Antibiotika

Här har vi sammanställt information om antibiotika. Det är ett läkemedel som används vid olika typer av bakteriella infektioner för att bli av med bakterier eller hämma deras tillväxt. Om en läkare anser att din kropp inte kan bekämpa en infektion på egen hand, eller om det finns risk för följdsjukdomar, kan du behöva antibiotikabehandling. 

Vill du boka tid för antibiotikabehandling redan idag? 

Boka tid för antibiotikabehandling redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Sammanfattning

OmAntibiotika är ett läkemedel som används för att bekämpa infektioner som orsakas av bakterier.
MetodVilken typ av antibiotika du får och hur lång kur du ska ta beror på vilken slags infektion du har, om du har några andra sjukdomar, tar särskilda läkemedel och om det finns särskild risk för biverkningar.
KostnadDet kostar ungefär 300 kronor att få antibiotika, och då inräknas både läkarbesöket och själva läkemedlet.
FördelarFördelarna med antibiotika är att det räddar liv, och att det bekämpar bakteriella infektioner som kroppen inte klarar av att bekämpa på egen hand.
NackdelarNackdelarna med antibiotika är att vissa bakterier kan bli resistenta mot läkemedlet vid felaktig eller överdriven användning, och att det kan medföra vissa biverkningar.
VårdgivareDu kan få antibiotika genom ett läkarbesök på en vårdcentral.

Vad är antibiotika?

Antibiotika upptäcktes under första halvan av 1900-talet. Läkemedlet har varit revolutionerande för modern medicinsk historia, och hjälpt människor att överleva infektioner och sjukdomar som tidigare har varit omöjliga att behandla. I dagligt tal kallas ibland antibiotika för penicillin, vilket inte är korrekt eftersom penicillin enbart utgör en viss typ av antibiotika. I Sverige finns det ett 60-tal antibiotikamediciner som påverkar olika typer av bakterier.

Hur fungerar antibiotika?

Antibiotika kan beskrivas som ett externt immunförsvar mot bakterier. Bakterierna kan du till exempel utsättas för via ytor i din omgivning, mat, djurbett, trauma eller personer som nyser eller hostar. De flesta antibiotika har påverkan på en del bakterier medan andra har påverkan på flera sorter. Därför brukar antibiotika delas in i två kategorier – smalspektrum- och bredspektrumantibiotika. Det sistnämnda påverkar även nyttiga bakterier som du kan ha i exempelvis tarmen, och därför är det önskvärt att så ofta som möjligt behandlas med smalspektrumantibiotika som bara dödar bakterier som orsakar sjukdomen.

Överdriven användning av antibiotika – resistens?

Vissa bakterier kan bli motståndskraftiga mot en eller flera typer av antibiotika vid överdriven eller felaktig användning av läkemedlet. Det brukar kallas att bakterierna blir resistenta, och handlar alltså inte om att du som människa blivit resistent mot läkemedlet. Detta kan ske om antibiotika skrivs ut i onödan, om fel typ av antibiotika skrivs ut eller om doseringen blir fel. I Sverige har antibiotikaresistens hittills inte varit ett särskilt stort problem, men det förekommer resistenta bakterier även här. Ökad antibiotikaresistens kan leda till att vissa bakterieinfektioner blir svåra eller omöjliga att behandla i framtiden.

När ska man äta antibiotika?

Antibiotika behandlar alltså olika typer av infektioner som orsakas av bakterier. Det finns även infektioner som orsakas av svampar eller virus, men då hjälper inte antibiotika. Alla bakterieinfektioner kräver inte heller antibiotikabehandling, utan det ges enbart om kroppen inte kan behandla infektionen själv eller om det finns risk för följdsjukdomar.

Vilka sjukdomar behandlas med antibiotika?

Förutom externa bakterieinfektioner – som kontaminerade sår – finns det mängder av andra infektioner och sjukdomar som behandlas med antibiotika. Läkemedlet finns i allt från krämform till orala piller, injektioner och dropp. En av de vanligaste infektionerna som behandlas är urinvägsinfektion som ofta beror på bakterien E.coli.

Andra exempel är bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation som oftast orsakas av pneumokocker inom släktet streptokocker. Det finns också autoimmuna sjukdomar där antibiotikabehandling ges i preventivt syfte – exempelvis Crohns, AIDS och Lupus. I vissa fall ges en särskild typ av antibiotika mot akne om lokalbehandling inte hjälper.

Så går antibiotikabehandling till

Om du har en infektion som du tror beror på bakterier och inte går över av sig själv kan du behöva antibiotika. Då bokar du tid på en vårdcentral för att konsultera med en läkare.

Metod

Vilken slags antibiotika du får beror på vilken bakterie som orsakat infektionen, men också om du har någon annan sjukdom eller tar särskilda läkemedel som kan påverka effekten. Även risken för biverkningar kan påverka valet av antibiotika.

