Vad är ultraljudsundersökning?
Ultraljudsundersökning används för att undersöka inre organ och vävnader genom att använda högfrekventa ljudvågor.
Vilket syfte har rutinultraljud (RUL) under graviditet?
Syftet med rutinultraljudet är att fastställa graviditetslängd, antal foster och moderkakans läge samt bedöma fostrets anatomi.
Hur lång tid tar en ultraljudsundersökning?
En ultraljudsundersökning brukar ta cirka en halvtimme.
Gör ultraljud ont?
Vanligtvis är ultraljud inte smärtsamt, men det kan kännas obehagligt om dosan måste trycka hårdare för en tydligare bild.
Varför används gel vid ultraljud?
Gel används för att förbättra kontakten mellan ultraljudsgivaren och huden, vilket hjälper till att få bättre bilder.
Kan ultraljud upptäcka förändringar i skelettet?
Nej, ultraljud är inte effektivt för att upptäcka förändringar i skelettet och hålrum som lungor och hjärna.
Behöver jag en remiss för ultraljud?
En remiss krävs om undersökningen är ordinerad av läkare, annars kan du boka hos privata kliniker utan remiss.
Vad kostar en ultraljudsundersökning privat?
Hos privata kliniker varierar priserna mellan 1010-3500 kr, oftast omkring 2900 kr.
Är ultraljud gratis under graviditet?
Ja, gravida erbjuds ett gratis rutinultraljud mellan vecka 18 och 20 inom den offentliga vården.
Kan man få veta barnets kön vid ultraljud?
Ja, om barnet är tillräckligt stort och i rätt position kan barnets kön ses vid rutinultraljudet.
Hur förbereder jag mig inför en ultraljudsundersökning?
Specifika förberedelser behövs sällan, men följ instruktioner från din vårdgivare ifall det behövs vid vissa typer av undersökningar.
Var kan jag göra en ultraljudsundersökning?
Ultraljudsundersökningar utförs på vårdcentraler, hos gynekologer, urologer och även privata kliniker.
När får jag resultatet av ultraljudet?
Resultatet kan ibland komma direkt, men i vissa fall krävs ytterligare tid för att analysera bilderna.
Vad gäller för ultraljud av tarmar eller prostata?
För dessa undersökningar kan ultraljudsgivaren behöva fästas på en slang som förs in i kroppen, vilket kan upplevas som obehagligt.
Vilka andra tester kan behövas efter en ultraljudsundersökning?
Ibland kan efterföljande tester som cellprov eller vävnadsprovtagning behövas för en mer komplett diagnos.