Vad Àr mensvÀrk?
MensvÀrk Àr smÀrta som uppkommer i samband med mens och kan kÀnnas i nedre magen, ryggen, lÄren och ljumskarna.
Vilka typer av mensvÀrk finns det?
Det finns primÀr mensvÀrk, som Àr vanlig och försvinner efter nÄgra dagar, och sekundÀr dysmenorré, som Àr svÄrare och kan bero pÄ andra diagnoser som endometrios.
Vad Àr endometrios?
Endometrios Àr en tillstÄnd dÀr livmoderslemhinnan vÀxer utanför livmodern och kan orsaka svÄr mensvÀrk.
Vilka symtom Àr vanliga vid mensvÀrk?
Vanliga symtom inkluderar smÀrta i nedre mage, rygg, lÄr och ljumskar, samt diarré, illamÄende och huvudvÀrk.
Hur kan jag lindra mensvÀrk?
Du kan anvÀnda vÀrmedynor, ta varma bad, motionera eller prova receptfria lÀkemedel som ibuprofen.
Kan yoga hjÀlpa mot mensvÀrk?
Ja, yoga kan hjÀlpa genom att slappna av musklerna och dÀrmed lindra smÀrtan.
Vad Àr TENS-behandling?
TENS Àr en metod dÀr svag ström appliceras via plattor pÄ huden för att lindra smÀrta under behandlingen.
Hur pÄverkar prostaglandiner mensvÀrk?
Prostaglandiner Àr hormonliknande Àmnen som frigörs under mens och kan öka sammandragningarna i livmodern, vilket ökar smÀrtan.
NÀr bör jag söka vÄrd för mensvÀrk?
Du bör se en lÀkare om din mensvÀrk Àr mycket smÀrtsam, hÄller i sig lÀnge eller om du fÄtt mensvÀrk plötsligt utan tidigare besvÀr.
Kan preventivmedel lindra svÄr mensvÀrk?
Ja, preventivmedel som p-piller kan ibland rekommenderas för att lindra svÄr mensvÀrk.
Kan jag anvÀnda naproxen för mensvÀrk?
Ja, naproxen Àr ett receptfritt lÀkemedel som kan lindra mensvÀrk om det tas enligt anvisningarna.
Vad Àr sekundÀr dysmenorré?
SekundÀr dysmenorré Àr svÄr mensvÀrk orsakad av underliggande tillstÄnd som endometrios eller cystor.
Vilka vÄrdgivare kan hjÀlpa vid svÄr mensvÀrk?
VÄrdcentralen, gynekologen eller barnmorskan kan hjÀlpa till att bedöma och behandla svÄr mensvÀrk.
Var kan jag hitta mer information om behandlingar?
PÄ VÄrden.se kan du lÀsa mer om behandlingar som TENS och olika typer av preventivmedel.
Hur lÄng tid ska mensvÀrk normalt vara?
Vanlig mensvÀrk försvinner oftast efter ett par dagar, men svÄr mensvÀrk kan hÄlla i sig lÀngre och behöver ibland utredas.