karta knapp bakgrund
Filter
Lediga tider
1
23
27
30
Öppettider
33
20

Rotfyllning i Lidingö

Här på vården.se kan du hitta flera mottagningar i Lidingö som erbjuder Rotfyllning. Få mer information och boka tid redan idag!
310 mottagningar i närheten av Lidingö
Amini Dental
(36)
Öppet i morgon från 08:00


Folktandvården Rosenlund
(1)
Öppet i morgon från 07:30

Pris från 4495 kr

Pyrolakliniken
Öppet i morgon från 08:00

Boka tid hos oss

Dina Tandläkare
(1)
Öppet i morgon från 08:00

Boka tid hos oss

Humlegårdstandläkarna - Tandläkare Anna Wraxe
(21)
Öppet i morgon från 08:00

Boka tid hos oss

Folktandvården Karlaplan
(1)
Öppet i morgon från 07:00

Pris från 1000 kr

Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål
(5)
Öppet i morgon från 08:00

Pris 940 kr
Boka tid hos oss

Bohuskliniken
(4)
Öppet i morgon från 08:00

Pris 1250 kr
Boka tid hos oss

Tandea Södermalm
(6)
Öppet i morgon från 08:00

Pris 1025 kr
Boka tid hos oss

Tandläkare Helena Thorsell, Kungsholmen
(37)
Öppet i morgon från 08:00

Pris från 1042 kr
Boka tid hos oss

Tandea Hjorthagen
(3)
Öppet i morgon från 09:00

Boka tid hos oss

I rotens kanal går pulpan. Pulpan består av bindväv, nerver och blodkärl och försörjer tanden. Har man fått en skada på pulpan eller roten kan tändläkaren laga tanden genom att fylla upp kanalen med ett gummiliknande material och täta med tandcement så att bakterier inte tar sig in, och på så sätt kan man behålla sin tand.

När behöver man rotfyllning?

Anledningen till att man vill rotfylla tanden är för att skydda pulpan och roten mot skada. Oftast är det bakterier som orsakar hål i tanden, karies, som tar sig ner till pulpan och inflammerar den. Men även andra skador på tanden gör att rotfyllning är nödvändigt.

Har man fått ett slag mot tanden kan det ha skadat rot eller pulpa. En gammal fyllning kan vara trasig och skyddar inte längre tanden mot bakterieangrepp eller så måste man göra tanden stabil inför fastsättning av krona.

Så går rotfyllning till

Med hjälp av en fil, fäst på en långsamt roterande borr, rengör tandläkaren den skadade tandens rotkanal och tar bort bakterier och den skadade tandsubstansen. Även delar av pulpan avlägsnas, beroende på hur skadad den är. Rengöringen kan även utföras manuellt.

Oftast kan tandläkaren fylla roten med en gång, men beroende på hur många kanaler det är som ska fyllas och var tanden sitter, kan det ta olika lång tid. Ibland är det inte möjligt att både rengöra och fylla kanalen vid samma besök, då får man en tillfällig fyllning eller bakteriedödande vätska på den skadade tanden i väntan på rotfyllningen.

Man använder sig av gummimaterialet guttaperka för att fylla roten och förseglar sedan med tandcement för att undvika att bakterier tränger in i roten.

För att inte utsätta tanden för allt för stora påfrestningar är det vanligt att man slipar ner tanden något, och i vissa fall skyddar tanden med hjälp av en krona eller en vanlig fyllning ovanpå rotfyllningen.

Själva rotfyllningen gör inte ont, men att ta bort nerven och rengöra tanden kan göra ont. Även om pulpan är skadad kan ingreppet göra ont, och om det behövs kan man få bedövning.

Omedelbart efter rotfyllning är det vanligt att man känner sig öm i tanden och det kan hålla i sig upp till några dagar. Man kan då behöva ta värktabletter. Skulle smärtan vara mer långvarig ska man vända sig till sin tandläkare för uppföljning.