Tre POSITIVA skäl att sluta röka

ANNONS. Innehåll från Nicotinell

Idag vet i stort sätt alla att rökning är skadligt på flera olika sätt. De flesta som röker har säkert minst en gång försökt att sluta. Många upplever då dock att det är så svårt att skilja sig från cigaretterna rent fysiskt när abstinensen slår till.

En stor hjälp på vägen kan ibland vara att använda sig av läkemedel som Nicotinell för att bli kvitt sitt beroende. Om man ser på räkningen från en ren hälsoaspekt är skälen till att ta upp kampen mot rökningen alltid övertygande. Här går vi in på tre av alla vinster din kropp kommer göra när du slutat.

7 juli 2016 kl 08:58

Tre POSITIVA skäl att sluta röka

 

1. Ditt doft- och smaksinne kommer att skärpas

När du slutat röka kommer du få tillbaka ditt smaksinne redan två dagar efter sista cigaretten. Du har säkert hört av andra som slutat hur annorlunda upplevelsen av mat är som ickerökare är. Det beror på att smaken av mat är en kombination av doft och lukt då ditt smak- och luktsinne är så nära sammanlänkade.

2. Ditt hjärta jobbar lättare

I tobaksröken du andas in finns bland annat de hälsofarliga ämnet kolmonoxid. Intaget av kolmonoxid gör kroppens förmåga att ta upp syre sämre och gör det även svårare för hjärtat att arbeta. Skälet till det är att ämnet blockerar dina röda blodkroppar.

Redan ett dygn efter du slutat har risken för att få en hjärtinfarkt minskat och efter ett år har risken halverats. När du sen varit rökfri i fem år har risken för att drabbas av både hjärtinfarkt och stroke sjunkit till att bli lika liten som för de som aldrig rökt.

3. Din hy blir friskare och vackrare

Att få rynkor i förtid minskar om du slutar röka. Din hy kommer även att få en rosig ton då din blodcirkulation blir mer effektiv när du vunnit över ditt cigarettberoende.

Skälen till att sluta röka är många och alla kommer påverka dig på olika positiva sätt i livet. Men att bara sluta är inte alltid så himla lätt helt utan hjälp. Därför har Nicotinell tagit fram en modell med 7 olika nycklar som du ska kunna använda dig av. Du kan kombinera de nycklar som passar just dig och alltid ha dem med dig om du laddar ner den kostnadsfria appen här.

Nicotinell

Faktaruta

Fakta om cigaretter och rökning:

  • Varje år orsakar rökning nära 7.000 dödsfall i Sverige.
  • Passiv rökning dödar varje år närmare 500 personer.
  • En rökare (ett paket om dagen) har 15 gånger högre risk att få lungcancer.
  • Nyfödda barn till rökare väger i snitt 150-300 gram mindre än andra.
  • I en cigarett finns det mer än 50 cancerframkallande ämnen och flera giftiga tungmetaller.

Källa: Hjärt-Lungfonden