Visdomstand

Visdomständer är de tänder som kommer fram sist av alla. De sitter längst bak i munnen och kan orsaka smärta när de växer fram. Ibland går besvären över, men i vissa fall kan man behöva dra ut visdomstanden.

Sammanfattning

OmVisdomständerna är de tänder som kommer fram sist av alla tänder. De sitter längst bak i tandraden och när de växer fram upplever många att de ger besvär som tandvärk och svullnad.
SymtomDe vanligaste symtomen när du har besvär med en visdomstand är att du får ont i tanden, svårt att gapa, feber och/eller att du blir svullen i kinden eller i tandköttet.
EgenvårdIbland går besvären av en visdomstand över, men i de fall de inte gör det bör du kontakta en tandläkare för att få rådgivning kring om du behöver dra ut tanden eller inte.
BehandlingOm besvären från visdomstanden inte går över så kan du behöva dra ut tanden hos en tandläkare eller i vissa fall hos en käkkirurg.
VårdgivareOm du behöver vård ska du vända dig till en tandläkare.
NätläkareEn nätläkare kan inte behandla en visdomstand, men kan göra en individuell bedömning och ge remiss till vidare vård.

Om visdomständer

Med visdomständerna inräknade så har man vanligtvis 32 tänder i munnen – 16 stycken i underkäken och lika många i överkäken. Visdomständerna växer oftast fram när man är mellan 18-25 år och är de fyra tänder som sitter längst bak i munnen. Vissa har anlag för att få alla fyra visdomständer, medan andra bara får någon av dem eller inga alls.

Visdomständer kan ge besvär då det ofta är för trångt på tandraden där visdomstanden växer ut. Det kan bland annat leda till att visdomstanden trycker mot den närliggande tanden, vilket orsakar smärta. Det kan ta lång tid för en visdomstand att växa fram, och i och med att de sitter långt bak i munnen kan det vara svårt att kunna rengöra visdomständerna ordentligt. Det gör att bakterier lättare får fäste, vilket kan orsaka inflammerat tandkött och hål i tänderna.

För vissa kan visdomständerna ligga dolda i käkbenet och inte ge några besvär. Så länge visdomstanden inte orsakar smärta eller problem så behöver man inte behandla eller ta bort den.

När visdomständerna ger dig besvär

Visdomständer kan ge flera besvär, vi listar några av de vanligaste nedan. Känner du igen dig i någon av punkterna bör du kontakta en tandläkare för undersökning och rådgivning.

 • Du har ont i tanden.
 • Du har svårt att gapa.
 • Ditt tandkött är svullet eller inflammerat.
 • Du har huvudvärk.
 • Du har feber.

Vad kan man själv göra när en visdomstand ger besvär?

I vissa fall går besvären från visdomstanden över av sig självt, men om de inte gör det så bör du boka tid hos en tandläkare för rådgivning. Det finns även några saker du kan göra själv, för att lindra smärtan som orsakas av visdomständer:

 • Använd lokalbedövande salva så som Xylocain.
 • Använd bakteriedödande gel så som Corsodyl.
 • Ta smärtstillande medicin med Ibuprofen eller Paracetamol för att lindra smärtan och minska eventuell inflammation.

Behandling av visdomständer

Om en visdomstand orsakar mycket besvär och smärta så brukar man behöva dra ut eller operera bort visdomstanden. Du får alltid lokalbedövning innan något av dessa ingrepp genomförs. Ingreppet gör oftast inte ont, men det kan spänna och trycka i käken under tiden. Känner du dig mycket orolig går det att få lugnande medicin och i ovanliga fall så kan man bli sövd. Detta är dock inte att föredra, då narkos kan innebära risker.

Efter ingreppet är det bra att hålla munnen och käken så stilla som möjligt under ett par timmar. Det är vanligt att man får ont efter att bedövningen har släppt. Då kan smärtstillande läkemedel hjälpa. Det är också vanligt att blödningar uppstår samt att käken svullnar upp och gör ont i några dagar efter behandlingen.

Vad ska man tänka på efter att man har dragit ut en visdomstand?

 • Borsta dina tänder försiktigt
  Det är viktigt att borsta tänderna i det behandlade området, så att det inte uppkommer bakterier. Borsta försiktigt med en mjuk tandborste och undvik det direkta såret. Efter ungefär två veckor kan du borsta tänderna som vanligt igen.
 • Mat, dryck och tobak
  Du bör inte äta, dricka, röka eller snusa på minst två timmar efter att du har dragit ut tanden. Det kan orsaka infektioner. Du bör heller inte skölja munnen med vatten under de två första timmarna. Undvik att äta fast mat under det första dygnet och ät istället flytande eller halvfast mat, utan bitar, under det första dygnet.
 • Fysisk aktivitet och arbete
  Ansträng dig inte de första timmarna efter att du har dragit ut visdomstanden. De första dagarna bör du även undvika tungt arbete och stor fysisk ansträngning.

Vem kan hjälpa dig när du får besvär av dina visdomständer?

Vill du få hjälp med din visdomstand redan idag?

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Källor

1177 Vårdguiden

Distriktstandvården

Aqua Dental

Praktikertjänst

Goda tider

Relaterade blogginlägg

Det är viktigt att fortsätta söka vård om man behöver det, även i coronatiden. Ändå är det många som nu undviker exempelvis tandvård.

Läs mer

Just nu är det många som vill veta om de kan fortsätta gå till deras vanliga vårdgivare. Vi reder ut frågetecknen!

Läs mer

Vi besvarar några av de vanligaste frågorna kring tandvård, som till exempel om det är farligt att bleka tänderna, eller när man ska söka akut tandvård.

Innehåll från Oral Care.
Läs mer

Barntandvård innebär regelbundna besök hos tandläkaren. Men du som förälder har också ett stort ansvar, och det är viktigt att ta hand om barnens tänder hemma.

Innehåll från Krontandläkarna.
Läs mer

Publicerad: 18 november 2020 kl 08:51
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:16

Författare:

Faktagranskad av:

Thomas Alvling, Leg. Tandläkare, Tandläkargruppen Frölunda Torg.

Snabba fakta

Om visdomständer

 • Visdomständerna uppkommer i vuxen ålder, främst i åldern 18-25 år.
 • Namnet visdomstand kommer från att man förr menade att man hade uppnått en högre grad av visdom vid den ålder då man oftast får visdomständer.
 • Det vanligaste är att man får fyra visdomständer, men vissa personer saknar anlag för att få alla. För vissa personer växer visdomständerna aldrig ut.

Boka tid för din visdomstand idag

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.