Vilka könssjukdomar omfattas av smittskyddslagen?
Könssjukdomar som hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatit omfattas av smittskyddslagen.
Hur testar jag mig för könssjukdomar?
Du kan testa dig på en vårdcentral, gynekologisk mottagning, venereologmottagning eller ungdomsmottagning, ibland även via drop in-tider.
Kan jag göra ett självtest för könssjukdomar?
Ja, det finns självtest för könssjukdomar som klamydia, gonorré och mykoplasma som du kan göra hemma.
Hur snart syns klamydia i ett test?
För att få ett säkert provsvar bör det ha gått minst 7 dagar efter att du hade sex för att ett urinprov ska visa rätt.
Är det gratis att testa sig för könssjukdomar?
Ja, tester för sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är gratis i Sverige.
Vilka symptom kan tyda på könssjukdom?
Många könssjukdomar ger inga symptom, vilket gör testning viktigt vid oskyddat sex eller misstanke om smitta.
Hur länge bör jag vänta för att testa för hiv?
För ett säkert hiv-testresultat bör du vänta 6-8 veckor efter potentiell smitta.
Vad händer om jag testar positivt för en könssjukdom?
Om du testar positivt får du behandling, och för vissa sjukdomar genomförs smittspårning.
Vad är fördelen med ett självtest?
Självtester kan göras hemma när det passar dig, vilket ger bekvämlighet.
Var kan jag köpa hemmatest för könssjukdomar?
Självtest kan köpas på apotek och skickas för analys till särskilda laboratorier.
Vad innebär smittspårning?
Smittspårning innebär att du måste ange partners från det senaste året om du har en behandlingskrävande könssjukdom.
Hur lång tid tar det att få provsvar för könssjukdomar?
Provsvar brukar komma inom en vecka, och du kan ofta bestämma hur du vill få beskedet.
Vilka mottagningar kan hjälpa till med tester?
Vårdcentraler, ungdomsmottagningar, samt gynekologiska och venereologiska mottagningar kan hjälpa till.
Vad gör jag vid oro över provsvar?
Om du är orolig för provsvar kan det vara bra att prata med någon för stöd.
Hur fungerar gonorrétestning?
Testning för gonorré kan ske genom urinprov eller provtagning från infekterade områden beroende på symtom.