Hysterektomi

Hysterektomi är en operation som innebär att hela livmodern tas bort. Hysterektomi är en vanlig gynekologisk operation som många människor genomgår av olika anledningar. I den här guiden kan du läsa allt om hur en hysterektomi går till, hur lång tid det tar och vad ingreppet kostar.

En person som har värk i underlivet.

Vem kan hjälpa dig med hysterektomi?

Här på Vården.se kan du hitta vårdgivare som är specialiserade på kirurgi som hysterektomi.

Sammanfattning

OmHysterektomi är en vanlig gynekologisk operation som innebär att livmodern tas bort.
MetodEn hysterektomi kan göras med titthålskirurgi, via ett snitt i buken eller genom slidan.
KostnadHysterektomi täcks många gånger av landstingets/regionens hälso- och sjukvårdssystem. Då brukar högkostnadsskyddet gälla.
FördelarFördelarna med hysterektomi är att operationen kan ta bort eller lindra besvär såsom rikliga blödningar och muskelknutor i livmodern. Det kan även vara en nödvändig behandling för kvinnor som har cancer i livmoderhalsen, livmodern eller äggstockarna.
NackdelarDet finns alltid risker med operationer. Du kan även ha ont efter hysterektomi och behöva vara sjukskriven en tid. Du kan inte heller bli gravid efter en utförd hysterektomi, eftersom livmodern tas bort.
VårdgivareVänd dig till en gynekolog eller en klinik som utför hysterektomi. Den som upplever könsdysfori, och önskar hysterektomi som en del av den könsbekräftande behandlingen, behöver genomgå en utredning för detta – ta kontakt med en psykiatrimottagning eller en vårdcentral.

Vad är hysterektomi?

En hysterektomi innebär att livmodern tas bort genom en operation. Bakomliggande orsaker till att personer undergår en hysterektomi kan vara för att

  • uppnå total blödningsfrihet, till exempel vid rikliga blödningar
  • avlägsna en cysta, det vill säga vätskefylld blåsa, på äggstocken där man bedömt att livmodern också behöver opereras bort
  • ta bort cellförändringar på livmodertappen eller i livmodern
  • minska besvär vid myom som inte kan behandlas på annat sätt
  • minska besvär vid endometrios
  • ta bort besvär i samband med framfall av livmodern
  • minska könsdysfori (hos vuxna med tilldelat kvinnligt födelsekön)
  • du har livmoderhalscancer

En hysterektomi kan göras på olika sätt: med titthålskirurgi, via ett snitt i buken eller genom slidan. Vilken metod som blir aktuell kan bero på faktorer som vilka besvär du har och dina individuella förutsättningar. Det vanligaste är att du kan lämna sjukhuset samma dag eller dagen efter operationen.

Ibland tas även äggledarna och äggstockarna bort – till exempel vid könsbekräftande kirurgi av underlivet. Då brukar man även göra en salpingo-ooforektomi i samband med hysterektomin, vilket innebär att äggledarna och äggstockarna avlägsnas. Detta medför i sin tur att kroppens egen produktion av östrogen stoppas.

Hur får man hysterektomi?

Hysterektomi är ett stort beslut som du bör diskutera med din läkare eller gynekolog. Det vanligaste är att du blir remitterad till en klinik som utför hysterektomi, till exempel en gynekologisk mottagning. Du som vill operera bort livmodern och genomgå könsbekräftande underlivskirurgi i syfte att minska könsdysfori behöver ha

  • genomgått en könsutredning
  • fått könsdysfori-diagnosen transsexualism
  • tillstånd från Rättsliga rådet att ta bort könskörtlarna
  • fyllt 18 år och vara folkbokförd i Sverige.

Hur går hysterektomi till?

Metod 

Tillvägagångssättet för en hysterektomi ser olika ut beroende på person, och vilket syfte ingreppet har. En hysterektomi kan göras med titthålskirurgi, via ett snitt i buken eller genom slidan. Nedan följer en översiktlig beskrivning av dessa tre tillvägagångssätt.

Hysterektomi med titthål

En hysterektomi kan göras med titthålskirurgi, vilket innebär att gynekologen går in med en kamera via en liten öppning som görs vid naveln. Därefter görs ytterligare några hål som används för att föra in titthålsinstrument. Sedan tas livmodern ut via slidan, varpå slidans topp sys ihop.

Via slidan

Ibland görs hela hysterektomin via slidan. Operationsmetoden är däremot inte lämplig om du är mycket överviktig, eller tidigare har gjort flera större bukoperationer.

Via ett snitt i buken

Hysterektomi kan också ske genom ett snitt i nedre delen av magen. Oftast läggs ett snitt vid bikinilinjen där själva livmodern avlägsnas. Slidtoppen sys sedan ihop.

Hysterektomi görs i regel under narkos, men det är också vanligt med ryggbedövning. Du kan även få lugnande medel. Det är vanligt att man under operationen sätter in en kateter, en tunn slang, in i urinröret för att leda ut urinen eftersom det inte går att kissa själv. Denna tas sedan bort efter cirka ett dygn.

