Så behandlar du artros i knät med Joint Academy

Så behandlar du artros i knät med Joint Academy

Artros är en av våra snabbast växande folksjukdomar och drabbar var fjärde svensk över 45 år. Vanliga symtom vid artros i knät är smärta, stelhet och sämre funktion i leden. Att leva med ont i knät till följd av artros kan påverka vardagen. Men idag finns det lättillgänglig behandling som gör att du kan leva ett aktivt liv med mindre smärta trots artros.

5 februari 2024 kl 17:01

Ont i knät kan vara ett tecken på artros

Artros i knät (gonartros) påverkar hela leden inklusive brosk, menisker, ligament, ben och muskler. Detta kan ge upphov till både smärta och stelhet i knäleden som förvärras när man belastar den. Att gå, stå och resa sig från sittande position kan kännas både besvärligt och smärtsamt. I senare stadier av sjukdomen kan även smärta i knät uppträda när man vilar.

Det finns flera olika faktorer som kan öka risken för att utveckla knäledsartros. Påverkbara riskfaktorer inkluderar arbetsrelaterad belastning, övervikt och tidigare skador på knät. Riskfaktorer som inte går att påverka är genetiska predispositioner, kön (kvinnor drabbas oftare än män) och ålder.

Forskning visar att fysioterapi är en effektiv behandlingsmetod för att minska smärtan vid ont i knät i samband med artros. Joint Academy erbjuder digital fysioterapi direkt i mobilen. Via Joint Academy-appen får du kontakt med en legitimerad fysioterapeut som skapar ett skräddarsytt behandlingsprogram för dig att ta del av via appen.

Programmet består av funktionella övningar som innefattar träning av naturliga moment i vardagen, som att resa sig upp eller att gå i trappor. Övningarna stärker musklerna och avlastar knät, vilket lindrar symtom som ont i knät.

Hållbara rutiner är hemligheten

Patienter som gör sina övningar till en del av vardagsrutinen uppnår oftast bättre resultat på kortare tid. Det är kliniskt bevisat att enkla övningar kan ge långsiktig smärtlindring vid ont i knät. Men hemligheten till bra resultat ligger i goda rutiner för att utföra övningarna regelbundet.

– Vid knäartros räcker det ofta med att göra ett par övningar 5-10 minuter om dagen för att bli bättre, berättar Emelie, fysioterapeut på Joint Academy.

Det kan vara svårt att få till goda rutiner för övningar i vardagen. Men med Joint Academy är det enkelt, då hela din behandling är samlad på ett ställe. Appen skickar också automatiska påminnelser när det är dags att göra dina övningar. Med Joint Academy-appen har du alltid tillgång till din behandling – var och när som helst.

Här kan du hämta appen och komma igång

Fördelarna med digital behandling

Joint Academy erbjuder evidensbaserad behandling via sin app som du enkelt kan ladda ner till din mobil. Behandlingen består av:

  • Övningar med tydliga videoinstruktioner
  • Tips och interaktiv utbildning om artros
  • Videosamtal och chatt med fysioterapeut
  • Grafer som visar dina framsteg
  • Automatiska påminnelser

Behandlingen är utformad för att hjälpa dig att bygga hållbara rutiner och på så sätt minska smärtan och öka rörligheten. Med Joint Academy har du goda förutsättningar att behandla knäartros hemifrån och minska smärtan vid ont i knät.

Ladda ner Joint Academy-appen till din mobil

Om Joint Academy

Joint Academy bygger på åratal av studier och behandlingen är framtagen tillsammans med ortopeder, specialistläkare och fysioterapeuter. Behandlingen följer Socialstyrelsens riktlinjer och uppdateras ständigt efter den senaste medicinska forskningen för att ge bästa möjliga resultat.

Idag har över 150 000 personer behandlat sin artros och ledsmärta med Joint Academy. Förutom knäartros erbjuder Joint Academy digital behandling för många andra leder, inklusive höfter, ländrygg, axlar, nacke, händer och fötter.

Skaffa Joint Academy-appen