karta knapp bakgrund
Filter
Lediga tider
0
0
0
0
Öppettider
1
1

Öron Näsa Hals läkare i Växjö

På vården.se kan du jämföra 3 Öron näsa hals läkare i Växjö. Boka tid på den mottagning som passar dina behov bäst Läs mer.
5 mottagningar i närheten av Växjö
specialist care

Inga tillgängliga tjänster att boka online
specialist care

Inga tillgängliga tjänster att boka online
specialist care

Inga tillgängliga tjänster att boka online
specialist care

Inga tillgängliga tjänster att boka online

Vad har öron näsa hals läkare i Växjö för snittbetyg?

I Växjö ligger snittbetyget för öron näsa hals läkare på 3.25, vilket är sämre än i resten av landet. Vad tycker du om din öron näsa hals läkare? Lämna gärna ett omdöme! Det tar bara några få sekunder. Genom att lämna ett omdöme hjälper du andra patienter att hitta rätt vård och bidrar till större transparens och öppenhet kring olika vårdgivare och öron näsa hals läkare i Växjö.

Vilken öron näsa hals läkare är bäst i Växjö?

Att välja vilken öron näsa hals läkare i Växjö du ska gå till är inte alltid ett självklart beslut. Det är viktigt att du känner dig trygg med den vårdgivare du väljer. Därför hjälper vi dig jämföra öron näsa hals läkare baserat på vad deras patienter faktiskt tycker.

Snittbetyg enligt patientomdömen på Vården.se

De öron näsa hals läkare med bästa snittbetyg i Växjö på Vården.se är:

Så tycker patienter om öron näsa hals läkare i Växjö

Vilka öron näsa hals läkare i Växjö har öppet på kvällar och helger?

Om du behöver hjälp på kvällen eller helgen kan du vända dig till någon av dessa öron näsa hals läkare:

Hur kontaktar jag en öron- näs- halsläkare?

För att komma till en öron-, näs-, halsläkare behöver du först gå till en allmänläkare på din vårdcentral. De undersöker dig och bedömer om du behöver komma till en öron-, näs- halsspecialist. I många fall kan allmänläkaren hjälpa dig med dina besvär, men i mer komplicerade fall skickar de en remiss. Om du har akuta besvär kan du söka akuten. På vissa större orter finns en speciell öron-, näs-, halsakut.

Vad gör en öron- näs- halsläkare?

En öron-, näs-, halsläkare kan jobba på flera olika sätt. De kan både operera, jobba på sjukhusavdelningar och ta emot patienter på en mottagning. På mottagningen ställer de frågor och gör en grundlig undersökning. Under undersökningen tittar de bland annat i munnen, halsen, näsan och öronen. Ofta använder de ett mikroskop för att titta i öronen och ett fibroskop för att titta hela vägen från näsan och ned i halsen och på stämbanden.

Öron,- näs-, halsläkare opererar bland annat in öronrör till barn med många öroninflammationer och tar bort halsmandlar (tonsiller) på barn som snarkar eller hos personer med upprepade halsflusser (tonsilliter). De opererar även tumörer, missbildningar och andra skador i området kring hals, ansikte, och öron.

Halsont

Det är mycket vanligt med ont i halsen och det finns många orsaker till halsont. Vanligast är ändå ont i halsen i samband med en vanlig förkylning eller influensa.

Halsfluss

Halsfluss kallas den infektion som drabbar halsmandlarna och ofta orsakas av bakterierna Streptokocker. Halsmandlarna kallas för tonsiller och därför kallas denna infektion även för tonsillit. Symtomen för halfluss skiljer sig något från symtomen på halsont som orsakas av virus. Vanliga symtom på halsfluss är feber över 38,5 ºC, ont i halsen och vita beläggningar på halsmandlarna. Man brukar inte ha hosta eller andra förkylningssymtom i samband med en halsfluss. Om du misstänker att du har en halsfluss söker du till din vårdcentral som undersöker dig och tar ett prov för att ställa diagnos. Om du har upprepade diagnostiserade halsflusser, med ont i halsen och feber, flera gånger per år kan det vara en ide att operera bort halsmandlarna. Detta gör öron-, näs-, halsläkarna efter en remiss från din husläkare.

Halsböld

Halsböld kan vara en komplikation till halsfluss eller komma utan tidigare halsfluss. Halsböld är en infektion som vanligen orsakas av streptokocker. Vid en halsböld är infektionen inkapslad som i ett hålrum, en abscess, bakom halsmandeln på ena sidan. Symtom på halsböld är mycket kraftigt halsont på ena sidan halsen som strålar ut mot örat, talet är grötigt, det är svårt att öppna munnen och man har ofta feber över 38,5º C. När man tittar in i munnen ser det ut som att ena sidan bak i halsen buktar ut. Om du misstänker att du har en halsböld ska du snarast kontakta din vårdcentral eller öron-, näs-, halsakuten. En öron-, näs-, halsläkare måste i de flesta fall skära upp bölden för att infektionen ska kunna läka.