Förberedelser inför hysterektomi

Du bör undvika att dricka alkohol en tid före och efter operationen, för att minska risken för komplikationer. Innan operationen bör du också försöka sluta röka, eller åtminstone införa ett rökstopp inför operationen och till dess att såret har läkt. Detta för att underlätta läkningsprocessen. Du får mer information om vad som gäller för dig i din kallelse, eller på mottagningen en tid innan operationen. 

Hur lång tid tar en hysterektomi?

Tiden för hysterektomi kan variera, men vanligen tar operationen runt 1–2 timmar. Om du  opereras via slidan, brukar du få åka hem dagen efter operationen. Vid en bukoperation får du oftast stanna kvar lite längre, på grund av såret.

Hur mår man efter hysterektomi?

Det är vanligt att du har ont efter en hysterektomi, men exakt hur det känns kan vara väldigt olika. Du kan få recept av din läkare på smärtstillande mediciner, som du får ta regelbundet under ett par veckor. Du kan också behöva tänka på

  • att ta det lugnt den första tiden efter operationen
  • att undvika tunga lyft en tid efter operationen.
  • att undvik att bada (duscha brukar gå bra)
  • att avstå från samlag under en tid efter ingreppet 
  • att inte äta mat som gör dig  förstoppad, då förstoppning kan bidra till att få framfall i slidans bakvägg.

I vissa fall kan det bli aktuellt med sjukskrivning, men det beror helt på hur du mår efteråt och om det blir några komplikationer efter hysterektomin. Du kan alltid prata med vårdpersonalen eller din läkare för att ta reda på vad som gäller dig.

Vad kostar hysterektomi?

Hysterektomi täcks många gånger av landstingets/regionens hälso- och sjukvårdssystem.Om du får hysterektomi genom regionen som du tillhör så kostar operationen i regel inte mer än ett vanligt läkarbesök, och högkostnadsskyddet gäller. Men det kan till exempel tillkomma en kostnad om du blir inlagd på sjukhus över natten, till följd av komplikationer efter operationen.

Om du går till en privat mottagning kan priset skilja sig mellan olika kliniker. Ett prisförslag ges efter konsultation.

Fördelar med hysterektomi

  • Hysterektomi kan eliminera eller lindra besvär såsom rikliga blödningar, muskelknutor i livmodern, och andra gynekologiska tillstånd.
  • Det kan även vara en nödvändig behandling för personer som har cancer i livmoderhalsen, livmodern eller äggstockarna.
  • Hysterektomi kan vara en viktig könsbekräftande medicinsk åtgärd, för att minska lidandet som uppstår vid könsdysfori.

Nackdelar med hysterektomi

  • Hysterektomi är ett stort kirurgiskt ingrepp som kräver bedövning och en viss återhämtningsperiod. Du kan ha ont efter operationen och behöva vara sjukskriven en tid. 
  • Du kan inte bli gravid efter en utförd hysterektomi, eftersom livmodern tas bort. 
  • Det finns alltid risker med en operation som hysterektomi, till exempel att komplikationer uppstår.

Vem kan hjälpa dig med hysterektomi?


Publicerad: 18 juni 2023 kl 21:07
Uppdaterad: 18 juni 2023 kl 22:07

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor
1177
Aleris
Operera bort livmodern – Södersjukhuset
Skånes universitetssjukhus
Svenska läkaresällskapet
Transformering – RFSL Ungdom

Relaterade blogginlägg

Två par fötter i sängen.
Könssjukdomarna ökar – ligg säkert i sommar

Hur har man säkert sommarsex? Vården.se har sammanställt information om vad du bör tänka på i sommar för att skydda dig mot könssjukdomar.

Kvinna ligger utomhus på marken, med benen uppdragna mot magen.
3 enkla knipövningar – så gör man!

Vad är knipövningar och hur gör man? Vården.se listar 3 knipövningar du kan göra för att träna din bäckenbotten!

En hand som håller upp ett preventivmedel
Manligt preventivmedel – vad finns och vad kommer?

Vad finns det för manligt preventivmedel idag och vad kommer ut på marknaden inom en snar framtid? Läs mer här!

4 tips mot mensvärk

Mensvärk drabbar de allra flesta som menstruerar. Vi listar våra bästa tips på hur du lindrar mensvärken när den är som värst.


Vem kan hjälpa dig med hysterektomi?

Här på Vården.se kan du hitta vårdgivare som är specialiserade på kirurgi som hysterektomi.

Snabba fakta

Om hysterektomi

  • Hysterektomi är en av de mest vanliga och omfattande operationerna i världen. 
  • Årligen utförs cirka 4000 hysterektomier i Sverige.

Viktiga länkar

Läs mer om könsdysfori (Vården.se)
Läs mer om livmoderhalscancer (Vården.se)
Läs mer om endometrios (Vården.se)
Läs mer om gynekolog (Vården.se)