Vad Àr en skallskada?
En skallskada uppstÄr nÀr ett kraftigt slag mot huvudet orsakar skador pÄ skallbenet, kÀrl och nervbanor eller leder till en blödning under skallbenet.
Vilka symtom kan uppstÄ vid en skallskada?
Vanliga symtom inkluderar yrsel, huvudvÀrk, förvirring, illamÄende och onormal trötthet.
NÀr ska jag söka vÄrd för en skallskada?
Sök vÄrd omgÄende om symtom som medvetslöshet, kramper, synbortfall eller klar vÀtska frÄn öron eller nÀsa uppstÄr.
Vilka typer av skallskador finns det?
Vanliga typer inkluderar hjÀrnskakning, kristallsjuka, subduralblödning och skallfraktur.
Vad Àr hjÀrnskakning?
HjÀrnskakning intrÀffar nÀr hjÀrnan slÄr mot insidan av skallbenet, vanligen ofarligt men kan krÀva vÄrd vid medvetslöshet eller kramper.
Hur behandlas kristallsjuka?
Kristallsjuka gÄr ofta över av sig sjÀlv, men ibland behövs behandling för att fÄ kristallerna i örat pÄ rÀtt plats.
Vad innebÀr subduralblödning?
Det innebÀr att blod samlas mellan skallbenet och hjÀrnan, vilket ibland kan krÀva operation.
Vad Àr en skallfraktur?
En skallfraktur Àr en brott pÄ skallbenet som kan orsaka subduralblödning och ibland krÀva kirurgisk behandling.
Hur kan jag lindra en lÀttare skallskada hemma?
Kyla omrÄdet med is i 20 minuter och undvika att ge smÀrtstillande medicin som kan dölja allvarliga symtom.
Kan jag söka hjÀlp frÄn en nÀtlÀkare vid skallskada?
Vid lÀttare skallskador kan en nÀtlÀkare ge rÄdgivning och hjÀlp med symtombedömning.
Vad Àr en traumatisk hjÀrnskada?
Det Àr en skada som orsakar primÀra skador pÄ hjÀrnans nerv- och stödjeceller och kan leda till livslÄnga symptom.
Hur diagnostiseras en skallskada?
Vid misstanke om en allvarlig skada kontakta sjukvÄrdsrÄdgivning pÄ 1177, eller ring 112 vid allvarliga symtom.
Vilken vÄrdgivare kan jag kontakta vid skallskada?
För lÀttare skador kan en vÄrdcentral kontaktas, medan allvarligare situationer krÀver sjukhusbesök.
Vad Àr skillnaden mellan hjÀrnskakning och kristallsjuka?
HjÀrnskakning orsakas av hjÀrnan mot skallbenet medan kristallsjuka beror pÄ lösa kristaller i örat som pÄverkar balanssinnet.
Vad kan jag göra om nÄgon har fÄtt en skallskada?
Ăvervaka personen och ring 112 om de blir medvetslösa, börjar krĂ€kas eller har andra allvarliga symtom.