Vanliga frågor och svar om sjukdomen endometrios

2021-03-11 | hälsa, sexuell hälsa

Får du så pass smärtsam mensvärk att du behöver vara hemma från skolan eller jobbet? Då kan du ha sjukdomen endometrios. Men vad innebär sjukdomen och hur behandlar man den? Det reder vi ut i det här blogginlägget.

Vad är endometrios?

Endometrios är en kronisk sjukdom som bland annat orsakar smärtsam mensvärk. För en person som har endometrios så växer det vävnad som liknar livmoderslemhinnan utanför livmodern. Vävnaden kan sätta sig på områden som exempelvis äggstockarna, bukväggen, urinblåsan eller tarmarna. Vävnaden beter sig som livmoderslemhinnan och blöder ut varje menscykel, men eftersom den inte sitter där den ska, i livmodern, så finns det inget sätt för vävnaden att komma ut ur kroppen. Detta orsakar svåra smärtor och i vissa fall ärrvävnad och sammanväxningar.

Hur vanligt är endometrios?

Endometrios är vanligt och räknas idag som en folksjukdom. Sjukdomen drabbar ungefär var tionde person som har mens.

Hur känns endometrios?

Det skiljer sig från person till person hur endometrios känns. Generellt så kännetecknas endometrios av svår mensvärk, samlagssmärta, magsmärtor, allmän sjukdomskänsla och i vissa fall svårigheter att bli gravid. Vissa är symtomfria, medan andra har ständiga smärtor. 

Hur påverkar endometrios fertiliteten?

Endometrios kan leda till svårigheter att bli gravid. Det kan ta längre tid att bli gravid och i vissa fall kan IVF behövas. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är långt ifrån alla som har endometrios som har svårt att bli gravida.

Så får du hjälp om du misstänker att du har endometrios

Eftersom endometrios är en kronisk sjukdom så går den inte att bota. Däremot går det att lindra symtomen som sjukdomen orsakar genom att ta hormoner i form av preventivmedel samt smärtstillande läkemedel. Målet är att mensen ska försvinna med hjälp av hormonerna. Har du svår endometrios kan även operation vara aktuellt.

Om du misstänker att du har endometrios är det viktigt att du kontaktar en gynekolog eller en vårdcentral för att få rätt hjälp. 

Källor: 

Doktor.se 
1177 Vårdguiden
Stockholms läns landsting
RFSU
Endometriosföreningen


Publicerad: 11 mars 2021 kl 10:11
Uppdaterad: 11 mars 2021 kl 10:11

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.
Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.