Vad är fotsvamp?
Fotsvamp orsakas av jästsvampar som finns naturligt i huden och kan växa okontrollerat under fuktiga och varma förhållanden.
Vilka symtom tyder på fotsvamp?
Symtom på fotsvamp inkluderar kliande och flagnande hud, hudsprickor samt blåsor och sveda.
Hur kan jag behandla fotsvamp?
Fotsvamp kan behandlas med receptfria krämer eller puder, men ibland krävs receptbelagda läkemedel.
Hur förebygger jag fotsvamp?
Bibehåll god fothygien, använd ventilerade skor och torra strumpor samt undvik att gå barfota i offentliga miljöer.
Kan fotsvamp läka av sig själv?
Mild fotsvamp kan ibland läka av sig själv, men behandling är oftast nödvändig för att förhindra spridning.
Varför får man fotsvamp?
Fotsvamp kan uppstå i varma, fuktiga miljöer eller vid kontakt med smittade ytor som golv och sängkläder.
Behöver jag diagnostisera fotsvamp?
Ja, för att säkerställa att symtomen inte beror på andra hudproblem och för att få rätt behandling.
Kan fotsvamp spridas till andra delar av kroppen?
Ja, jästsvampar kan spridas genom hudkontakt och ge liknande symtom på andra kroppsdelar.
Vem kan jag kontakta för hjälp med fotsvamp?
Du kan få hjälp hos en vårdcentral, hudläkare eller vid ett videomöte med en nätläkare.
Hur lång tid tar behandlingen för fotsvamp?
Behandlingens längd beror på svårighetsgraden och typen av produkt som används, ofta några veckor.
Är fotsvamp smittsamt?
Ja, fotsvamp är smittsamt och kan spridas till andra personer direkt eller via ytor.
Kan fotsvamp bli kroniskt?
Ja, om inte fotsvampen behandlas korrekt kan den bli kronisk och återkommande.
Vad gör jag om receptfria medel inte hjälper mot fotsvamp?
Kontakta en läkare för eventuell behandling med receptbelagda läkemedel eller ytterligare diagnostik.
Kan jag få fotsvamp under naglarna?
Ja, svampen kan spridas och orsaka infektioner även under naglarna, vilket kan behöva särskild behandling.
Hur smittsamt är fotsvamp på offentliga platser?
Fotsvamp sprids lätt i offentliga duschar och på golv, så det är viktigt att bära skyddsskor.