Vad innebär sexualrådgivning?
Sexualrådgivning är när du pratar med en expert om frågor eller problem som rör ditt sexliv för att få information och råd.
Varför skulle jag behöva sexualrådgivning?
Du kan behöva sexualrådgivning om du upplever problem med sexlust, smärta vid sex, kommunikativa svårigheter i parrelationer eller har frågor om könssjukdomar.
Vem kan ge sexualrådgivning?
En sexolog, diplomerad sexualrådgivare, psykolog eller läkare kan ge sexualrådgivning, även om titeln inte alltid är skyddad.
Kan vuxna också få sexualrådgivning?
Ja, sexualrådgivning är tillgänglig för både ungdomar och vuxna och kan bidra till ett förbättrat sexliv och bättre hälsa.
Hur går ett sexualrådgivningssamtal till?
Samtalet är flexibelt och utgår från dina behov, oftast varar det 45–60 minuter, och det behövs ofta en serie samtal.
Är det möjligt att få sexualrådgivning online?
Ja, sexualrådgivning kan även ges online och du kan få remiss eller recept vid behov.
Vad kostar sexualrådgivning?
Priset kan vara upp till 1 500 kronor utan subventioner, men det kan variera beroende på region och ålder.
Var kan jag få sexualrådgivning i Stockholm?
I Stockholm kan du vända dig till mottagningar, RFSU och andra vårdinstanser för sexualrådgivning.
Vilken utbildning har en sexolog?
En sexolog har ofta en master i sexologi eller annan vårdutbildning som läkare eller psykolog.
Kan samtal hos en sexolog subventioneras?
Ja, samtalen kan subventioneras beroende på ålder, mottagning och region.
Hur förbereder jag mig för ett sexualrådgivningsmöte?
Det är bra att mentalt förbereda sig på att svara på personliga frågor och att tänka igenom vilka problem eller frågor du har.
Kan jag få hjälp med STD-test vid sexualrådgivning?
Ja, på vissa mottagningar kan du också testa dig för könssjukdomar i samband med sexualrådgivning.
Vem erbjuder gratis sexualrådgivning till ungdomar?
Ungdomsmottagningar erbjuder ofta gratis sexualrådgivning för ungdomar under 18 år, och i vissa fall även för äldre.
Hur lång tid tar det att få en tid för sexualrådgivning?
Det varierar, men det finns kliniker där du kan få drop-in-tider eller boka i förväg.
Vilka typer av problem kan man ta upp vid sexualrådgivning?
Ämnen inkluderar bristande sexlust, smärta vid sex, svårigheter med orgasm och sexuella övergrepp.