Hur kommer jag igång med att använda tandtråd?

ANNONS. Innehåll från Plackers

Säger din tandläkare eller tandhygienist till dig att du ska använda tandtråd, men du förstår inte riktigt varför? Eller vet du varför du ska använda den, men inte riktigt fått till en bra rutin kring det? För att du ska kunna skapa en bra tandtrådsrutin behövs motivationen till det – tillsammans med Plackers ger vi på Vården.se dig den!

17 oktober 2016 kl 09:05

Vårda dina tänder med tandtråd

Att börja använda tandtråd

Så hur kommer man igång med att använda tandtråd, måste man börja använda det varje dag direkt? Nej, du behöver inte rivstarta utan börja med att göra en del av munnen. Ta till exempel kindtänderna där du löper störst risk att få problem med karies och tandlossning. Eller ta framtänderna som är väldigt lätta att nå och som därför går fort att rengöra. Så småningom när tandtrådsmomentet känns naturligt kommer det också att gå mycket fortare, då är det bra att vara mer noggrann och ta hela munnen. Målet är att använda tandtråden varje dag, vid samma tillfälle på dagen, till exempel i samband med tandborstningen på kvällen.

Om du slarvar och bara tar en del av tänderna kan det vara bra att vara vaksam på vilka tandmellanrum som är mest benägna att samla plack och matrester. Det är oftast individuellt och du märker det genom att se var det är vanligast att fånga plack och matrester på tandtråden. Du kanske också minns om tandläkaren har påpekat begynnande karies eller tidigare lagningar.

Plackers tandtrådsbyglar är mycket lättare och bekvämare att använda än vanlig tandtråd och de finns i olika modeller så att du kan hitta en modell som passar just dina vanor och tänder.

Hitta motivationen!

Blöder det när du borstar tänderna? Har du dålig andedräkt? Att använda tandtråd hjälper dig inte bara att bli av med blödande tandkött och motverka dålig andedräkt, utan det finns andra positiva anledningar till att använda tandtråd.

 • Tandtråden hjälper till att ta bort matrester och bakterier mellan tänderna så att tandköttsinflammationer inte bildas som på sikt kan leda till tandlossning.
 • Att låta tandtråd skrapa mot tandytan hjälper till att motverka att det bildas tandsten.
 • Det är mycket billigare för plånboken att använda tandtråd dagligen än att betala dyra tandläkarbesök när problem med din munhälsa uppstår. Det är nämligen nu du lägger grunden för de eventuella tandproblem som uppstår om 20-30 år.

Det är viktigt att komma ihåg att även om tandläkaren kan laga hål och fixa de problem som uppstår, går det aldrig att återställa tänderna till sitt ursprungliga skick. Lagningar håller inte för evigt och ökar risken för ytterligare problem som exempelvis karies.

Dessutom är tandlossning en mycket lömsk och nästan obotlig sjukdom som har ett långsamt men svårstoppat förlopp. Det bästa du kan göra är därför att aldrig låta problemen få börja. Plackers motto är därför att förebyggande tandvård är den bästa tandvården.

Få med hela familjen på tandtrådståget

Det är alltid enklare att börja med en god vana om det är flera som ska få till samma rutin. Utmana din sambo, dina föräldrar eller dina barn med att börja använda tandtråd. Kanske kan ni tävla mot varandra, eller ha en gemensam belöning om ni alla lyckas använda tandtråd varje dag under en månads tid? Första månaden är den svåraste – så passa på att fira när ni klarat av första månaden med daglig tandtrådsanvändning!

Tips på hur du kommer ihåg att använda tandtråd

 • Häng tandtrådsbygeln på tandborsten eller ställ den bredvid tandborsten.
 • Sätt en lapp på spegeln med påminnelsen ”Glöm inte tandtråden!”
 • Ställ ett larm på telefonen på kvällen med en påminnelse.
 • Ha alltid med tandtråd i väskan. Varje gång du tar ett tuggummi, tänk att du ska använda tandtråden först.
 • Hur trött och omotiverad du än är, se till att använda tandtrådsbygeln åtminstone mellan ett par tänder. Då håller du liv vid vanan och minskar risken för slarv i fortsättningen.

Självklart kan det finnas andra knep som kanske passar dig bättre. Det viktigaste är att komma ihåg att alltid ha tandtråden redo när du väl ska använda den!

Det ska vara enkelt att använda tandtråd

Tandtråden ska användas på kvällen, men går även bra att använda efter en måltid för att förebygga att plack ansamlas. Plack är nämligen främsta orsaken till tandsten, karies, tandköttsinflammation och svåra fall av tandlossning.

Använd en sågande rörelse med tandtråden för att försiktigt låta tråden passera tändernas kontaktpunkter samtidigt som du rör den ner mot tandköttet. Rengör därefter genom att pressa tråden först mot den ena tanden och sedan den andra, och för tråden uppåt och nedåt längs tandytan. Använd samma sågande rörelse när du för upp tandtråden igen.

Tänk på att vara försiktig när du använder tandtråden så att du inte skadar tandköttet. Risken för det är som störst när du pressar ner tråden mellan tänderna så att den träffar tandköttet efter att den passerat kontaktpunkterna.

Vårda dina tänder med tandtråd

Plackers erbjuder olika varianter av tandtrådsbyglar som är enkla att använda och som gör att du slipper trassla och kladda med vanlig tandtråd på rulle. Fördelen med deras produkter är också att de kan användas flera gånger om man vill, det är bara att skölja av tråden med varmt vatten mellan gångerna.

Andra fördelar jämfört med traditionell tandtråd på rulle är att det går lättare att skrapa tråden mot tandytan, att du kan använda käken för att försiktigt pressa genom tråden förbi tändernas kontaktytor, och att det finns finesser som exempelvis de dubbla trådarna på Plackers Twin som tillsammans rengör mycket mer effektivt.

Här kan du se alla produkter som Plackers erbjuder: http://www.plackers.se/

Faktaruta

Fakta om tandtråd och tandsjukdomar:

 • Rengöringen med tandtråd utgör 50 procent av en god munhälsa som ger friska tänder och bra andedräkt.
 • Plack är den främsta orsaken till olika tandsjukdomar som till exempel karies och tandlossning.
 • Merparten av all karies och tandlossning börjar mellan tänderna.
 • Mer än 40 procent av Sveriges befolkning över 50 år har tandlossning (parodontit) i någon omfattning.
 • Plackers produkter är Sveriges mest använda tandtråd.