Vad är badklåda?
Badklåda är en hudåkomma orsakad av parasiter som ger kliande utslag efter bad i sötvatten eller bräckt vatten.
Hur får man badklåda?
Man kan få badklåda efter att ha badat i vatten som innehåller cerkarier, ett larvstadium av inälvsmask.
Vilka symtom ger badklåda?
Symtom inkluderar klåda, myggbettsliknande utslag och små blåsor, oftast på områden som exponerats för vatten.
Är badklåda smittsamt?
Nej, badklåda smittar inte från person till person.
Hur länge varar utslagen vid badklåda?
Utslagen brukar försvinna inom tre veckor, och klådan slutar vanligtvis inom en vecka.
Finns det behandling för badklåda?
Det finns ingen specifik behandling, men symtomen kan lindras med receptfria allergitabletter eller kortisonkräm.
Kan badklåda ge feber?
Även om det är ovanligt kan badklåda ibland orsaka feber som en del av en allergisk reaktion.
Hur kan jag undvika badklåda?
Undvik att bada i områden kända för att ha cerkarier, duscha efter bad och undvik grunt vatten där parasiterna trivs.
Vad gör man vid mycket besvärande klåda?
För svår klåda kan man använda allergitabletter eller kortisonkräm från apoteket.
Är det vanligare med badklåda hos barn?
Ja, det är vanligare hos barn eftersom de ofta badar längre och i grunt vatten där parasiterna finns.
Behöver jag söka vård för badklåda?
Det är oftast inte nödvändigt med vård, men vid svåra allergiska reaktioner bör man kontakta en vårdcentral.
Kan en nätläkare hjälpa till vid badklåda?
Ja, en nätläkare kan bedöma symtom och ge rådgivning vid misstanke om badklåda.
Var kan jag hitta information om badparasiter i lokala vattendrag?
Kommuner brukar publicera information på sina hemsidor om förekomsten av badparasiter i lokala vattendrag.
Vad ska jag göra om jag misstänker badklåda men är osäker?
Om du är osäker på om det rör sig om badklåda, besök en vårdcentral för att få en diagnos.
Vilka kroppsdelar drabbas oftast av badklåda?
Vanliga områden är hals, rygg, händer och armar, samt där huden haft direkt kontakt med vattnet.