Antibiotika – hur många dagar ska läkemedlet tas?

Hur lång antibiotikakur du ska ta beror på vilken slags bakterieinfektion du har.

Vad ska man tänka på när man tar antibiotika?

Det är viktigt att fullfölja hela antibiotikakuren. Även om du känner dig bättre efter bara några dagar ska du fortsätta ta antibiotikan för att inte riskera att infektionen kommer tillbaka. Beroende på vilken slags antibiotika du får kan läkaren även ge vissa råd – med viss antibiotika ska exempelvis solning undvikas. Antibiotika och alkohol är i vissa fall inte heller en bra kombination. Lyssna alltid noga på din läkares rekommendationer.

Innan antibiotika

Beroende på vilka besvär du har så kan läkaren genomföra olika typer av undersökningar. Du får själv beskriva dina symtom, och ibland kan läkaren göra en kroppsundersökning eller be dig att lämna ett blodprov. Läkaren kan även ta prov på det infekterade området med en bomullspinne för att se om infektionen beror på virus eller bakterier. 

Efter antibiotika

Antibiotika kan ge biverkningar av olika slag. Viss antibiotika kan till exempel ge magbesvär eftersom mängden nyttiga bakterier minskar inuti tarmen, och du kan också få svampinfektion till följd av en minskad mängd nyttiga bakterier i underlivet. Många upplever ökad trötthet av antibiotika, men det kan också bero på infektionen i kroppen.

Om du fått mer antibiotika än kuren kräver ska du inte spara tabletterna och använda nästa gång du blir för sjuk, för du kan aldrig veta vilken typ av bakterie du drabbats av. Lämna istället in överbliven antibiotika på valfritt apotek.

Vad kostar antibiotika?

När du får antibiotika betalar du dels priset för läkarbesöket, vilket är cirka 200 kronor om du går till en regionansluten vårdmottagning. Därefter tillkommer ett pris på ungefär 100 kronor för själva läkemedlet som hämtas ut på apoteket. Precis som de flesta läkemedel i Sverige är kostnaden för antibiotika subventionerad av staten.

Fördelar med antibiotika

  • Antibiotika räddar liv.
  • Med hjälp av antibiotika bekämpas bakteriella infektioner som din kropp inte klarar av att bli av med på egen hand.

Nackdelar med antibiotika

  • På grund av överdriven eller felaktig användning har många bakterier blivit resistenta mot antibiotika.
  • Antibiotika kan ge vissa bieffekter som magbesvär och svampinfektion.

Vem kan hjälpa dig med antibiotika?

Kan antibiotika skrivas ut av nätläkare?

I de fall då en säker bedömning kan göras så kan en nätläkare skriva ut antibiotika.


Publicerad: 3 november 2022 kl 15:18
Uppdaterad: 4 november 2022 kl 11:35

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177.se (antibiotika)

1177.se (läkemedel vid akne)

1177.se (infektion och inflammation)

1177.se (läkemedel på recept)

Infektionsguiden.se (behandling av infektioner)

Infektionsguiden.se (antibiotika)

Creativeantibiotics.com

Doktorn.com

Kronansapotek.se

Doktor24.se

Relaterade blogginlägg

Bild på pass och EU sjukförsäkringskort
Ska du resa i sommar? Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet!

Ska du resa i Europa i sommar? Tänk på att beställa EU-kortet i god tid! Vi guidar dig till hur du beställer EU-kortet redan idag.

Närbild på gammal person och bebis
Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic för med sig konsekvenser för diabetiker i Sverige. Läs mer om varför här!

Lova lagom – för den psykiska hälsans skull

Med jul och nyår kommer stress. Vi har samlat artiklar och poddavsnitt som hjälper dig att lova lagom i år!

man sitter på en säng och hostar
3 receptfria läkemedel för att lindra hostan

För dig som vill lindra din hosta har Vården.se 3 tips på receptfria läkemedel som du kan klicka hem redan idag!


Vill du boka tid för antibiotikabehandling redan idag? 

Boka tid för antibiotikabehandling redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Snabba fakta

Om antibiotika

  • Antibiotika är ett läkemedel som behandlar bakteriella infektioner av olika slag.
  • Allt från kontaminerade sår till öroninflammation, lunginflammation, urinvägsinfektion och halsfluss behandlas med antibiotika.
  • Antibiotika delas in i två olika grupper – den ena gruppen bekämpar enbart vissa bakteriesorter medan den andra kan bekämpa flera olika.
  • Alla bakteriella infektioner kräver inte antibiotika eftersom kroppen klarar av att bekämpa många infektioner på egen hand.

Viktiga länkar

Så upptäcktes antibiotika

Frågor och svar om antibiotika

Skydda antibiotikan

Så vet du när antibiotika behövs