Skydda dig mot TBE genom att vaccinera dig

ANNONS. Innehåll från Vaccinationsgruppen

Sommaren är i annalkande och solen, ljuset och värmen kommer sakta tillbaka. Det är en härlig tid för många, men med sommaren aktualiseras också en fara: TBE. TBE orsakas av fästingbett och ligger varje år bakom ett antal dödsfall och flera hundra svåra sjukdomsfall i Sverige. Hos Vaccinationsgruppen kan du vaccinera dig mot TBE för att slippa bli sjuk.

27 april 2020 kl 12:46

Skydda dig mot TBE genom att vaccinera dig

2021 spås bli rejält fästingår

Det finns flera saker som pekar på att den här säsongen kan bli ett riktigt fästingår. Det varma klimatet gör att fästingarna har kunnat vara igång hela året och föröka sig mer än vanligt. Fler vistas ute i naturen i Sverige, och den rådande situationen med coronasmittan gör också att såväl städerna som kontoren töms på folk, och många väljer att åka ut till landet eller skärgården för att jobba. Kombinationen av fler fästingar och fler personer som rör sig utanför stadskärnan innebär en ökad risk för TBE-smitta. Därför är det ännu viktigare än vanligt att se över sitt skydd mot just TBE.

TBE finns i hela Sverige

Under den senaste tioårsperioden har det geografiska utbredningsområdet för TBE-virus ökat och TBE förekommer idag över hela landet, och allt fler människor smittas av TBE i Sverige. Risken att smittas är som störst söder om Gävle, ner till Ystad. Enligt Peter Gutniak, VD på Vaccinationsgruppen, bör de som bor i södra Sverige resonera likt den som ska åka till centrala Afrika:

– Alla myggor där bär inte på malaria eller Gula febern, men konsekvenserna av sjukdomarna är för stora för att inte skydda sig. Alla fästingar bär inte heller på TBE, men konsekvenserna av TBE kan vara enorma och livslånga. De flesta i Sverige lever i ett riskområde och därför bör vi inte underskatta den faran.

Samtliga vaccindoser krävs för fullgott skydd

Enligt WHO räddas över två miljoner liv varje år enbart av vacciner. Det finns i dagsläget inget känt botemedel mot TBE, men sjukdomen kan förhindras med hjälp av vaccin. Trots detta har 50 % av de som vaccinerat sig mot TBE inte ett fullgott skydd mot sjukdomen. Detta beror på att de bara tagit en av doserna, när det faktiskt behövs tre till fem doser för ett fullständigt skydd. Oftast händer detta för att de som väl har tagit den första dosen vaccin ofta känner att de “är igång” och att problemet nu är löst. Men detta stämmer alltså inte, utan hela behandlingen behövs för att ge ett skydd på riktigt. Peter Gutniak, VD på Vaccinationsgruppen, understryker vikten av att ta samtliga vaccindoser:

– Alla som inte erhållit ett grundskydd löper risk att drabbas av TBE, med konsekvenser som kan förändra livet radikalt. Det är inte skrämsel utan fakta. Det finns ett fungerande vaccin för TBE, ta det. När det om något drygt år finns ett fungerande vaccin för coronaviruset så ta det då, men se till att lösa TBE-skyddet nu!

Besök en vaccinationsbuss

För dig som vill vaccinera dig mot TBE erbjuder Vaccinationsgruppen förutom sina vaccinationsmottagningar också vaccinationsbussar som står utanför livsmedelsbutiker eller andra centrala platser. Att besöka en vaccinationsbuss har i nuläget två stora fördelar. För det första behöver den sjukvården kunna fokusera på att hjälpa till med coronapandemin. För det andra är vården den plats där krassliga och sjuka samlas, och därmed något de flesta bör undvika. Bussarna står utomhus och det finns inga väntrum. Du kan alltså vaccinera dig utan att utsätta dig för smitta. Dessutom rullar de sju dagar i veckan från mars till september. Hela schemat för var och när vaccinationsbussarna finns på plats hittar du här.

Om du är osäker på när du senast vaccinerade dig kan du alltid fråga rådfråga personal på plats om när du kan och bör fylla på ditt vaccin. I bästa fall krävs bara en enda dos för att du ska slippa vara orolig och kunna fortsätta njuta av naturen nu när sommaren är i antågande.