Vad händer om jag inte använder tandtråd?

Vad händer om jag inte använder tandtråd?

ANNONS. Innehåll från Plackers

Vård handlar inte bara om att behandla när du är sjuk, utan det handlar minst lika mycket om att se till att sjukdom inte uppstår. Många tror att det räcker med att använda tandborste och tandkräm för att undvika hål i tänderna och andra tandsjukdomar. Men för de som inte vill få hål mellan tänderna och på bästa sätt förebygga tandlossning, är det fortfarande bara tandtråd som gäller.

1 november 2016 kl 21:07

Vårda dina tänder med tandtråd

Vad gör tandtråden för mig?

Tandtråden utgör 50 procent av en god munhälsa och vården av dina tänder bör ske morgon och kväll uppdelad i tre olika steg: tandtråd, tandborstning och munskölj. Tandtråden används för rengöring mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt, och gör så att fluoret i tandkrämen vid tandborstningen även ska kunna verka mellan tänderna.

Om du använder munskölj så bör den innehålla fluor och inte vara alltför starkt bakteriedödande, då det finns många goda bakterier i munnen som man inte vill ta död på. Är du osäker så är det bättre att avstå från munskölj, då det går nästan lika bra utan.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer är det daglig användning av tandtråd eller tandsticka med fluor som ska användas för att minska risken att drabbas av karies.

I din saliv finns bakterier som kan sätta sig på tänderna. De bildar sammanhängande beläggningar, i vardagligt tal kallad plack, och tillsammans med socker skapas en stark syra som fräter på tänderna och skapar mikroskopiska hål. Tandtråden hjälper till att ta bort plack och matrester mellan tänderna. Den stimulerar även tandköttet och tillför syre ner i tandfickorna som motverkar bakterier och inflammationer. Att låta tandtråd skrapa mot tandytan hjälper också till att motverka att det bildas tandsten.

När tandtråden rengjort mellan tänderna gör det att salivens syraneutraliserande effekt och fluoret från tandkrämen har lättare att nå dit, vilket påbörjar tändernas läkeprocess efter plackens tidigare nedbrytning. Att minska plackens skadliga effekt på tänderna är alltså lika viktigt som att hjälpa munnen att läka skadorna på tänderna genom salivens och fluorets positiva verkan.

Vad orsakar olika tandsjukdomar?

Plack är den främsta orsaken till olika tandsjukdomar. Ett tecken på att din munhåla och dina tänder inte mår bra är att du är svullen och öm. Det kan antingen vara en infektion eller en skada, och om ditt tandkött blöder kan det vara en inflammation eller en påbörjad tandlossning. Dock är det inte alltid du märker av en sådan inflammation annat än att tandköttet lätt börjar blöda om du till exempel använder tandtråd. Det finns studier som indikerar att det till och med är så vanligt att det är fler personer som har tandköttsinflammation än antalet personer som inte har det. Därför är det lätt att önsketänka genom resonemanget att ”känner jag inte av några besvär så är det ingen fara”.

Har du gått en längre tid med tandköttsinflammation kan det ta en månad eller längre med regelbunden tandtrådsanvändning innan det mesta av inflammationen har gått över. Under tiden känner du tydligt av att tandköttet inte mår bra; det är ömt, blöder samt ser glansigt och rött ut. Då ska du inte ge upp – fortsätt tills inflammationen har gått över och därefter kommer du känna dig friskare i munnen än aldrig förr!

I svårare fall kan du behöva tandläkarens hjälp och även hjälp av starkare bakteriedödande medel eftersom långt gången tandköttsinflammation och tandlossningsbesvär inte läker av sig själva, och tandtrådsanvändningen är därför i dessa lägen inte tillräcklig.

Vilka tandsjukdomar kan jag få om jag inte använder tandtråd?

Vid dålig munhygien kan en inflammation i tandköttet uppstå som kallas för gingivit. Om du har fått tandköttsinflammation är tandköttet oftast svullet, rodnande, mjukt, blankt och börjar lätt blöda. Behandlingen mot tandköttsinflammation är att rengöra tänderna noggrant, både med tandkräm och tandtråd, minst en gång per dag så kan inflammationen läka ut av sig själv.

Enligt Socialstyrelsen drabbas de som inte använder tandtråd oftare av gingivit än de som rengör tänderna med både tandborste och tandtråd.

Om du inte behandlar din tandköttsinflammation kan tanden eller tänderna som drabbats lossna. Tandlossning kallas även för parodontit och symtomen kan bland annat vara att tandköttet är ömt och blöder när du borstar tänderna, att tänderna är lösa eller att de flyttar på sig. Tandlossningen kommer av att en inflammation uppstått som drabbar vävnaden som håller fast tanden.

Tandlossning har ett mycket långdraget sjukdomsförlopp och det är mycket svårt att bromsa eller backa. Därför är det oerhört viktigt att förebygga tandlossning vilket du bäst gör genom att se till att det aldrig hinner bildas någon tandköttsinflammation. Tandtrådsanvändningen har alltså mycket stora fördelar på kort sikt men framför allt även på lång sikt.

Använd tandtråd för att undvika munhälsoproblem

Behöver du hjälp med att komma igång med att använda tandtråd för att undvika munhälsoproblem och tandsjukdomar? Läs om vilka knep som finns för att hitta motivationen till tandtrådsanvändandet i vårt tidigare inlägg Hur kommer jag igång med att använda tandtråd?

Källor:
http://www.socialstyrelsen.se/tandvardsriktlinjer/sokiriktlinjerna/gingivit
http://www.socialstyrelsen.se/tandvardsriktlinjer/sokiriktlinjerna/riskforrotkaries5

Faktaruta

Fakta om tandtråd och tandsjukdomar:

  • Rengöringen med tandtråd utgör 50 procent av en god munhälsa som ger friska tänder och bra andedräkt.
  • Plack är den främsta orsaken till olika tandsjukdomar som till exempel karies och tandlossning.
  • Merparten av all karies och tandlossning börjar mellan tänderna.
  • Mer än 40 procent av Sveriges befolkning över 50 år har tandlossning (parodontit) i någon omfattning.
  • Plackers produkter är Sveriges mest använda tandtråd.