Vad Àr utmattningssyndrom?
Utmattningssyndrom, Àven kÀnt som utmattning eller utbrÀndhet, uppstÄr efter lÄngvarig stress utan ÄterhÀmtning.
Vilka Àr symtomen pÄ utmattningssyndrom?
Symtom inkluderar trötthet, sömnproblem, oro, nedstÀmdhet, koncentrationssvÄrigheter och kroppsliga besvÀr som vÀrk och hjÀrtklappning.
Hur kan jag behandla utmattningssyndrom?
Behandling inkluderar terapi, KBT, stresshanteringskurser och eventuellt medicinering för sömnproblem och depression.
Vad kostar behandling av utmattningssyndrom?
Priset varierar mellan 100 och 1400 kr, men Àr oftast cirka 1000 kr.
Vilka faser har utmattningssyndrom?
Det finns tre faser: förstadium, akut fas och ÄterhÀmtning.
Hur lÄng tid tar ÄterhÀmtningen frÄn utmattningssyndrom?
Ă
terhÀmtningstiden varierar, men kan vara lÄng och symtomen kan finnas kvar Àven under förbÀttring.
Vad orsakar utmattningssyndrom?
LÄngvarig stress frÄn jobb eller privatliv, som högt arbetstempo eller livsförÀndringar, Àr vanliga orsaker.
Kan jag fÄ hjÀlp av en nÀtlÀkare för utmattningssyndrom?
Ja, nÀtlÀkare kan ofta bÄde diagnostisera och behandla utmattningssyndrom.
Vem kan jag kontakta för vÄrd vid utmattningssyndrom?
Du kan söka hjÀlp hos en vÄrdcentral, psykoterapeut eller psykolog.
Vilka sjÀlvomhÀndertagandeÄtgÀrder kan jag vidta mot utmattningssyndrom?
FörbÀttra sömnrutiner, öppna dialoger och fysisk aktivitet kan hjÀlpa mot stress och utmattning.
NÀr ska jag söka vÄrd för utmattningssyndrom?
Sök vÄrd om du kÀnner symtom pÄ utmattningssyndrom för snabb hjÀlp.
Hur kan jag förebygga utmattningssyndrom?
Regelbunden ÄterhÀmtning frÄn stress och att inte ta pÄ sig för mycket kan hjÀlpa.
Hur pÄverkar utmattningssyndrom arbetslivet?
MÄnga som diagnostiseras blir sjukskrivna och trappar upp arbetstempot successivt efter sjukskrivningen.
Kan positiv stress ocksÄ orsaka utmattningssyndrom?
Ja, Àven positiva hÀndelser som att byta jobb eller bli förÀlder kan leda till utmattning.
Vad Àr skillnaden mellan utbrÀndhet och utmattningssyndrom?
Utmattningssyndrom Àr en medicinsk term för det tillstÄnd som Àven kallas utbrÀndhet.