Dra ut visdomstand

Dra ut visdomstand

Visdomständer är de tänder som kommer fram sist av alla och sitter längst bak i munnen. Visdomstanden kan göra ont på väg upp i början. Ibland går besvären över, men i vissa fall kan man behöva dra ut visdomstanden.

Boka tid för din visdomstand idag

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Sammanfattning

OmVisdomständerna är de tänder som kommer fram sist av alla tänder. De sitter längst bak i tandraden och när de växer fram upplever många att de ger besvär som tandvärk och svullnad.
SymtomDe vanligaste symtomen när du har besvär med en visdomstand är att du får ont i visdomstanden, svårt att gapa, feber och/eller har inflammerat tandkött.
EgenvårdIbland går besvären av en visdomstand över, men i de fall de inte gör det bör du kontakta en tandläkare för att få rådgivning kring om du behöver dra ut tanden eller inte.
BehandlingOm besvären från visdomstanden inte går över så kan du behöva dra ut tanden hos en tandläkare eller i vissa fall hos en käkkirurg.
VårdgivareOm du behöver vård ska du vända dig till en tandläkare.
NätläkareEn nätläkare kan inte behandla en visdomstand, men kan göra en individuell bedömning och ge remiss till vidare vård.

Om visdomständer

Med visdomständerna inräknade så har man vanligtvis 32 tänder i munnen – 16 stycken i underkäken och lika många i överkäken. Visdomständerna växer oftast fram när man är mellan 18-25 år och är de fyra tänder som sitter längst bak i munnen. Vissa har anlag för att få alla fyra visdomständer att växa fram, medan andra bara får någon av dem eller inga alls.

Visdomständer kan ge besvär då det ofta är för trångt på tandraden där visdomstanden är påväg upp. Det kan bland annat leda till att visdomstanden trycker mot den närliggande tanden, vilket orsakar smärta. Det kan ta lång tid för en visdomstand att växa fram, och i och med att de sitter långt bak i munnen kan det vara svårt att kunna rengöra de växande visdomständerna ordentligt. Det gör att bakterier lättare får fäste, vilket kan orsaka inflammerat tandkött och hål i tänderna.

För vissa kan visdomständerna ligga dolda i käkbenet och inte ge några besvär. Så länge visdomstanden inte orsakar smärta eller problem så behöver man inte behandla eller ta bort den.

Ont i visdomstanden och andra besvär

Visdomständer kan ge flera besvär, vi listar några av de vanligaste nedan. Känner du igen dig i någon av punkterna bör du kontakta en tandläkare för undersökning och rådgivning.

  • Du har ont i visdomstanden.
  • Visdomstanden trycker mot andra tänder.
  • Du har svårt att gapa.
  • Du har inflammerat tandkött vid visdomstanden.
  • Du har huvudvärk.
  • Du har feber.

Vad kan man själv göra när en visdomstand ger besvär?

I vissa fall går besvären från visdomstanden över av sig självt, men om de inte gör det så bör du boka tid hos en tandläkare för rådgivning. Det finns även några saker du kan göra själv för att minska inflammation och för att lindra smärtan som orsakas av visdomständer:

  • Använd lokalbedövande salva.
  • Använd bakteriedödande gel.
  • Ta smärtstillande medicin för att lindra smärtan och minska eventuell inflammation.

Det är också väldigt viktigt att hålla en god munhygien och borsta visdomstanden för att det inte ska uppstå inflammation eller hål i visdomstanden. För att komma åt ordentligt kan du köpa en speciell tandborste för just visdomständer, en vinkelborste. Du bör även använda munskölj regelbundet.

Vad kostar det att dra ut en visdomstand?

Det kan kosta mellan 1500 till 6500 kronor beroende på dess omfattning. En visdomstand som ligger väldigt snett kan till exempel behöva opereras ut vilket i sin tur bidrar till en mer komplicerad behandling och därmed ett högre pris. Priset skiljer sig även beroende på vilken klinik du går till samt om du är under 24 år och har rätt till gratis tandvård och tandvårdsstöd från din region. Läs mer om att dra ut en tand och om kostnaderna i vår guide här.

Behandling av visdomständer

Om en visdomstand orsakar mycket besvär och smärta så brukar man behöva dra ut eller operera bort visdomstanden. Du får alltid lokalbedövning innan något av dessa ingrepp genomförs. Ingreppet gör oftast inte ont, men det kan spänna och trycka i käken under tiden. Känner du dig mycket orolig går det att få lugnande medicin och i ovanliga fall så kan man bli sövd. Detta är dock inte att föredra, då narkos kan innebära risker.

Efter ingreppet är det bra att hålla munnen och käken så stilla som möjligt under ett par timmar. Det är vanligt att man får ont efter att bedövningen har släppt. Då kan smärtstillande läkemedel hjälpa. Det är också vanligt att blödningar uppstår samt att käken svullnar upp och gör ont i några dagar efter behandlingen.

Vad ska man tänka på efter att man har dragit ut en visdomstand?

  • Borsta dina tänder försiktigt
    Det är viktigt att borsta tänderna i det behandlade området, så att det inte uppkommer bakterier. Borsta försiktigt med en mjuk tandborste och undvik det direkta såret. Efter ungefär två veckor kan du borsta tänderna som vanligt igen.
  • Mat, dryck och tobak
    Du bör inte äta, dricka, röka eller snusa på minst två timmar efter att du har dragit ut tanden. Det kan orsaka infektioner. Du bör heller inte skölja munnen med vatten under de två första timmarna. Undvik att äta fast mat under det första dygnet och ät istället flytande eller halvfast mat, utan bitar, under det första dygnet.
  • Fysisk aktivitet och arbete
    Ansträng dig inte de första timmarna efter att du har dragit ut visdomstanden. De första dagarna bör du även undvika tungt arbete och stor fysisk ansträngning.

Vem kan hjälpa dig när du får besvär av dina visdomständer?

Vill du få hjälp med din visdomstand redan idag?

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Källor

1177 Vårdguiden

Distriktstandvården

Aqua Dental

Praktikertjänst

Goda tider


Publicerad: 18 november 2020 kl 08:51
Uppdaterad: 1 december 2022 kl 11:43

Författare:

Faktagranskad av:

Thomas Alvling, Leg. Tandläkare, Tandläkargruppen Frölunda Torg.

Relaterade blogginlägg

Tandläkare undersöker en röntgenbild av tänder på en datorskärm
Vad kan du om röntgen inom tandvård?

Känner du till vilka röntgenmetoder man använder inom tandvård? Vi har listat de vanligaste!

Ett barn som vickar på sin mjölktand.
Allt du behöver veta om mjölktänder

Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård 2023?

Undrar du hur högkostnadsskyddet för tandvården ser ut 2023? Vi berättar hur ersättningen fungerar och vad som gäller i år!

En person häller upp munskölj för att skölja munnen.
Därför borde du använda munskölj

Vad är munskölj bra för? Hur sköljer man munnen på bästa sätt? Och vad ska man tänka på när man väljer munskölj? Lär dig allt om munskölj här!


Boka tid för din visdomstand idag

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Snabba fakta

Om visdomständer

  • Visdomständerna uppkommer i vuxen ålder, främst i åldern 18-25 år.
  • Namnet visdomstand kommer från att man förr menade att man hade uppnått en högre grad av visdom vid den ålder då man oftast får visdomständer.
  • Det vanligaste är att man får fyra visdomständer, men vissa personer saknar anlag för att få alla. För vissa personer växer visdomständerna aldrig ut.