar sällan längre ner i benet än till knäet.

Ischias vid graviditet

Vid en graviditet blir kroppens leder mer rörliga, vilket leder till att många får problem med ryggvärk och foglossning. Vissa upplever också symtom som påminner om ischias, där smärtan strålar ner i benet, men det är ovanligt att man faktiskt får ischias under graviditeten.

Det här kan du göra själv för att lindra och förebygga ischias

Det bästa sättet att förebygga och bli av med ischias på egen hand är att hålla sig i rörelse och träna regelbundet. Välj något som du själv tycker är roligt, så träningen blir av! Men det kan vara bra att undvika träningsformer som belastar ländryggen hårt, och att fokusera på övningar som syftar till att förbättra hållningen. Har du mycket smärta kan du ta receptfria värktabletter och göra lugnare rörelser, för att sedan trappa upp nivån.

Det kan också vara bra att se över ergonomin hemma och på arbetet. Har du ett stillasittande jobb är det bra att ta pauser ofta. Har du ett mer fysiskt jobb bör du vara försiktig och undvika tunga lyft. Om dina besvär inte minskat efter några veckor bör du kontakta en vårdgivare för undersökning och rådgivning.

När ska man söka vård för ischias?

Om du upplever besvär med ischias som är ihållande och hindrar dig i din vardag bör du söka hjälp. Det är då viktigt att ta reda på vad som orsakat dina besvär, eftersom behandlingen ser olika ut beroende på om det är falsk eller äkta ischias.

Om du besväras av ischias i kombination med att du får svårt att kontrollera urin och avföring eller får känselbortfall i underlivet ska du söka akut vård.

Behandling vid ischias

Ischias behandlas på olika sätt beroende på vad som orsakat besvären. Vid falsk ischias kan man få behandling genom manuella tekniker som muskelbehandling, massage eller  ledjusteringar. Du kan också få olika rehabiliteringsövningar att göra själv.

Vid äkta ischias, där ett diskbråck ligger bakom, bör du gå igenom en medicinsk undersökning för att få diagnos och rätt vård. I många fall kan diskbråck också behandlas genom olika typer av övningar, eventuellt i kombination med smärtstillande läkemedel. I ett fåtal fall behandlas diskbråck genom operation.

Vem kan hjälpa dig vid ischias?

Vill du få hjälp med ischias redan idag?

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Källor:

Internetmedicin.se

Ischias.se

Aleris

Vården.se

Relaterade blogginlägg

Tennisarmbåge är ett ofarligt besvär som kan orsaka obehag och smärta. Kom till rätta med problemet med våra förslag på enkla övningar.

Läs mer

Ischias drabbar de flesta någon gång i livet. För att lindra smärtan ska du hålla dig fysiskt aktiv, vi listar därför träningsövningar som lindrar värken.

Läs mer

Med allt fler multi- och kroniskt sjuka står svensk sjukvård inför nya utmaningar. Olika digitala verktyg kan vara en del av lösningen. Läs mer här!

Läs mer

Besväras du av problem med fötterna, som till exempel Hammartå, hälsporre eller Hallux Valgus? Då kan behandling med Pronatos vara en enkel lösning för dig!

Innehåll från Pronatos.
Läs mer

Publicerad: 16 oktober 2020 kl 16:47
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:11

Författare:

Faktagranskad av:

Frode Bakken, Kiropraktor, Engelbrekts Kiropraktorcenter.

Snabba fakta

Om ischias

  • Ischiasnerven är kroppens längsta och största nerv.
  • Du kan inte vila bort ischias, tvärtom är det bättre att hålla sig i rörelse.
  • En vanlig orsak till ischias är diskbråck, som du kan läsa mer om här.

Boka tid för att få hjälp med ischias

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.