Artrosskola online hos Joint Academy – så fungerar appen
Joint Academy erbjuder artrosskola online i en app med övningar och patientutbildning. Du får också stöd av en personlig fysioterapeut och kan komma igång med BankID.

Är du en av många som lider av artros? Vill du hitta ett enkelt sätt att minska de besvär du har? Med Joint Academys artrosskola online har du möjlighet att via en app i mobilen göra övningar hemma, med hjälp av ett behandlingsprogram framtaget för just dig.
Annons med innehåll från Joint Academy.
Den här artikeln är skriven i samarbete med Joint Academy.
Artros påverkar brosket i lederna. Brosket hjälper leden att glida smidigt när du rör dig. Vid artros minskar brosket, och du kan få symtom som smärta, stelhet och svullnad.
Artros kan drabba flera leder. Det är vanligt med besvär i knä och höft. Vill du läsa mer om symtom och vanliga frågor kan du även se Vården.ses guide om artros.
Om du har fått diagnosen artros har du säkert hört ordet artrosskola. Ofta menar man ett strukturerat program med patientutbildning och träning, där du får stöd av en fysioterapeut.
Vi pratade med Håkan Nero, Head of Research and Science på Joint Academy, om vad en artrosskola är.
– Artrosskola har blivit en term som ofta används för att beskriva ett strukturerat program för personer med artros, där programmet innehåller patientutbildning och träning, handledd av en fysioterapeut, berättar Håkan. Man brukar också tala om det som grundbehandling av artros.
Grundbehandling är ofta förstahandsval vid artros i knä- och höftled. Joint Academy har tagit fram en artrosskola online som du gör via en app i mobilen. Upplägget liknar en vanlig artrosskola: du får personliga övningar från en fysioterapeut och utbildning om artros.
På Vården.se kan du också läsa mer om vad som brukar ingå i artrosbehandling.
Träning och kunskap om artros är viktiga delar i behandlingen. Det kräver ett eget engagemang. Samtidigt kan stöd och tydliga rutiner göra det lättare att hålla i.
– Har man väl kommit igång och får stöttning av fysioterapeut, tror jag att många kommer förvånas över hur mycket bättre man kan må av några övningar varje dag, säger Håkan Nero. På gruppnivå, i de studier vi genomfört, visar resultaten att man i genomsnitt kan minska sin smärta med cirka 50 procent, om man håller igång i 3–6 månader.
Om du har mycket ont kan det vara skönt att veta att hjälp finns. Det finns olika behandlingsalternativ som kan passa olika personer — prata med vården om vad som är rimligt för dig.
Sök vård akut om du får plötslig svår smärta i benet med svullnad och rodnad, om du får andnöd, eller om du får bröstsmärta.
Grundbehandling via artrosskola kan passa bra att göra online. Joint Academy har lagt fokus på att göra programmet lätt att följa.
Det här lyfter många som fördelar:
Du har en personlig fysioterapeut som följer din utveckling och svarar på frågor.
Du har programmet i mobilen och kan göra övningarna när och var det passar dig.
Du kan få hjälp att skapa nya vanor med stöd och påminnelser.
– Beteendeförändring är svårt och tar tid. Jag brukar likna träning för behandling av artros med tandborstning. Det är något man lär sig att göra dagligen, som bara tar några minuter, och som efter en tids vanebildande beteende blir en del av vardagen. Här är en smartphone ett mycket bra verktyg, som via Joint Academy-appen ger dig påminnelser dagligen om när det är dags att träna, eller läsa ett kort stycke utbildning.
Joint Academy har också valt att hålla träningen enkel och kort. Övningarna tar max 5–10 minuter per dag. Tanken är att det kan vara lättare att hålla fast vid än färre, men längre pass.
Om du vill förstå mer om hur ledsmärta kan kännas och när du kan behöva bedömning kan du även läsa om ledvärk.
– Var du än bor i Sverige kan du använda Joint Academy, förutsatt att du har en smartphone och ett BankID, säger Håkan.
Det finns en bild av att äldre kan ha svårare med teknik. Joint Academy beskriver att många av deras patienter är äldre, och att upplägget ändå fungerar bra för många.
Om du är osäker på om dina besvär beror på artros, eller om du har flera symtom samtidigt, kan du börja med att läsa om knäskada eller höftbesvär och sedan kontakta vården för bedömning.
“Jättebra app! Jag får utbildning och kan göra övningarna när jag har tid! Känns tryggt att ha en fysioterapeut ”med sig”, att stöta och blöta tillsammans med!” Eva-Maria
“Efter att ha följt JA:s övningar under ett år är jag nästan bra i mitt knä, som tidigare gjorde att jag inte kunde ägna mig åt folkdans. Nu går det.“ Roland
“Jag hade ont i min vänstra höft, 8 på en skala 1 till 10. Kunde inte gå utan att det var som knivar som stack in i höften. Hittade joint academy av en slump på nätet. Efter 6 veckors träning så var det onda nere på 4 och nu är det nere på 1. Mycket nöjd. Hade en mycket bra fysioterapeut dessutom.” Anne-Marie
Fyll i ditt telefonnummer så får du ett sms med en länk där du kan ladda ner appen. Sedan identifierar du dig med BankID, och kan sätta igång med programmet.
Patientavgift kan variera och framgår i appen. Du behöver ingen remiss för att använda Joint Academy.
Vill du veta mer om artrosskola online eller komma igång direkt? Besök Joint Academys hemsida för att läsa mer om upplägget. Boka tid hos Joint Academy →
Det här är sponsrat innehåll framtaget i samarbete med Joint Academy. Informationen ersätter inte medicinsk rådgivning — kontakta en läkare för bedömning av just din situation.
Sponsrad
Sponsrad

Att upptäcka förändringar i kroppen kan väcka oro, och tanken på cancer kan kännas skrämmande. Läs mer om cancer här.