Körtelfeber

Körtelfeber kallas även ”Kissing disease” eller Mononukleos. Vanliga symtom på körtelfeber är halsont, grötigt tal, feber, trötthet och allmän sjukdomskänsla. Halsmandlarna brukar vara röda med gulvita beläggningar och det kan vara svårt att skilja körtelfeber från halsfluss. Sök din husläkare vid misstanke på körtelfeber så undersöker de dig och tar ett prov.

Heshet

Heshet är vanligt och att vara hes kan orsakas av många olika saker. Vanligaste orsaken till att ”tappa rösten” är en vanlig virusinfektion och går över inom 2 veckor. När man är hes eller tappat rösten är de första instruktionerna att vila rösten och att inte röka. Om man gjort detta och hesheten inte gått över på två veckor bör man söka sig till sin husläkare som kan remittera till öron-, näs-, halsspecialist vid behov. Andra orsaker till heshet kan vara röstmissbruk, tobak- och alkoholmissbruk, stämbandsknottror, blåsor och tumörer. När sjukdom uteslutits är en logoped bästa hjälpen för att komma till rätta med hesheten.

Snarkning

Både barn och vuxna snarkar och i de flesta fall påverkas inte hälsan. Om du har mycket problem med snarkning, är trött och okoncentrerad dagtid och hört att du har andningsuppehåll när du snarkar nattetid är det viktigt att kontakta din husläkare som vid behov kan remittera vidare till öron-, näs-, halsläkare.

Öroninflammation

Ont i öronen är det vanligaste symtomet på en öroninflammation och drabbar framförallt småbarn, men det kan även drabba vuxna även om det är relativt ovanligt. Öroninflammation orsakas av bakterier och själva infektionen sitter bakom trumhinnan. Vid en öroninflammation kan barnet ha feber, men det brukar inte vara så allmänpåverkat och det tydligaste symtomet är just ont i öronen.

Vid misstanke på öroninflammation bör man söka sin husläkare för bedömning. Under tiden rekommenderas högläge, smärtstillande och näsdroppar. Vissa barn kan ha problem med öronen i form av många upprepade öroninflammationer. I vissa fall kan en öron-, näs-, halsläkare operera in ett rör i trumhinnan på dessa barn för att minska frekvensen av öroninflammationer.

Hörselnedsättning

Hörselnedsättning kan bero på många olika saker och orsakerna till hörselnedsättning skiljer ofta beroende på ålder vid insjuknandet. Vissa föds med nedsatt hörsel och hörselnedsättningen hos dem följer då med hela livet. Barn som drabbas av hörselnedsättning kan ha haft problem med många öroninflammationer tidigare och orsaken till deras hörselnedsättning är vätska bakom trumhinnan och kallas då för sekretorisk mediaotit.

Personer i alla åldrar kan drabbas av hörselnedsättning för vissa ljud efter att de råkat ut för ett högt knalljud som då skadat hörseln. Den vanligaste formen av hörselnedsättning är ända åldersbetingad och drabbar många äldre. Hörseln blir då först sämre för de höga frekvenserna vilket gör att de kan ha svårt att höra till exempel syrsor och att urskilja konsonanter i tal. Hörselnedsättning kan också bero på en tumör. Det är alltid viktigt att utreda nytillkommen hörselnedsättning ordentligt.

Om du eller ditt barn har fått en nedsatt hörsel bör du kontakta din husläkare. De undersöker dig och skickar en remiss för en hörselutredning om de finner att du har en hörselnedsättning. Vid en hörselutredning görs ett audiogram, du får då sitta i ett slutet rum men hörlurar och lyssna på toner från olika frekvenser. När du hör en ton ska du trycka på en knapp. På detta sätt kan man ta reda på hur din hörselnedsättning ser ut. Det finns idag många bra avancerade hörapparater som kan hjälpa dig att höra bättre.

Allergi

Det finns olika sorters allergier men det vanligaste är pollenallergi, hösnuva. Symtom på pollenallergi är rinnande näsa och kliande rinnande ögon under framförallt våren när det är som mest pollen i luften. Det finns receptfria läkemedel på apoteket, men om man har mer uttalad pollenallergi kan man söka sin husläkare som kan remittera till en allergiutredning eller en öron-, näs-, halsläkare. Vid kraftiga allergibesvär framförallt mot pollen kan man vaccineras. Vaccinationen tar flera år men har visat sig minska besvären för pollenallergiker.