Vad Àr hemorrojder?
Hemorrojder Àr förstorade analkuddar i analkanalen och kan orsaka klÄda, smÀrta och blödningar.
Hur kÀnner jag igen symtomen pÄ hemorrojder?
Vanliga symtom Àr klÄda, sveda, blod i avföringen och smÀrta vid toalettbesök.
Kan hemorrojder försvinna av sig sjÀlv?
Ja, hemorrojder kan ofta försvinna utan behandling, men ibland krÀvs medicinsk hjÀlp.
Vilka Àr vanliga orsakerna till hemorrojder?
Förstoppning, diarré, graviditet och stillasittande kan öka risken för hemorrojder.
Hur behandlas hemorrojder?
De kan behandlas med salvor, injektionsbehandling, gummibandsligering eller operation beroende pÄ svÄrighetsgrad.
Vad Àr injektionsbehandling för hemorrojder?
Det innebÀr att ett lÀkemedel sprutas in i hemorrojderna för att fÄ blodkÀrlen att dra ihop sig.
Kan jag fÄ hjÀlp med hemorrojder hos en nÀtlÀkare?
En nÀtlÀkare kan ge rÄd och göra en första bedömning, men diagnos krÀver fysisk undersökning.
Hur kan jag lindra smÀrtan frÄn hemorrojder sjÀlv?
Undvik förstoppande mat, drick mycket vatten och motionera för att lindra besvÀren.
Vad kostar en injektionsbehandling?
Kostnaden börjar pÄ cirka 290 kr och kan gÄ upp till 3500 kr, men oftast runt 2300 kr.
NÀr bör jag söka vÄrd för hemorrojder?
Sök vÄrd om symtomen inte gÄr över med receptfria lÀkemedel eller om blödningarna Àr kraftiga.
Finns det receptbelagda lÀkemedel för hemorrojder?
Ja, om receptfria lÀkemedel inte hjÀlper kan lÀkare skriva ut starkare alternativ.
Vilken lÀkare kan hjÀlpa mig med hemorrojder?
Du kan vÀnda dig till en allmÀnlÀkare pÄ vÄrdcentralen eller en kirurg för mer avancerad vÄrd.
Hur utförs en gummibandsligering?
Ett gummiband placeras runt hemorrojden för att strypa blodtillförsel och fÄ den att lossna.
Kan jag Àta vanlig mat efter en operation för hemorrojder?
Ja, men det Àr viktigt att undvika förstoppande mat initialt efter operationen.
Hur diagnostiseras hemorrojder av lÀkare?
LÀkaren gör en fysisk undersökning och kan anvÀnda rektoskopi för att undersöka insidan av Àndtarmen.