Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Förläng din fertila period med äggfrysning

ANNONS. Innehåll från Carl von Linnékliniken.

Allt fler kvinnor väljer att frysa in sina ägg tidigt i livet för att öka chansen att kunna få barn senare. Carl von Linnékliniken i Uppsala, en av nordens största fertilitetskliniker, öppnade redan 1990 och har erbjudit kvinnor att frysförvara sina ägg hos dem sedan början av 2015.

30 November 2017 kl 19:12
Carl ovn

Chansen att bli gravid minskar med stigande ålder. Redan vid 30-års ålder inleds en lätt sänkning av kvinnans fertilitet, en sänkning som blir mer markant vid 35. Vid 40 och äldre är chansen att bli gravid generellt väldigt låg.

En vanlig missuppfattning är att IVF, provrörsbefruktning, kan trolla bort åldersfaktorn men tyvärr är så inte fallet. Kvinnor som har fått barn i högre ålder och som det ofta skrivs om i veckopress, har nästan alltid blivit gravida med donerade ägg från betydligt yngre kvinnor.

Varför väljer kvinnor att frysa sina ägg?

Att allt fler kvinnor väljer att frysa in sina ägg kan ha flera orsaker. En vanlig anledning är att man inte hittat sin livspartner än och vill förlänga den fertila perioden. Också studier eller yrkesval kan göra att man vill vänta med att bilda familj.

I andra fall finns det medicinska skäl till att en graviditet är olämplig, eller att en medicinsk behandling kommer att påverka fruktsamheten. I de fallen brukar den offentliga sjukvården hjälpa till med fertilitetsbevarande åtgärder.

Vad innebär äggfrysning?

Vid äggfrysning genomgår kvinnan en stimulering som inför en IVF-behandling, men istället för att äggen används direkt fryses de ned och sparas för användning senare. I fryst tillstånd åldras inte äggen, vilket gör att man kan använda sina egna unga ägg senare i livet fastän man har blivit äldre. Det är nämligen åldern vid ägguthämtning och nedfrysning som är viktig, inte åldern då de väl används.

När äggen ska användas går det till på samma sätt som vid en IVF-behandling. Äggen befuktas av mannens spermier utanför kroppen. Om befruktningen lyckas sätts ett befruktat och vidaredelat ägg in i livmodern efter några dagars odling i labbet.

Carl ovn

Varför äggfrysning hos Carl von Linnékliniken?

Carl von Linnékliniken har mycket lång erfarenhet av fertilitetsbehandlingar och har ledande IVF-resultat i Sverige*. De har ett välbeprövat och fungerande laboratorium samt goda resultat med återföring av tinade vitrifierade embryon - samma teknik som används för ägg.

Carl von Linnékliniken kan erbjuda snabb utredning med hög tillgänglighet till konkurrenskraftiga priser. Under sina hitintills drygt 27 verksamma år har de haft många nöjda patienter.

För dig som vill veta mer:

Carl von Linne - Logga

*Enligt statistik från Q-IVF: http://www.medscinet.com/qivf/arsrapporter.aspx