En legitimerad optiker är expert på syn och olika förändringar i ögonen. Om du upplever förändrad eller försämrad syn, så är optikern den första du bör uppsöka. Optikern kan undersöka dina ögon och korrigera synfel om det upptäcks. Du får då hjälp att prova ut glasögon eller kontaktlinser. I det fall optikern misstänker ögonsjukdom kan du få en remiss till en ögonläkare utskriven. Planerar du att besöka en optiker och vill veta mer inför besöket? Då är detta guiden för dig!
Vill du boka tid hos en optiker redan idag?
Boka tid hos hos någon av de bokningsbara optikerna på Vården.se.
Du kan oftast boka tid till en optiker online. Du behöver ingen remiss för att boka tid hos optikern.
Vad gör en optiker?
En optiker är specialist på synen och ögats förändringar, och kan undersöka och korrigera synfel. Optikern är den första du ska uppsöka om du märker att din syn blivit sämre eller på något sätt förändrats.
Vad kan en optiker hjälpa till med?
Hos en optiker kan du få hjälp med att göra en synundersökning för att ta reda på om du har ett synfel. Optikern kan också hjälpa dig att prova ut glasögon eller kontaktlinser, samt skriva synintyg för till exempel körkort.
Det finns många olika synfel, och en optiker kan undersöka om du till exempel besväras av
Under ett besök hos optikern får du göra en synundersökning, där optikern testar hur bra din syn är på olika avstånd. Sedan får du tillsammans med optikern testa olika glas, för att se hur ditt synfel bäst kan korrigeras. Därefter väljer ni tillsammans ut det de glasögon eller kontaktlinser som passar dig bäst. Vid misstanke om ögonsjukdom kan optikern skriva remiss till en ögonläkare, som kan ställa diagnos och ge dig den behandling du behöver. Det kan till exempel gälla misstanke om sjukdomar som
grå starr (katarakt)
grön starr (glaukom)
förändring i gula fläcken (makuladegeneration)
ögonlocksinflammation (blefarit)
diabetesretinopati.
Vad har en optiker för utbildning?
För att bli optiker studerar man en 3-årig högskoleutbildning (180 hp) inom fältet. Optiker är en skyddad titel, vilket betyder att den är legitimerad av Socialstyrelsen. En sådan legitimation fungerar som en garanti för att personen är utbildad och kan utföra yrket på ett säkert sätt.
Skillnad mellan optiker och ögonläkare
Skillnaden mellan en optiker och en ögonläkare är att en optiker jobbar med synfel, medan en ögonläkare är specialist på ögonsjukdomar. Ögonläkaren har, till skillnad från optikern, en läkarlegitimation och kan därför ställa diagnos på ögonsjukdomar. En optiker kan däremot skilja på ett sjukt och ett friskt öga.
Vad kostar det att gå till en optiker?
Priset för synundersökning hos en optiker varierar. Vissa optiker erbjuder gratis synundersökningar, men hos de flesta får du räkna med en kostnad på någonstans mellan 200 och 500 kronor. Optiker är inte anslutna till den regionsfinansierade vården och du får därför själv betala hela kostnaden för din undersökning och eventuella synhjälpmedel som du behöver skaffa.
Hur ofta ska man gå till en optiker?
Hur ofta man behöver besöka optikern är individuellt, men det är bra att kontrollera sin syn regelbundet. Många optiker rekommenderar att man gör en synundersökning minst vartannat år, även om man inte upplever några problem med ögonen. Du bör göra tätare besök när du blir äldre, eller om du fått individuella rekommendationer av din optiker. Om du märker att din syn har förändrats eller försämrats är det första steget att uppsöka optikern, för att få hjälp att utreda och korrigera problemet. Synfel hos barn under 8 år ska undersökas direkt av en ögonläkare.
Så bokar du tid hos en optiker
Det går att boka tid online hos de allra flesta optiker, och du behöver inte någon remiss för att boka tid.
Boka tid hos en optiker redan idag hos någon av de bokningsbara vårdgivarna på Vården.se.