Enköping
 

Naprapat i Enköping

På vården.se kan du jämföra 1 Naprapater i Enköping. Boka tid på den mottagning som passar dina behov bäst Läs mer.
17 mottagningar i närheten av Enköping
 
Joylife Enköping

820 kr
Joint Academy
Digital vårdgivare
Muskelcentrum Sigtuna

fr. 830 kr
Joylife Västerås

820 kr 
Muskelcentrum Västerås

fr. 830 kr
Joylife Uppsala

820 kr
Muskelcentrum Uppsala Fyristorg
5.0 (1)

fr. 830 kr
Naprapatlandslaget Eskilstuna

fr. 795 kr 
Muskelcentrum Uppsala Björkgatan

fr. 830 kr
Joylife Sala
5.0 (5)

820 kr
Joylife Eskilstuna

820 kr
Joylife Healthcare AB Eskilstuna, Eskilstuna

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
manual therapy

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Rygg- & Idrottsskademottagningen i Västerås AB, Privata naprapater

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Claes Ellefors CE Alternativ Rehabilitering Västerås, Privata naprapater

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Naprapatklinik Micke Sandberg AB, Eskilstuna

Vill du komma i kontakt med mottagningen?

Vad har naprapater i Enköping för snittbetyg?

I nuläget finns det inga omdömen på naprapat i Enköping. Lämna gärna ett omdöme om just din naprapat i Enköping så att fler patienter kan hitta rätt vård!

Vilken naprapater är bäst i Enköping?

Eftersom det inte finns några omdömen på naprapater i Enköping idag så är det svårt att säga vilken som är bäst. Du kan till exempel jämföra öppettider eller adress, för att se vilken naprapater som passar bäst för just dig.

De naprapater i Enköping som erbjuder tid snabbast är:

Vilka naprapater i Enköping har öppet på kvällar och helger?

Idag finns det inga naprapater i Enköping som har öppet på kvällar eller helger. Om du vill nå en naprapat på kvällen eller på helgen kan du prova att utöka din sökning på Vården.se.

Vad gör en naprapat?

En naprapat jobbar med att undersöka, ställa diagnos, rehabilitera och behandla värk och problem i rörelseapparaten, det vill säga ben, ligament, leder, muskler och stödjevävnaderna som håller ihop kroppen. Exempel på behandlingsmetoder är manipulation, mobilisering, massage, triggerpunktsbehandling och rehabiliteringsövningar.

Naprapaten behandlar problemen manuellt, det vill säga med händerna, och får inte skriva ut mediciner. Däremot kan naprapaten rekommendera receptfria läkemedel som kan lindra dina besvär.

Vad kan en naprapat hjälpa till med?

Några vanliga besvär som naprapaten kan behandla är rörelseproblem och värk, spänningar och smärta i exempelvis rygg, nacke, axlar och ben. Naprapater behandlar också idrottsskador och arbetsskador.

Exempel på problem som en naprapat kan åtgärda är

  • ryggskott
  • musarm
  • whiplashskador
  • ischias
  • huvudvärk
  • migrän
  • hälsporre
  • nackspärr
  • löparknä.

En annan viktig del av naprapatens arbete är att ge patienten råd om egenvård och hur du kan rehabilitera nuvarande skador och förebygga framtida problem. Det kan vara råd om träning och övningar, eller om ergonomi på arbetsplatsen.

Så här kan behandling hos en naprapat gå till

Naprapaten anpassar behandlingen efter vilka problem du har, men fokus ligger på att minska smärta och öka rörligheten. 

Naprapaten använder olika typer av manuella tekniker för att åtgärda dina problem. Två av dem är manipulation och mobilisering. Manipulation innebär att naprapaten försiktigt för ut leden mot ett ytterläge, det vill säga till läget där muskeln är som mest utsträckt, för att sedan trycka till. Ofta uppstår ett knäppande ljud,men det gör inte ont och trycket görs med väldigt liten kraft. Vid mobilisering för naprapaten också ut leden mot ett ytterläge, men i stället för att trycka till som vid manipulation ber naprapaten dig att spänna emot med musklerna vid området innan naprapaten trycker ut leden lite till. Inte heller mobilisering ska göra ont. 

Ofta använder naprapaten flera olika tekniker under behandlingen, till exempel manipulation och mobilisering i kombination med tekniker som fokuserar på musklerna, till exempel massage och stretchning. Vissa naprapater använder dessutom elektroterapi och/eller akupunktur.

För att förhindra att du får tillbaka dina problem tar naprapaten reda på varför de uppstår, till exempel av brister i din arbetsmiljö eller för lite motion. Förutom den manuella behandlingen är det därför också vanligt att du får ett träningsprogram som naprapaten har tagit fram för just dig. 

Vad har en naprapat för utbildning?

Naprapater har en fyraårig utbildning från Naprapathögskolan som finns i Stockholm. Därefter gör alla naprapater ett års handledd praktik. För att få jobba som naprapat i Sverige behöver man legitimation som Socialstyrelsen utfärdar efter avklarad examen och praktik.

Legitimationen från Socialstyrelsen är en garanti för att du ska få trygg vård hos en utbildad person som utför sitt yrke på ett säkert sätt.

Vad är skillnaden mellan en naprapat och en kiropraktor?

Både naprapater och kiropraktorer är specialiserade på att upptäcka och behandla leder som inte fungerar som de ska och jobbar för att återställa rörligheten i lederna. Det påverkar i sin tur musklerna positivt och minskar smärta.

Kiropraktorer studerar i fem år, medan naprapatutbildningen är fyra år. Båda yrkestitlarna är skyddade och kräver legitimation från Socialstyrelsen. Det är större skillnad mellan enskilda behandlare än mellan de två yrkesrollerna, eftersom många naprapater och kiropraktorer väljer att vidareutbilda sig inom specifika behandlingar eller besvär. För att hitta en behandlare som passar just dig lönar det sig att titta mer på vilka behandlingar naprapaten eller kiropraktorn erbjuder än vilken yrkesgrupp behandlaren tillhör.

Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan naprapater och kiropraktorer i vårt blogginlägg. 

Vad kostar det att gå till en naprapat?

De flesta naprapater driver eller jobbar på en privat mottagning och kan därför sätta sina egna priser på behandlingarna. Priserna kan därför variera, men ligger ofta på omkring 700 kronor beroende på var du bor.

De allra flesta naprapaterna har inte avtal med regionen, och då gäller inte högkostnadsskydd när du besöker en naprapat. Det betyder att du får betala hela kostnaden för behandlingen själv. Däremot täcker många sjukvårdsförsäkringar avgiften för naprapatbehandling. Hos de naprapater som har avtal med regionen betalar du vanlig patientavgift.

När ska man gå till en naprapat?

Om du har ont i muskler och leder eller har svårt att röra dig kan du gå till en naprapat. Hur många behandlingstillfällen du behöver varierar beroende på vad du söker hjälp för, men genomsnittet ligger på ungefär 3–5 behandlingar. Varje behandling brukar ta 30–45 minuter.

Så bokar du tid hos en naprapat

Du kan oftast boka tid hos en naprapat på nätet, antingen hos oss på Vården.se, på naprapatens egen hemsida eller genom att mejla. Du kan också boka tid genom att ringa eller skicka ett sms. Till de naprapater som har avtal med regionen kan du få remiss från läkare.