Psykolog i Falun

På vården.se kan du jämföra 2 Psykologer i Falun. Boka tid på den mottagning som passar dina behov bäst Läs mer.
22 mottagningar i närheten av Falun
 
Amedo
Digital vårdgivare
Mindler - Digital Psykologmottagning
Digital vårdgivare
Learning to Sleep
Digital vårdgivare
Din Psykolog
Digital vårdgivare

100 kr 
Doktor24
Digital vårdgivare
Modigo
Digital vårdgivare
Medicheck
Digital vårdgivare
Bergmark Consulting AB
Digital vårdgivare

1600 kr 
LARO mottagning Falun

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Yazen
Digital vårdgivare
4.2 (5)
Birds Relations
Digital vårdgivare
mental health

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Avdelning 93 Länsvuxenpsykiatri Säter, Skönvik Säter

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Psykiatrimottagning Rättvik
2.9 (3)

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Psykiatrimottagning Mora
1.4 (4)

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Psykiatriskt läkarteam Mora

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Psykiatriskt utrednings- och behandlingsteam Mora

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Praktikertjänst Fagersta Barnavårdscentral

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Praktikertjänst Fagersta Barnmorskemottagning

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
ADHDhälsan
Digital vårdgivare

Vad har psykologer i Falun för snittbetyg?

I nuläget finns det inga omdömen på psykolog i Falun. Lämna gärna ett omdöme om just din psykolog i Falun så att fler patienter kan hitta rätt vård!

Vilken psykologer är bäst i Falun?

Eftersom det inte finns några omdömen på psykologer i Falun idag så är det svårt att säga vilken som är bäst. Du kan till exempel jämföra öppettider eller adress, för att se vilken psykologer som passar bäst för just dig.

Vilka psykologer i Falun har öppet på kvällar och helger?

Om du behöver hjälp på kvällen eller helgen kan du vända dig till någon av dessa psykologer:

Vad gör en psykolog?

En psykolog jobbar med att undersöka, diagnostisera och behandla psykiska problem och sjukdomar. Psykologer kan stödja och utveckla både enskilda personer och grupper. Psykologen kan hjälpa barn och vuxna som behöver stöd i olika skeden av livet, till exempel om du mår psykiskt dåligt, genomgår en kris, behöver stöd i äktenskapet eller vill utveckla dig själv eller dina relationer. På till exempel en arbetsplats kan det handla om att hjälpa till med att lösa en konflikt, utveckla företagskulturen eller stödja en ledare. 

Vad kan en psykolog hjälpa till med?

Du kan få hjälp hos en psykolog om du mår psykiskt dåligt eller behöver stöd i något skede av livet. Psykologen kan hjälpa dig med till exempel

 • ångest
 • depression
 • fobier
 • nedstämdhet
 • oro
 • stress
 • sömnproblem
 • självmordstankar
 • ätstörningar.

Du behöver inte veta varför du mår dåligt för att gå till en psykolog. Genom samtal hjälper psykologen dig att förstå dig själv, dina känslor, relationer och/eller beteenden bättre.

Psykologisk behandling

Det finns olika psykologiska behandlingsmetoder som är inriktade på olika problem. Psykologisk behandling är ett samlingsnamn för olika behandlingsmetoder som är baserade på vetenskapliga fakta och används av psykologer. Oavsett vilken behandlingsmetod psykologen använder är syftet med behandlingen att du ska börja må bättre och få hjälp att hantera dina problem. 

Den vanligaste behandlingsmetoden är psykoterapi, som kan ha olika inriktningar. De två vanligaste är kognitiv beteendeterapi, KBT, och psykodynamisk terapi, PDT.

Vad har en psykolog för utbildning?

Psykologer har en minst femårig utbildning från universitet. För att få bli legitimerad psykolog krävs dessutom tolv månaders praktisk tjänstgöring i psykologarbete, som kallas PTP, där psykologen handleds av en legitimerad psykolog.

Psykolog är en skyddad yrkestitel, vilket innebär att behandlaren behöver en legitimation för att få kalla sig psykolog. Det är Socialstyrelsen som utfärdar psykologlegitimationen, och den innebär att du kan lita på att du får trygg behandling av en akademiskt utbildad psykolog. 

Det finns många som erbjuder samtalsterapi, men att vara till exempel auktoriserad, certifierad, diplomerad eller ackrediterad är inte samma sak som att ha legitimation. Om du vill säkerställa att din psykolog är legitimerad kan du kontakta Socialstyrelsen.

Vad är skillnaden mellan psykolog, psykoterapeut och psykiatriker?

Det kan vara svårt att veta vem man ska gå till när man mår psykiskt dåligt, och det finns flera olika yrken som erbjuder psykologisk behandling. Psykolog, psykoterapeut och psykiatriker är några av dem.

 • En psykolog har gått en femårig akademisk utbildning och är basutbildad i psykoterapi. En psykolog kan erbjuda samtalsterapi samt genomföra tester och utredningar.
 • En psykoterapeut har en utbildning i ett yrke där man jobbar med människors fysiska och/eller psykiska hälsa, såsom psykolog, präst, sjuksköterska eller socionom,och har sedan vidareutbildat sig inom psykoterapi.
 • En psykiatriker är en läkare som har specialutbildning i psykiska sjukdomar. De kan jobba med svårare psykisk ohälsa och eftersom de är läkare får de, till skillnad från psykologer och psykoterapeuter, också skriva ut medicin.

Om du vill läsa mer om skillnaderna mellan de olika yrkestitlarna och var du kan söka hjälp när du mår psykiskt dåligt kan du läsa vår guide här.

Hur mycket kostar det att gå till en psykolog?

Priset för ett besök hos psykolog kan variera mycket. Det kan till exempel bero på om du söker vård via regionen eller privat, din ålder, terapiform och vilken region du bor i.

Om du går via vårdcentralen betalar du vanlig patientavgift. Den varierar från region till region, men brukar ligga på omkring 100 kronor per besök. Är du under 18 år och söker 

vård via regionen är vården gratis.

Om du i stället väljer att gå direkt till en privat psykolog betalar du hela avgiften själv. Priset för ett besök hos en privat psykolog brukar ligga på 800–1500 kronor för en timmes samtal.

Om du vill läsa mer om vad det kan kosta att besöka en psykolog kan du läsa vår guide här.

När ska man gå till en psykolog?

Kontakta en psykolog om du känner att dina psykiska besvär påverkar dig negativt i vardagen under en längre period. En riktlinje kan vara att du har upplevt problemen i över två veckor.

Om du mår så dåligt att du planerar att ta ditt liv ska du inte vänta, utan söka vård på en psykiatrisk akutmottagning eller kontakta Mind Självmordslinjen. Vid akut självmordsrisk ska du ringa 112. Det kan du göra också om en anhörig till dig mår väldigt psykiskt dåligt.

Så bokar du tid hos en psykolog

Om du vill boka tid hos en psykolog kan du antingen gå via din vårdcentral eller söka vård privat. 

Om du vill söka hjälp via regionen kan du först vända dig till vårdcentralen. Då får du antingen komma i kontakt med en psykolog eller annan vårdpersonal för till exempel samtalsstöd, eller så får du först träffa en läkare som gör en bedömning och/eller skriver en remiss för vidare hjälp.

Om du har hittat en privat psykolog som du vill gå till, kontaktar du mottagningen direkt. Du kan antingen ringa, mejla eller boka tid på nätet, till exempel hos oss på Vården.se.