Behandla ditt munsår innan det bryter ut

ANNONS. Innehåll från Zoviduo

Börjar du känna de välbekanta stickningarna eller har ditt munsår redan brutit ut? Det är aldrig roligt att få munsår och det kommer alltid olämpligt. Zoviduo kan stoppa munsåret innan det bryter ut men också behandla munsåret om det är aktivt. Ju tidigare du startar behandlingen desto bättre resultat – och risken att du hindras av munsåret minskar.

1 januari 2017 kl 09:37

Zoviduo - Munsår

Vad är munsår?

Munsår är en virusinfektion som beror på en infektion med Herpes simplex virus (HSV). Viruset orsakar blåsor och sår, framförallt omkring läpparna och näsan, och det genomgår flera stadier från en kliande/stickande känsla till små, vätskefyllda blåsor som brister och täcks av en sårskorpa. Vanligtvis tar det cirka tio dagar för ett obehandlat munsår att läka.

Vad får munsår att bryta ut?

Vad som får munsår att bryta ut kan bero på flera saker och alla reagerar på olika faktorer.
Det kan till exempel vara:

  • Nedsatt immunförsvar eller annan infektion, exempelvis feber, förkylning eller influensa
  • UV-strålning från sol eller solarium
  • Stress
  • Trötthet
  • Menstruation
  • Graviditet
  • Extrem kyla eller värme
  • Lokal irritation, till exempel efter tandläkarbesök, rakning eller spruckna läppar

Efter ett utbrott lägger sig HSV-viruset inaktivt i ansiktets nerver och där kan det ligga i dvala under lång tid innan det väcks till liv igen. När viruset aktiveras igen drar det sig tillbaka via nervbanan till huden där det kan ge munsår. Och när såret är läkt drar viruset sig tillbaka och ligger i dvala till nästa utbrott.

Zoviduo - Par

Munsår smittar när det är aktivt

Munsår är väldigt smittsamt och smittar genom direktkontakt med någon som har ett utbrott av viruset. Det smittar från att såret börjar utveckla sig till det att såret är helt torrt och utan sprickor, det vill säga när hela såret är belagt med sårskorpor. Smittorisken är som störst när blåsorna brister och såret vätskar, då det huvudsakligen är i vätskan som viruset finns.

Cirka 80 procent av Sveriges befolkning har någon gång i livet smittats. Du kan bli smittad med HSV-virus utan att veta om det, och om du en gång har blivit smittad finns viruset kvar i kroppen resten av livet.

Första utbrottet kommer en till tre veckor efter att du har blivit smittad, men det är inte alla smittade som upplever sår/blåsor eller genomgår alla stadier av munsårets utbrott. Endast 40 procent av de som har viruset i kroppen upplever nämligen återkommande munsår.

Har du ett aktivt munsår ska du undvika att kyssa någon, ha oralsex samt dela bestick, tallrikar, glas och handdukar med andra. Det är också viktigt att alltid tvätta händerna ordentligt när du rört vid munsåret.

Zoviduo - Munsår

Zoviduo – Dubbelverkande effekt vid munsår

Zoviduo är ett receptfritt läkemedel från Zovirax och är den första och enda munsårssalvan med 2i1-effekt som både förebygger utbrott och läker blåsor. Zoviduo kombinerar nämligen två aktiva substanser; hydrokortison och aciklovir. Hydrokortison är en mild steroid som dämpar inflammationen som uppstår, och aciklovir är virushämmande som hjälper till att bekämpa HSV-viruset.

Att använda Zoviduo redan i den första stickande fasen minskar risken att munsåret bryter ut eftersom det förhindrar att munsåret utvecklas till blåsor. Och om det utvecklas blåsor hjälper Zoviduo till att förkorta läkningstiden. Så nästa gång – låt inte munsår hindra dig!

Zoviduo - Produkt

Zoviduo är ett receptfritt läkemedel som kan köpas på att ställen där receptfria läkemedel säljs. Zoviduo kan användas av vuxna och ungdomar från 12 års ålder och får max användas fem dagar i följd. Du bör uppsöka en läkare om du inte mår bättre eller om du mår sämre efter tio dagar. Kontakta även läkare om du har allvarliga återkommande munsår för att kontrollera att du inte lider av någon underliggande sjukdom.

Zoviduo® (aciklovir och hydrokortison), kräm, är ett receptfritt läkemedel. Används för behandling av tidiga tecken och symtom vid munsår på läppar och i ansiktet för att minska risken att ett munsår utvecklas till blåsor. 12 års åldersgräns. Använd endast Zoviduo® på munsår på dina läppar eller i ditt ansikte. Använd inte Zoviduo® i ögat, på insidan av munnen eller på könsorganen. Använd inte under längre tid än 5 dagar. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com