Barnavårdscentral / BVC i Stockholm

BVC, det vill säga barnavårdscentral, erbjuder barn hälsoundersökningar och vaccinationer från det att barnet föds tills det börjar i förskoleklass. BVC-kontrollerna innebär att man kontrollerar barnets tillväxt och utveckling samt ger råd och stöd till föräldrarna. Vid vissa tillfällen ges vaccination. Är ditt barn sjukt ska du inte kontakta BVC utan istället vända dig till din vårdcentral.

Läs mer

Vem?
Barnavårdscentral / BVC
Vad?
Behandling
Var?
Stockholm
Fritextsök
Öppettider

BokningstypLista Dig
11 Träffar
Sortera på

Viktigt att tänka på med tanke på coronaviruset (covid-19)

Många vårdgivare har fortfarande öppet som vanligt, men du ska stanna hemma om du känner av symtom som snuva, halsont, hosta eller feber. På så sätt kan vi tillsammans hjälpas åt att minska smittspridningen. Hör av dig direkt till din vårdgivare om du behöver boka om din tid eller om du är osäker på vad som gäller hos just dem.

(12)
Öppet idag från 08:00

S:t Eriks BVC

Fleminggatan 24, Stockholm
(9)
Öppet idag från 08:00

Mama Mia City

Karlavägen 58-60, Stockholm
(4)
Öppet idag från 08:00

Hedda BVC

Humlegårdsgatan 20, Stockholm
(4)
Öppet idag från 08:00

Mama Mia Kungsholmen

Warfvinges väg 29, Stockholm
(3)
Öppet idag från 08:00

Mama Mia Söder BVC

Medborgarplatsen 3, Söderhallarna, plan 9, Stockholm
(2)
Öppet idag från 08:00

Barnsjukhuset Martina

Valhallavägen 91, Hus G, Stockholm
(1)
Öppet idag från 08:00

Stureplans Barnhälsovård, Östermalm

Riddargatan 1, plan 4, Östermalm
(1)
Öppet idag från 08:00

Barnängens BVC, Södermalm

Barnängsgatan 21, Stockholm
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Barnavårdscentral / BVC i Stockholm

Ditt BVC, ditt val

Du gör bäst i att göra ditt val av BVC tidigt, redan under graviditeten. Då kommer det med i din journal när du är hos din barnmorska. Det går även bra att vänta med sitt val till efter förlossningen. Då bör du kontakta ditt val av BVC så fort som möjligt efter födseln. Inte helt ovanligt är att barnavårdscentralen gör ett hembesök hos dig med stöd och råd om barnhälsovård. Detta brukar ske 0-14 dagar efter födseln. När ni bestämt er för vilken barnavårdscentral ni vill gå till gäller det att registrerar er där. Detta sker väldigt enkelt genom att fylla i en blankett och sedan lämna direkt hos din barnavårdscentral eller posta den till dem. Om du mot all förmodan önskar byta till en ny, fyller ni i en ny blankett och lämnar den hos den barnavårdscentral ni önskar byta till.

Regelbundna besök på BVC

Antalet besök på BVC varierar beroende på vad ni har för behov. I början är besöker man BVC ganska ofta. När barnet blir lite äldre blir det också ganska glest mellan varje besök. Upp till det att barnet är 12 månader kan man har besökt BVC mellan 10 och 20 gånger. Hur täta besöken är och hur ofta ni vill träffa barnmorskan eller sköterskan är upp till er. Ni bestämmer tillsammans när ni kan och vill träffas. Varje besök brukar beräknas till mellan en kvart och en halvtimme. Då kontrolleras bland annat barnets vikt- och längdutveckling, men även vissa interaktioner och samspel med sjuksköterskan. Ett barns tillväxtkurva visar ganska väl hur ett barn mår. Till föräldrarna ges råd och information om sömn och amning, men även hur man klarar av vissa vardagssituationer. När det blir dags för vaccinationer för barnet är det även här det sköts. Grundvaccinering erbjuds alla barn och är kostnadsfri och frivillig. Dessa sker vid fem tillfällen på BVC och ofast av en sjuksköterska.

Föräldragrupper

På BVC brukar de nyblivna föräldrar erbjudas att gå med i en föräldragrupp. Här kan man utbyta erfarenheter och tips, men också bekanta sig och prata av sig med andra nyblivna föräldrar. Grupper för omföderskor finns också.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.