Vad är en tandprotes?
En tandprotes är en konstgjord tand eller tänder som ersätter de du saknar, antingen avtagbara eller fasta.
Vilka typer av tandproteser finns det?
Det finns tandkronor, broar, tandimplantat och avtagbara tandproteser.
Hur fungerar en tandkrona?
En tandkrona är ett konstgjort hölje som fästs på en trasig tand efter att tanden slipats.
Vad är ett tandimplantat?
Ett tandimplantat är en fast tandprotes med titan skruvar inopererade i käkbenet.
Vad kostar tandproteser?
Priser varierar beroende på typ av protes och klinik, fast protes med implantat är oftast dyrare.
Vem kan få tandproteser?
Personer med tandlossning, utslagna tänder eller som av annan anledning saknar tänder kan få tandproteser.
Vad är en bro inom tandvård?
En bro är en tandprotes som fästs i munnen med hjälp av tänderna runt den saknade tanden.
Hur länge håller en tandprotes?
Tandproteser har ofta en garanti på minst två år, men med rätt skötsel kan de hålla längre.
Vilka är fördelarna med tandproteser?
Tandproteser ser naturliga ut och förbättrar både tal och tuggförmåga.
Finns det risker med tandproteser?
Det finns risk för infektioner eller att implantat kan lossna, samt initiala svårigheter med tal.
Hur tar man hand om tandproteser?
Håll proteser och tänder rena varje dag och besök regelbundet tandläkare för kontroller.
Kan jag få tandvårdsstöd för tandproteser?
Ja, i vissa fall kan Försäkringskassan ge stöd som täcker delar av kostnaden.
Hur går processen till för att få en tandprotes?
Det börjar med en undersökning hos tandläkaren som avgör vilken protessort som passar bäst.
Vilka är nackdelarna med tandproteser?
Det kan vara svårt att hålla dem rena och vissa kan uppleva läspningar till en början.
Kan jag själv ta av och sätta på min tandprotes?
Ja, avtagbara tandproteser kan du själv ta av och sätta på.