Testa dig för 4 vanliga könssjukdomar med ett självprovtagningskit från Dynamic Code!

ANNONS. Innehåll från Dynamic Code.

Är du orolig för att du har drabbats av en könssjukdom? Hos Dynamic Code kan du enkelt beställa hem ett självprovtagningskit där du testar dig för könssjukdomarna klamydia, gonorré, mykoplasma och trikomonas.

11 juni 2021 kl 08:00

Med Dynamic Code kan du smidigt beställa hem ett diskret självprovtagningskit som snabbt ger svar på om du har fått en könssjukdom. De flesta könssjukdomar är ofarliga, om de behandlas. Det är därför viktigt att du testar dig om du har haft oskyddat sex eller misstänker att du har fått en könssjukdom. 

Hur går en självprovtagning för könssjukdomar till?

I kitet från Dynamic Code finns tydliga instruktioner för hur du genomför provtagningen. Är du man så lämnar du ett urinprov och är du kvinna använder du en vaginalprovpinne som du drar lätt längs slidväggarna. Provet gör inte ont att genomföra. Det är viktigt att du genomför provet när det har gått minst 14 dagar efter smittotillfället. Du ska heller inte ta provet direkt efter att du haft sex eller när du har mens. 

Efter att du har tagit provet skickar du det med en förbetald försändelse till Dynamic Code, och när det har kommit deras laboratorium får du svar inom 24 timmar. Provsvaret är mycket tillförlitligt och har en säkerhet på 99,5%. Skulle ditt provsvar visa på att du har en könssjukdom så får du tillgång till e-recept, ett digitalt läkarbesök eller remiss. Skulle provsvaret istället vara negativt, trots att du har besvär, så hjälper digitala vårdgivare från Dynamic Code dig vidare.

Vilka könssjukdomar testas i självprovtagningskitet?

I självprovtagningskitet så ingår tester för fyra könssjukdomar som kan drabba alla, oavsett kön: klamydia, gonorré, mykoplasma och trikomonas. De har liknande symtom, såsom klåda, förändrade flytningar, värk i pungen eller magen samt att det svider när du kissar. Nedan kan du läsa mer om varje könssjukdom som testas i Dynamic Codes självprovtagningskit:

Klamydia – den vanligaste könssjukdomen i Sverige

Klamydia är en mycket vanlig könssjukdom som smittas genom slid- eller analsamlag. En obehandlad klamydiainfektion kan orsaka bland annat äggledarinfektion, prostatainflammation, urinledarinflammation och nedsatt fertilitet. Klamydia ingår i smittskyddslagen och måste därför rapporteras till vårdpersonal och dem du haft sex med, för att minska eventuell smittspridning.

Mykoplasma – den “nya” könssjukdomen

Mykoplasma kallas ibland för den nya könssjukdomen och beräknas vara lika vanlig som klamydia. Vissa får inga symtom alls, medan andra får symtom som förändrade flytningar, klåda, värk i pungen och ont i nedre delen av magen. En obehandlad mykoplasmainfektion kan bland annat leda till livmoderhals-, livmoder och äggledarinfektion, och kan dessutom orsaka urinvägsinfektion, bitestikelinflammation och prostatabesvär.

Gonorré – vanligast bland män som har sex med män

Gonorré kan drabba både män och kvinnor, men är vanligast bland män. Infektionen kan överföras genom slid-, anal- eller munsex. Bakterien finns främst i slidan, urinröret och ändtarmsöppningen, men kan även finnas i svalget. Det är viktigt att behandla gonorré så fort som möjligt, då könssjukdomen kan leda till nedsatt fertilitet.

Trikomonas – en relativt sällsynt könssjukdom i Sverige

Trikomonas orsakas av en parasit som smittar genom slid-, anal- och munsex. Cirka 70 % av de som drabbas av sjukdomen får inga symtom, men i vissa fall kan den orsaka flytningar som luktar annorlunda samt sveda och rodnad i underlivet. Infektionen kan även orsaka klåda, irritation i urinröret och sveda efter urinering och ejakulation. En obehandlad trikomonasinfektion kan leda till ökad risk att smittas av HIV-virus, samt ökad risk för en för tidig födsel och låg födelsevikt. 

Misstänker du att du har drabbats av någon av ovan nämnda könssjukdomar? Beställ ett självprovtagningskit för könssjukdomar från Dynamic Code redan idag!